Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Epidemija gojaznosti kao nova posledica pandemije koronavirusa

Priredio/la: eKlinika
5:00 - 17. 09. 2020.

Karantini i izolacija koja se praktikuje ili će se tek praktikovati širom sveta, uticaće na mentalno i fizičko zdravlje velikog broja ljudi. Nezdravo gomilanje kilograma može biti jedna od opasnih posledica ovog vanrednog režima života

Izolacija je opasna po fizičko i mentalno zdravlje Izvor: Shutterstock

Ako ste primetili da ste proteklih nekoliko meseci “nabacili” koji kilogram, to može biti povezano i sa načinom života tokom karantina i samoizolacije.

Istraživači Fakulteta za zdravlje i medicinske nauke Univerziteta u Kopenhagenu u saradnji sa Univertitetom u Orhosu, sproveli su analizu koja je imala za cilj da prouči odnos mentalnog zdravlja i prekomernog dobijanja težine u slučajevima izolacije tokom pandemije korona virusa.

Prve rigorozne mere koje su države uspostavile u cilju suzbijanja pandemije Covida 19 bile su slične u celom svetu. Reč „lockdown“ vrlo se upotrebljavala na skoro svim meridijanima. Sada već sigurno znamo da će izolacija uticati na mentalno i fizičko zdravlje velikog broja ljudi. Nezdravo gomilanje kilograma može biti jedna od opasnih posledica ovog vanrednog režima života.

Rezultat koji su dobili danski istraživači bio je dovoljan za uzbunu. Naime, socijalna udaljenost, fizička neaktivnost i neizvesna finansijska budućnost mogu da budu uzročnik jedne nove epidemije koja je na vidiku – epidemije gojaznosti.

Tim istraživača koji su učestvovali u ovom istraživanju u naučnom časopisu „Nature Reviews Endocrinology“ objavio je uznemirujuć tekst. Profesor Mišel Bang Petersen ističe da će finansijska kriza i povećanje nezaposlenosti koje neminovno sledi, primorarati ljude da kupuju manje zdravu hranu koja sadrži više kalorija.  Sa druge strane, u tekstu se ističe da nedostatak socijalne interakcije ljude dovodi u stanje anksioznosti i stresa koje pokušavaju da prebrinu prejedanjem. Ograničena fizička aktivnost takođe sprečava da se nagomilane kalorije troše i dolazi do prekomernog gojenja.

− Razumevanje kako strategije koje se koriste u borbi protiv SARS-CoV-2 pogoršavaju zdravlje metabolizma je važno za stvaranje smislene kontra-strategije. Eventualno, takva saznanja bi trebalo da usmere vlade i donosioce odluka da primene individualni ili socijalni pristup koji bi za ciljeve imali sprečavanje pojave prekomerne gojaznosti i njenih metaboličkih posledicama povezanih sa izolacijom – naglašavaju autori.

Neminovno je da će se u budućnosti pojaviti novi izazovi koje će prouzrokovati pandemija koronavirusa. Rezultati budućih istraživanja doneće nam nova saznanja koja će uspostaviti i nove obrasce ponašanja, a do tada potrebno je suočiti se sa svim pratećim negativnim posledicama, kao što je i potencijalno prekomerno dobijanje težine. Naravno, to je potrebno uraditi na najbolji mogući način – uz preporučene mere zaštite i opreza.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo