Naslovna / Korona

Predsednik SAD naredio obaveštajnim agencijama da „udvostruče“ napore kako bi istražili poreklo korona virusa

Priredio/la: I. V.|19:00 - 27. 05. 2021.

Nakon meseci umanjivanja mogućnosti da se korona virus stvorio u laboratorijskim uslovima, američka administracija odgovara i na pritisak SAD, ali i celog sveta, da Kina bude otvorenija prema epidemiji i da se otkrije pravi izvor zaraze

korona virus- izvor- svet-laboratorija-divlje životinje Američka administracija odgovara i na pritisak SAD, ali i celog sveta da Kina bude otvorenija prema epidemiji Foto: Unsplash

Američki predsednik Joe Biden traži od američkih obaveštajnih agencija da „udvostruče“ napore kako bi istražili  poreklo pandemije covid 19, uključujući i bilo kakvu mogućnost da trag vodi do kineske laboratorije. Nakon meseci umanjivanja mogućnosti da se korona virus pojavio u laboratorijskim uslovima, nesrećnim slučajem, američka administracija odgovara i na pritisak SAD, ali i celog sveta da Kina bude otvorenija prema epidemiji. Biden je rekao juče da nema dovoljno dokaza da bi se zaključilo „da li je došlo do kontakta ljudi sa zaraženom životinjom ili je virus potekao iz laboratorije“.

SAD se pridružuje svetskom pritisku na Kinu

Posle nekoliko meseci minimiziranja mogućnosti da je virus napravljen u laboratoriji, američka administracija  pridružuje se svetskom pritisku da Kina bude otvorenija prema epidemiji, imajući za cilj da spreči žalbe Republikanske partije da predsednik nije bio dovoljno uporan, kao i da iskoristi priliku da pritisne Kinu zbog navodne opstrukcije. Predsednik Joe Biden zatražio je od američkih obaveštajnih agencija da podnosu izveštaj u roku od 90 dana. Uputio je američke nacionalne laboratorije da pomognu u istrazi i obaveštajnoj zajednici da pripreme listu konkretnih upita za kinesku vladu, a Kinu je pozvao da sarađuje sa međunarodnim istragama u poreklu pandemije.

Republikanci promovisali teoriju da je virus nastao u  laboratoriji

Republikanci, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trumpa, promovisali su teoriju da je virus nastao u  laboratoriji, a ne prirodnim putem ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom u kineskom gradu Vuhanu. Aktuelni predsednik rekao je da se većina obaveštajne zajednice „spojila“ oko ta dva scenarija, ali „ne veruje da postoji dovoljno informacija da se proceni da je jedan verovatniji od drugog“. Otkrio je da dve agencije naginju ka životinjama kao izvori zaraze, a jedna je više za teoriju o laboratorijskom izvoru, ali svaka sa malim ili umerenim dokazima i uverenjima.

Obezbediti međunarodnu istragu zasnovanu na dokazima

Sjedinjene Američke Države će takođe nastaviti da rade sa istomišljenicima širom sveta kako bi pritiskale Kinu da učestvuje u punoj, transparentnoj, na dokazima zasnovanoj međunarodnoj istrazi i da obezbedi pristup svim relevantnim podacima i dokazima – rekao je predsednik Biden čija je izjava usledila nakon nekoliko nedelja u kojima je administracija nastojala da izbegne javnu raspravu o teoriji curenja virusa iz laboratorija.  Još jedan znak promene stavova bio je to što je Senat, bez protivljenja, odobrio dva amandmana u vezi sa laboratorijom u Vuhanu, dodajući ih uz uglavnom nepovezan zakon o povećanju američkih investicija u inovacije.

O poreklu pandemije niko ne zna 100 odsto šta je istina

Što se tiče porekla pandemije, dr Anthony Fauci, savetnik Bele kuće za korona virus, rekao je juče da on i većina drugih u naučnoj zajednici „veruju da je najverovatniji scenario da je to bila prirodna pojava, ali niko to sigurno ne zna 100 odsto“.

– A s obzirom na to da postoji mnogo zabrinutosti, puno spekulacija i s obzirom na to da to niko apsolutno ne zna, verujem da nam je potrebna vrsta istrage u kojoj postoji otvorena transparentnost i sve dostupne informacije, kako bi se stavili na raspolaganje i mogli ispitati – izjavio je dr fauci u Senatu.

Sekretarica za štampu Bele kuće Jen Psaki rekla je da Bela kuća podržava novu istragu Svetske zdravstvene organizacije u Kini, ali je dodala da će efikasno istraživanje „zahtevati da se Kina konačno ubrza i omogući pristup potreban za utvrđivanje porekla virusa“. Joe Biden ne isključuje mogućnost da se nikada neće doneti jasan zaključak, s obzirom na odbijanje kineske vlade da u potpunosti sarađuje sa međunarodnim istražiteljima.

Istraga će zauvek ostati ometena

Nemogućnost boravka naših istražitelja na terenu, u tim ranim mesecima, uvek će ometati svaku istragu o poreklu pandemiji covid 19 – podsetio je američki predsednik. S druge strane, kineska ambasada u Vašingtonu, ne pominjući naređenje predsednika SAD, optužila je neimenovane političke snage da su fiksirane na igru okrivljavanja, ignorišući hitnu potrebu za borbom protiv pandemije.

– Kampanja blaćenja i prebacivanje krivice vraćaju se, a teorija zavere o „curenju virusa iz laboratorije“‘ ponovo se pojavljuje – saopštila je juče kineska ambasada na svojo web stranici.

„Kineski zid od kamena sada izložen svetu“

Službenici američke administracije i dalje gaje jake sumnje u vezi sa teorijom curenja iz laboratorija. Umesto toga, oni odbijanje Kine da sarađuje u istrazi, posebno u nečemu što ima tako globalni obimi značaj, smatraju amblemom drugih neodgovornih postupaka na svetskoj sceni. Privatno, zvaničnici administracije kažu da krajnji rezultat, ako ikada bude poznat, neće ništa promeniti, ali, kako kažu, trebalo bi imati na umu da je „kineski zid od kamena sada izložen svetu“. Stejt department, koji je ovog proleća okončao istragu kineske laboratorijske teorije iz Trampovog doba, rekao je da nastavlja saradnju sa drugim vladinim agencijama i pritiska Kinu da sarađuje sa svetom.

– Stav Kine da je njihov deo u ovoj istrazi potpun je razočaravajuć i u suprotnosti je sa ostatkom međunarodne zajednice, koja zajednički radi na prekidu ove pandemije i poboljšanju globalne zdravstvene sigurnosti – rekao je portparol Ned Price.

Kako zaustaviti virus, ako ne znaš odakle dolazi

Istraživanje porekla virusa je od presudne važnosti. Ako ne znate odakle je potekao, kako ćete ga zaustaviti od ponovnog širenja? – zapitao se Arinjay Banerjee, virusolog iz Organizacije za vakcine i zarazne bolesti u Saskatchewanu u Kanadi.

– Još uvek postoji velika verovatnoća da je ovaj virus potekao od divljih životinja – rekao je on, ukazujući na činjenicu da su prelivajući događaji, kada virusi prelaze sa životinja na ljude,uobičajeni u prirodi i da naučnici već znaju za dva slična beta korona virusa, koji su evoluirali kod slepih miševa i uzrokovali epidemije i zarazu ljudi, a to su SARS1 i MERS. Dokazi koje imamo do sada sugerišu da je ovaj virus potekao od divljih životinja, naveo je kanadski virusolog Arinjay Banerjee.

Međutim, slučaj nije u potpunosti zaključen. Postoje verovatnoće i postoje mogućnosti. Imajući u vidu da niko nije identifikovao virus koji je 100 odsto identičan SARS-CoV-2 kod bilo koje životinje, i dalje postoji prostor za istraživače da se traže i druge mogućnosti – smatra Banerjee.

Andy Slavitt, Bajdenov viši savetnik za korona virus, izjavio je da svet treba da „dođe do kraja … kakav god odgovor bi mogao biti“.

– Nama treba potpuno transparentan proces iz Kine, potrebna nam je SZO, koja će pomoći u tom pitanju. Ne osećamo kao da to sada imamo – istakao je savetnika SAD predsednika Andy Slavitt.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo