Korona

Antivirusna terapija koja ubija 99,9 odsto covid 19 infekcije najavljena kao sledeći lek

Priredio/la: I. V.

Koristeći medicinsku tehnologiju koja se naziva "prigušivanje gena" naučni tim iz Australije uspeo je da razvije prvi tretman koji direktno zaustavlja korona virus u plućima ljudi

Tim međunarodnih naučnika sa australijskog zdravstvenog instituta Menzies Health Institute Queensland (MHIQ) na Griffith University razvili su antivirusnu terapiju koja ubija 99,9 odsto covid 19 čestica u plućima ljudi. Ova terapija najavljuje se kao sledeći najbolji lek za SARS-CoV-2 virus.

„Možemo da uništimo virus u nečijim plućima“

Tehnologija „sledeće generacije“ deluje poput „rakete koja traži toplotu“ da bi otkrila čestice i napala ih. Vođa istraživačkog tima profesor Nigel McMillan sa MHIQ rekao je da revolucionarni tretman sprečava umnožavanje virusa i čak može da zaustavi smrtne slučajeve povezane sa infekcijom covid 19 širom sveta. Kako je objasnio, reč je o „misiji traženja i uništavanja“.

– Možemo da uništimo virus koji se razvija i raste u nečijim plućima – izjavio je profesor McMillan navodeći da tretman deluje koristeći medicinsku tehnologiju koja se naziva „prigušivanje gena“ a koja je prvi put otkrivena u Australiji tokom devedesetih godina prošlog veka. Utišavanje gena koristi RNK – osnovne gradivne blokove u telu, slično DNK, za napad na respiratornu bolest.

– Ovo je tehnologija koja radi sa malim delovima RNK koji se mogu specifično vezati za genom virusa. Ovo vezivanje dovodi do toga da genom „prestaje da radi“ i zapravo uzrokuje da ga ćelije unište – objasnio je  profesor McMillan.

Nanočestice nose lek u pluća

Iako su postojali i drugi antivirusni tretmani, kao što su Zanamivir i Remdesivir, koji su smanjili simptome i omogućili brži oporavak pacijenata sa korona virusom, ovo je prvi tretman koji direktno zaustavlja virus. Lek treba da se isporuči u krvotok injekcijom u nešto što se naziva „nanočestica“.

– Ove nanočestice odlaze u pluća i stapaju se u ćelije koje dostavljaju RNK, a zatim RNA traži virus i uništava njegov genom, tako da virus više ne može da se umnožava – istakao je profesor McMillan. Lečenje tretmanom Griffith University ispituje se od aprila 2020, kada je Australija bila 6 nedelja odsečena od sveta, a sada treba da uđe u sledeću fazu kliničkih ispitivanja i očekuje se da će biti dostupno do 2023. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.