Naslovna / Korona

Antigenske testove mogu da rade isključivo mikrobiološke laboratorije

Piše: Ljubinka Račić
17:00 - 23. 07. 2021.
Izvor: Telegraf.rs

Svako ko želi da se testira u nekoj laboratoriji prvo treba da pita da li je reč o mikrobiološkoj ili biohemijskoj

brzi antigenski test - ovlašćene laboratorije- mikrobiloške laboratorije Samo mikrobiloške laboratorije mogu da rade antigenske testove Foto: Shutterstock

Sanitarni inspektori ustanovili su da su pojedine privatne laboratorije bez ovlašćenja radile antigenske testove na korona virus, za kojima vlada veliko interesovanje zbog putovanja u inostranstvo. Njima je zabranjen rad, ali ono što je ostalo glavno pitanje jeste kako da građani znaju da li laboratorija ima ovlašćenje ili ne. Dovoljno je, naime, samo da obrate pažnju na jednu stvar, da bi bili sigurni da je njihov test validan.

Posao isključivo mikrobiloških laboratorija

Kako je za Telegraf.rs rečeno u Ministarstvu zdravlja, antigenska testiranja mogu da rade isključivo mikrobiološke laboratorije, ali ne mogu biohemijske. Zato je bitno da svako ko želi da se testira u nekoj laboratorija obavezno pita da li je mikrobiološka, a to bi trebalo da bude i istaknuto kod naziva ustanove.

– U skladu sa Izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid 19, koje su u primeni od 16. decembra 2020. godine, detekciju SARS-CoV-2 antigena (Ag) u uzorcima nazofaringealnog brisa mogu vršiti sve mikrobiološke laboratorije u javnoj i privatnoj svojini – podsećaju u u Ministarstvu zdravlja i dodaju:

– Kako je svaka privatna praksa u obavezi da istakne poslovno ime i sedište (prema rešenju zdravstvenog inspektora), građani takvu laboratoriju mogu prepoznati prema istaknutom nazivu. Ukoliko se radi o biohemijskoj laboratoriji, ista nije ovlašćena za ova testiranja.

Ko je ovlašćen možete proveriti i sami

Takođe, u skladu sa Izmenama i dopunama Uredbe, sve mikrobiološke laboratorije, kao i poliklinike koje u sadržaju rada imaju i oblast mikrobiologije, ovlašćene su za vršenje detekcije SARS-CoV-2 antigena (Ag), uz obavezu da o broju uzetih uzoraka i pozitivnim nalazima, dnevno izveštavaju nadležni zavod za javno zdravlje.

Proveru registracije građani mogu izvršiti i u registru Agencije za privredne registre i u zdravstvenoj inspekciji a telefon dežurnog zdravstvenog inspektora je 011/311-7424 – kažu u nadležnom ministarstvu.

Inspekcija zabranila testiranje i kaznila prekšioce

Zdravstveni inspektori su tokom kontrole od 5. do 9. jula utvrdili da antigenske testove obavljaju i mnoge laboratorije i zdravstvene ustanove koje za to nisu ovlašćene, zbog čega im je izrečena zabrana obavljanja testiranja, a podnete su i prekršajne prijave. Nadzor je obavljen od 5. maja do 23. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Utvrđeno je u 11 ustanova u Beogradu da se antigenski testovi rade u jednoj poliklinici, koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, zatim u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftizologija, u šest biohemijskih laboratorija, te u tri ambulante za zdravstvenu negu.

Antigenski testovi postali su i te kako popularni otkako je Grčka dozvolila građanima Srbije ulazak u njihovu zemlju, ukoliko su testovi negativni. Ukoliko test nije validan, odnosno nije ga uradila ovlašćena laboratorija, između ostalog, to može da pokvari letovanje. Da do toga ne bi došlo obratite pažnju da li je laboratorija mikrobiološka ili ne, a OVDE proverite spisak referentnih ustanova koje imaju ovlašćenje za ovu vrstu testiranja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Biljana Đonović
1:11, 24. 07. 2021.
Odgovori

Postovani, ne moze da se otvori spisak referentnih ustanova koje imaju ovlašcenje.

Zoran
19:03, 22. 08. 2021.
Odgovori

Zašto ne može da se otvori spisak ref. laboratorija za brze antigen testove!?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo