Naslovna / Korona

Razvija se lek koji može da prevari korona virus da ne uđe u ćelije

Priredio/la: J. M.|9:30 - 01. 04. 2021.

Ne postoji lek koji može da izleči ljude zaražene korona virusom, ali istraživači su sada razvili supstancu koja može da pomogne da virus ne uđe u ćeliju i da se bolest ne razvije

korona virus i ćelije imunog sistema Lek će pomoći da virus ne uđe u ćelije Foto: Shutterstock

SARS-CoV-2, virus odgovoran za pandemiju covid 19, stigao je pre više od godinu dana i preokrenuo nam život. Iako su svetski programi vakcinacije trenutno u toku, još uvek ne znamo koliko dugo će vakcina pružati imunološku zaštitu od infekcije i da li trenutno odobrene vakcine mogu pružiti zaštitu protiv novih varijanti virusa.

Za razliku od vakcina, trenutno ne postoje efikasni lekovi koji deluju protiv virusa SARS-CoV-2.

Zašto da ne oponašamo prirodu?

Ali, novo istraživanje vanrednog profesora Jasmina Mećinovića i saradnika sa Odeljenja za fiziku, hemiju i farmaciju Univerziteta u Južnoj Danskoj otkrilo je jedinjenje koje bi moglo da pruži osnovu za razvoj lekova protiv covid 19. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu „Chemical Communications„.

Naš pristup zasnovan je na oponašanju prirode, a ideja je da se spreči virus da uđe u ćelije tela. Ako virus ne uđe u ćelije, ne može preživeti. Umesto toga, imuni sistem uništava virusne čestice, sprečavajući tako infekciju – objašnjava Jasmin Mećinović.

Kako prevariti virus?

SARS-CoV-2 pripada porodici korona virusa, koji su nazvani po svom karakterističnom obliku krune koja štiti svoju RNK od oštećenja. Ova „kruna“ je sačinjena od virusnih proteina, koji deluju kao brave pomoću kojih virus prodire u ćeliju domaćina. Protein SARS-CoV-2 spike specifično komunicira sa enzimom, koji se naziva ACE2 receptor, da bi pokrenuo ulazak u ćeliju i infekciju. ACE2 receptor se nalazi na površini ćelija u mnogim različitim tkivima i posebno je čest u plućima. Iz tog razloga, infekcija SARS-CoV-2 kod mnogih ljudi dovodi do teških simptoma respiratornih bolesti. Mećinović i kolege otkrili su da peptidi (mali deo proteina), napravljeni da izgledaju potpuno kao ACE2 receptor, mogu delovati kao mamac i sprečiti vezivanje SARS-CoV-2 proteina.

Slede nova istraživanja

− To sugeriše da bi „molekularne varalice“ na bazi ACE2 receptora mogle biti efikasne za sprečavanje zaraze virusom – kaže doktorand Marijn Maas – jedan od učesnika istraživanja. Ali, dug je put do dolaska ovog leka na tržište. Sledeći korak je nastavak proučavanja našeg sintetičkog peptida – na primer pravljenjem njegovih varijacija da bismo videli da li možemo poboljšati njegovu snagu – kaže Jasmin Mećinović, a pernosi scitechdaily.com.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo