Naslovna / Korona

Šta je „booster“ vakcina i da li je reč o istoj formuli koja bi trebalo da pojača zaštitu od covid 19

Priredio/la: I. V.|11:00 - 19. 08. 2021.

Termin „booster“ vakcina sve češće se koristi u svakodnevnici i mnogo je pitanja da li je treća doza covid 19 vakcine isto što i „booster“ ili pojačivač

booster-pojačivač vakcine-covid 19 Naučnici trenutno ispituju razne varijante za pojačavanje prvobitnih covid 19 vakcina Foto: Shutterstock

Sve veća učestalost novih varijanti korona virusa već duže vreme u fokus stavlja pitanja o tome koliko su dobro zaštićeni oni koji su već primili covid 19 vakcinu za zaštizu od evoluirajućih oblika SARS-CoV-2 virusa. Termin „booster“ vakcina sve češće se koristi u svakodnevnici i mnogo je pitanja da li je treća doza vakcine isto što i „booster“ ili pojačivač vakcine. Odgovor na ova pitanja daje specijalista za mikrobiologiju i zarazne bolesti William Petri sa University of Virginia. 

Šta je zapravo „booster“ vakcina?

Booster vakcina ili pojačivač vakcine je dodatna doza vakcine koja se daje radi održavanja zaštite od bolesti izazvane vakcinom. Obično se koriste za jačanje mnogih vakcina, jer imunitet vremenom može da nestane. Na primer, vakcini protiv gripa potrebno je pojačanje svake godine, a vakcini protiv difterije i tetanusa – svakih 10 godina.

Pojačivači ili „booster“ vakcine su često identične originalnoj vakcini. U nekim slučajevima, međutim, „booster“ je modifikovan kako bi se poboljšala zaštita od novih virusnih varijanti, odnosno novih mutacija prvobitnog virusa. Tako je, na primer, kako ističe William Petri, za vakcinu protiv sezonskog gripa, posebno potrebno godišnje „pojačavanje“ jer se virus gripa brzo menja.

Da li su „booster“ doze iste kao originalne covid 19 vakcine?

Odgovor na ovo pitanje stiže iz kompanija Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, i glasi – i da i ne. Objašnjenje je – zato što ove biotehnološke kompanije rade na formulaciji nekoliko pojačivača/“booster“ vakcina. Kako su najavile, trenutno sprovode studije za treću dozu originalne vakcine, kao i za „booster“ vakcine, koje će biti posebno prilagođene specifičnim, novim sojevima korona virusa.

Dok nude treću dozu za pojačanje imuniteta, koja je ista kao i prva i druga, Pfizer i Moderna istovremeno testiraju druge pojačivače, dizajnirane za određene sojeve korona virusa. Pfizer trenutno procenjuje seriju od dve doze pojačivača, koje bi trebalo primiti u razmaku od 21 dan, a prototipovi su usmereni na Beta i Delta varijantu, sojeve korona virusa prvobitno registrovane u Južnoj Africi i Indiji.

Moderna ispituje svoju originalnu formulu, datu u različitim dozama, kao i specifične mutacijske opcije i „viševalentnu platformu, kombinujući različite varijante u jednu vakcinu“.

Cilj multivalentne platforme je da nastavi da pokušava da ostane ispred toga kude ide virus, kombinujući različite antigene protiv novonastalih zabrinjavajućih sojeva – izjavio je predsednik Moderna kompanije Stephen Hoge.

Zašto nam pojačivači vakcine mogu biti potrebni?

Stručnjaci podsećaju da je uobičajeno je da se zaštita od vakcina vremenom smanjuje. Na primer, pojačivač tetanusa se preporučuje svakih 10 godina. Istraživači i zdravstveni zvaničnici pratili su performanse vakcina protiv covid 19 u stvarnom svetu kako bi videli koliko dugo traje zaštita među vakcinisanim ljudima. Pokazalo se da većina vakcina, koje su upotrebi, i dalje pružaju vrlo snažnu zaštitu od teškog oblika bolesti i smrti.

Ali, laboratorijski testovi krvi ukazuju da antitela – jedan od slojeva zaštite imunološkog sistema – mogu vremenom da oslabe. To ne znači da zaštita nestaje, ali bi moglo značiti da zaštita nije toliko jaka ili da bi telu trebalo više vremena da se bori protiv infekcije.

Delta varijanta je, kažu naučnici, zakomplikovala pitanje kada treba dati pojačivače covid 19 vakcina – zato što je ovaj soj mnogo zarazniji, a većina prikupljenih podataka o performansama covid 19 vakcina potiče od vremena pre nego što se Delta varijanta proširila svetom. Globalno, svet je došao u situaciju da se Delta brzo širi i zaražava sve više ljudi, a u isto vreme imunitet vakcinisanih polako počinje da opada, pre svega za osobe vakcinisane u prvom naletu primena covid 19 vakcina. 

Izrael,a na primer, nudi pojačivač vakcine za osobe starije od 50 godina koje su vakcinisane pre više od 5 meseci. Francuska i Nemačka planiraju na jesen, nekim ljudima, da ponude booster vakcinu, a Evropska agencija za lekove EMA saopštila je da takođe istražuje podatke kako bi utvrdila da li su dodatne vakcine zaista potrebne.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Goran
14:33, 21. 08. 2021.
Odgovori

Zlo

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo