Naslovna / Korona

Delta soj korona virusa smanjio efikasnost dve mRNA vakcine na 66 odsto

Priredio/la: I. V.|11:00 - 25. 08. 2021.

Privremeni nalazi ukazuju na umereno smanjenje efikasnosti vakcina protiv covid 19, ali, preostale dve trećine dejstva ipak naglašavaju značaj i korist od vakcinacije. Nevakcinisani i dalje najugroženiji

covid 19 - mRNA vakcine- pfizer i Moderna- smanjena efikasnost Ultrazarazna Delta varijanta smanjila efikasnost dve mRNA vakcine na 66 odsto Foto: Shutterstock

Efikasnost vakcina Pfizer i Moderna u borbi protiv covid 19 infekcije pala je sa 91 na 66 odsto, pre nego što je Delta varijanta početkom jula 2021. postala dominantna u većini zemalja, rezultat je poslednje velike studije američkih zdravstvenih radnika. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti CDC ispituju delovanje ove dve vakcine u stvarnom svetu od kada su prvo odobrene za korišćenje među zdravstvenim osobljem i najugroženijim stanovništvom. Hiljade radnika u šest država testirano je na nedeljnom nivou nakon pojave simptoma covid 19, što je omogućilo istraživačima da procene efikasnost protiv simptomatske i asimptomatske infekcije.

Delta soj umanjio efikasnost vakcina na 66 odsto

Posmatrajući stopu infekcija među vakcinisanim i nevakcinisanim osobama i vremenski period njihovog praćenja, efikasnost vakcine je procenjena na 91 odsto u početnom periodu istraživanja od 14. decembra 2020. do 10. aprila 2021. godine. Ali, tokom nedelja, uoči 14. avgusta, kada je ultrazarazna Delta varijanta postala dominantna, efikasnost ove dve vakcine pala je na 66 odsto. Autori izveštaja su naveli da postoji niz upozorenja, uključujući i to da bi zaštita od vakcina ipak mogla s vremenom da opadne, a procena od 66 odsto efikasnosti, zasnovana je na relativno kratkom periodu ispitivanja, sa nekoliko infekcija.

– Iako ovi privremeni nalazi ukazuju na umereno smanjenje efikasnosti vakcina protiv covid 19 u sprečavanju infekcije, dugotrajno smanjenje rizika od infekcije sa preostale dve trećine efikasnosti ipak naglašava značaj i korist vakcinacije protiv covid 19 – saopštili su američki zdravstveni radnici.

Nevakcinisane osobe u 29,2 puta većem riziku od hospitalizacije

Brojne studije su sada zaključile da je efikasnost vakcina opala u odnosu na Delta soj, iako se tačan nivo tog pada razlikuje. Ocenjuje se da je zaštita od teške bolesti stabilnija, da prelazi 90 procenata, prema nedavnoj studiji CDC o pacijentima u Njujorku. Druga studija CDC o pacijentima u Los Anđelesu, objavljena u utorak, koja je sprovedena od 1. maja do 25. jula, pokazala je da su nevakcinisane osobe 29,2 puta u većem riziku da će biti hospitalizovana sa covid 19 nego vakcinisana, što odgovara efikasnosti od oko 97 odsto.

Prema nedavnom radu objavljenom u Journal of Virological Methods, količina virusa pronađena u prvim testovima pacijenata inficiranih Delta sojem bila 1.000 puta veća od broja kod pacijenata u prvom talasu virusa 2020. godine, što uveliko pokazuje na povećanje njegove zaraznosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo