Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Prva serija covid 19 vakcina za životinje proizvedena u Rusiji

Priredio/la: I. V.
15:00 - 30. 04. 2021.

Najviše interesovanja za rusku covid 19 vakcinu namenjenu životinjama pokazale farme krzna u Rusiji, Grčkoj, Austriji, Poljskoj, SAD, Kanadi…

pas-covid 19-vakcina Testovi pokazali da zaštita životinja traje oko 6 meseci Foto: Unsplash

Ruski Federalni centar za zaštitu zdravlja životinja proizveo je prvih 17.000 doza vakcine Carnivac-Cov namenjenih za zaštitu životinja od infekcije covid 19. Carnivac-Cov je prvi registrovani lek u svetu protiv korona virusa kod životinja, a period imuniteta trenutno se procenjuje na 6 meseci nakon vakcinacije.

Farme krzna najzainteresovanije

Ruska vakcina Carnivac-Cov registrovana je nakon što su testovi pokazali da stvara antitela protiv virusa kod pasa, mačaka, lisica i nerca. Prema objašnjenju regulatora, vakcina će moći da zaštiti ranjive vrste i spreči virusne mutacije. Čim je vakcina registrovana interesovanje za nabavku prve su izrazile ruske farme krzna, što ne iznenađuje s obzirom na to da ruska industrija uzgajanja krzna čini oko 3 odsto globalnog tržišta, u poređenju sa 30 procenata u sovjetskoj eri. Pored Rusije, za covid 19 vakcinu za životinje zainteresovana su i krznarska preduzeća iz Grčke, Poljske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Singapura…

Antitela razvijena u 100 odsto slučajeva

Agencija za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor saopštila je da je vakcina Carnivac-Cov, testirana početkom oktobra na psima, mačkama, nercima, lisicama i drugim životinjama i da je dokazana kao efikasna.

– Sve testirane životinje, koje su vakcinisane, razvile su antitela na korona virus u 100 odsto slučajeva. To je prvi i jedini proizvod na svetu za sprečavanje covid 19 kod životinja –  rekao je Konstantin Savenkov, zamenik šefa Rosselkhoznadzora.

Agencija za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor saopštila je da će razvoj ove vakcine pomoći u sprečavanju mutacija virusa kod životinja, podsećajući na primer i odluku Danske o uništenju 15 miliona nerca prošle godine, nakon što je utvrđeno da neke od životinja nose mutiranu verziju korona virusa.

Sprečava razvoj mutacija korona virusa

– Upotreba vakcine, prema ruskim naučnicima, može sprečiti razvoj mutacija korona virusa – navodi se u saopštenju Agencije za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor, a vojni zvaničnici iz Sankt Peterburga najavili su da će vojni psi biti podvrgnuti obaveznoj vakcinaciji, pre nego što budu raspoređeni na aerodromima i učešća u komemoracijama povodom Drugog svetskog rata, u maju ove godine.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend