Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Antivirusna terapija koja ubija 99,9 odsto covid 19 infekcije najavljena kao sledeći lek

Priredio/la: I. V.
12:30 - 18. 05. 2021.

Koristeći medicinsku tehnologiju koja se naziva „prigušivanje gena“ naučni tim iz Australije uspeo je da razvije prvi tretman koji direktno zaustavlja korona virus u plućima ljudi

covid 19 -lek-nanočestice Australijski naučnici razvili tretman koji ubija virus u plućima Foto: Shutterstock

Tim međunarodnih naučnika sa australijskog zdravstvenog instituta Menzies Health Institute Queensland (MHIQ) na Griffith University razvili su antivirusnu terapiju koja ubija 99,9 odsto covid 19 čestica u plućima ljudi. Ova terapija najavljuje se kao sledeći najbolji lek za SARS-CoV-2 virus.

„Možemo da uništimo virus u nečijim plućima“

Tehnologija „sledeće generacije“ deluje poput „rakete koja traži toplotu“ da bi otkrila čestice i napala ih. Vođa istraživačkog tima profesor Nigel McMillan sa MHIQ rekao je da revolucionarni tretman sprečava umnožavanje virusa i čak može da zaustavi smrtne slučajeve povezane sa infekcijom covid 19 širom sveta. Kako je objasnio, reč je o „misiji traženja i uništavanja“.

– Možemo da uništimo virus koji se razvija i raste u nečijim plućima – izjavio je profesor McMillan navodeći da tretman deluje koristeći medicinsku tehnologiju koja se naziva „prigušivanje gena“ a koja je prvi put otkrivena u Australiji tokom devedesetih godina prošlog veka. Utišavanje gena koristi RNK – osnovne gradivne blokove u telu, slično DNK, za napad na respiratornu bolest.

– Ovo je tehnologija koja radi sa malim delovima RNK koji se mogu specifično vezati za genom virusa. Ovo vezivanje dovodi do toga da genom „prestaje da radi“ i zapravo uzrokuje da ga ćelije unište – objasnio je  profesor McMillan.

Nanočestice nose lek u pluća

Iako su postojali i drugi antivirusni tretmani, kao što su Zanamivir i Remdesivir, koji su smanjili simptome i omogućili brži oporavak pacijenata sa korona virusom, ovo je prvi tretman koji direktno zaustavlja virus. Lek treba da se isporuči u krvotok injekcijom u nešto što se naziva „nanočestica“.

– Ove nanočestice odlaze u pluća i stapaju se u ćelije koje dostavljaju RNK, a zatim RNA traži virus i uništava njegov genom, tako da virus više ne može da se umnožava – istakao je profesor McMillan. Lečenje tretmanom Griffith University ispituje se od aprila 2020, kada je Australija bila 6 nedelja odsečena od sveta, a sada treba da uđe u sledeću fazu kliničkih ispitivanja i očekuje se da će biti dostupno do 2023. 

TEME:
Mirjana
0:33, 22. 05. 2021. Odgovori

Sve pohvale timu…

Olika Drobnjak Tomasek
16:35, 22. 05. 2021. Odgovori

Genska terapija uopste je vrhunska terapija ,ali trebalo bi objasniti enormnu cenu takvih tretmana…Ako se ne varam, genska terapija za AMS iznosi nekoliko miliona dolara…Ko to sebi moze da priusti?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend