Naslovna / Korona

Vakcinisani korisnici domova za stara lica i dalje su u riziku da obole od covid 19 infekcije

Priredio/la: I. V.|11:00 - 14. 07. 2021.

Zbog starosnog slabljenjenja imunološkog sistema imunizacija protiv covid 19, iako pruža dosta zaštite, ipak je manje efikasna kod najstarijih štićenika

korona virus - domovi za stare- infekcija Foto: Shutterstock

Domovi za negu starih lica moraju da budu na oprezu u slučaju izbijanja novog talasa covid 19 epidemije, čak i nakon što su stanovnici domova primili dve doze vakcine, navodi se u novom istraživanju predstavljenom na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti.

Domovi za stare u velikom riziku od novih infekcija

Ustanove za dugotrajnu negu, poput domova za negu starijih osoba sa višestrukim osnovnim stanjima bolesti, izloženi su velikom riziku od izbijanja novog talasa infekcije, a mnoge kampanje vakcinacije u početku su bile usredsređene na stanovnike domova za negu i osoblje koje ih brine. Međutim, izbijanje ponovne infekcije u domu za negu starih u Francuskoj, u fokus stavlja pitanje – koliko je covid 19 vakcina efikasna kod starijih osoba.

Svi vakcinisani ima antitela protiv covid 19

Dr Martin Martinot, iz Hopitaux Civils de Colmar bolnice u Kolmaru, i njegove kolege, proučavali su izbijanje infekcije u domu za negu na istoku Francuske, mesec dana nakon kampanje za vakcinaciju, sa obe doze Pfizer-BioNTech  vakcine, i stanovnika i osoblja doma. Do sredine februara 2021. 75 odsto stanovnika doma i 38 procenata  osoblja bilo je potpuno vakcinisano. Ispitivanja rađena na uzorcima krvi koje su istraživači uzeli 6. aprila pokazala su da su svi, osim jednog, potpuno vakcinisani stanovnici imali antitela protiv covid 19.

Kod nevakcinisanih 3 puta veći rizik od infekcije

Nova infekcija izbila je 15. marta i tokom sledećih sedam nedelja virusom SARS-CoV-2 zaraženo je 24 od 93 stanovnika (26 odsto) i 16 od 73. članova osoblja (22 procenata). Inficirani korisnici doma bili su stariji, prosečne starosti od 91. godinu, dok su neinficirani stanovnici doma bili prosečne starosti od 87 godina. Dvanaest od 24 zaraženih stanovnika nije bilo potpuno vakcinisano, a niko od zaraženog osoblja nije bio vakcinisan. Analiza je pokazala da je kod nevakcinisanih stanovnika tri puta veća verovatnoća da razviju covid 19 od onih koji su primili dve doze vakcine.

Procenjena efikasnost vakcine kod starijih stanovnika iznosila je 68 odsto, što je niži procenat od onoga koji prvobitno prijavljen. Istraživači su ustanovili da su infekcije bile blaže među vakcinisanim korisnicima doma, bez težih oblika bolesti. Suprotno tome, zabeležena su tri teška slučaja među stanovnicima koji uopšte nisu bili vakcinisani.

Imunizacija manje efikasna kod najstarijih

Genetsko sekvenciranje pokazalo je da je inefkciju izazvao Alfa soj korona virusa ili B.1.1.7, prvobitno otkriven u Velikoj Britaniji, a koji je u to vreme bio dominantan u Francuskoj. Autori studije kažu da rezultati pokazuju da covid 19 i dalje može da predstavlja pretnju u ustanovama za dugotrajnu njegu, posebno onih sa starijim stanovništvom, a visoke stope vakcinacije su od suštinske važnosti.

Doktor Martinot dodaje da imunosenescencija (starosno slabljenje imunološkog sistema) znači da starije osobe i dalje mogu biti u riziku od covid 19, čak i kada su u potpunosti vakcinisane.

– Ova epidemija naglašava potrebu za visokim stopama vakcinacije stanovnika i zdravstvenih radnika u ustanovama za dugotrajnu negu i drugim centrima koji primaju starije pacijente i one sa višestrukim bolestima. Imunizacija protiv covid 19, iako pruža dosta zaštite, izgleda da je malo manje efikasna kod naših najstarijih pacijenata. Stoga je postizanje najviše stope vakcinacije važno za sprečavanje izbijanja i zaštitu stanovnike i zdravstvenih  radnika – istako je dr Martin Martinot.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo