Naslovna / Korona

Delta soj korona virusa dominiraće narednih nekoliko meseci, saopštila SZO

Priredio/la: I. V.|15:00 - 22. 07. 2021.

S obzirom na tempo širenja virusa očekuje se da bi ukupan broj slučajeva prijavljenih na globalnom nivou mogao da premaši 200 miliona u naredne tri nedelje

delta soj -koronavirus- delta varijanta Delta soj čini već 75 odsto zarađenih na globalnom nivou Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je juče da će vrlo zarazna Delta varijanta korona virusa postati dominantni soj tokom narednih meseci. Delta soj, koji je prvi put otkriven u Indiji, sada je zabeležen na 124 teritorije, što je 13 više nego prošle nedelje, i već čini više od 3/4 sekvenciranih primeraka u mnogim većim zemljama, istakla je SZO.

Delta soj brzo će nadmašiti ostale varijante virusa

Očekuje se da će Delta soj brzo nadmašiti druge varijante i postati dominantna cirkulaciona loza tokom narednih meseci – saopštilaje je Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija u svom nedeljnom epidemiološkom ažuriranju.

Od tri druge zabrinjavajuće varijante korona virusa, Alfa, koja je prvi put otkrivena u Britaniji, zabeležena je na 180 teritorija (šest više u odnosu na prošlu nedelju), Beta, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, 130 (za 7 više ) i Gamma, prvi put otkrivena u Brazilu, 78 (porast od tri teritorije).

Delta soj kod 75 odsto zaraženih

Prema sekvencama SARS-CoV-2 dostavljenim GISAID, globalnoj naučnoj inicijativi, tokom prošle četiri nedelje, do 20. jula, prevalencija Delta soja premašila je 75 procenata u nekoliko zemalja. Među njima su bili Australija, Bangladeš, Bocvana, Velika Britanija, Kina, Danska, Indija, Indonezija, Izrael, Portugal, Rusija, Singapur i Južna Afrika.

– Sve veći dokazi podržavaju povećanu prenosljivost Delta varijante. Međutim, tačan mehanizam za povećanje prenosivosti ostaje nejasan – istakla je SZO.

Za nedelju dana 12 odsto više novih infekcija

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u nedelji do 18. jula zabeleženo 3,4 miliona novih slučajeva covid 19 infekcija, što je 12 odsto više nego prethodne nedelje.

Ovim tempom očekuje se da bi kumulativni broj slučajeva prijavljenih na globalnom nivou mogao da premaši 200 miliona u naredne tri nedelje – ocenili su zvaničnici SZO.

4 faktora uzrokuju prenos virusa na globalu

Globalni porast prenosa virusa, po mišljenju SZO, uzrokovan je zbog četiri faktora: više prenosivih varijanti, ublažavanje mera javnog zdravlja, povećano socijalno mešanje i veliki broj nevakcinisanih ljudi. Kako se navodi, slučajevi su porasli za 30 procenata u zapadnom pacifičkom regionu SZO i za 21 procenat u evropskom regionu. Najveći broj novih slučajeva prijavljen je iz Indonezije (350.273 novih slučajeva; porast za 44 procenta), Velike Britanije (296.447 novih slučajeva; rast od 41 procenat) i Brazila (287.610 novih slučajeva; pad za 14 procenata). Međutim, broj nedeljnih smrtnih slučajeva ostao je stabilan i iznosio je 57.000, slično kao prethodne sedmice i nakon stalnog pada više od dva meseca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo