Naslovna / Korona

Delta soj smanjio efikasnost dve najčešće korišćene covid 19 vakcine, tvrde britanski naučnici

Priredio/la: I. V.|13:00 - 19. 08. 2021.

Delta soj korona virusa može zaraziti potpuno vakcinisane ljude većom stopom nego prethodne mutacije, a naučnici su zabrinuti jer bi i vacinisani mogli lakše da prenose virus

delta soj- covid 19- zarazniji soj virusa Delta soj korona virusa uspeo da oslabi zaštiti dve najčešće korišćene vakcine u svetu Foto: Shutterstock

Britansko javno zdravstvo saopštilo je da zaštita od bilo koje od dve najčešće korišćene covid 19 vakcine, protiv trenutno dominirajućeg Delta soja korona virusa, slabi u roku od tri meseca. Takođe je otkriveno da oni koji se zaraze, nakon što su primili dve doze vakcine Pfizer/BioNTech (22UAi.DE) ili AstraZeneca (AZN.L) mogu da budu u većem riziku od zaraze u odnosu na prethodne mutacije virusa.

Pad efikasnosti vakcine izraženijiji kod starijih od 35 godina

Na osnovu više od tri miliona briseva nosa i grla uzetih širom Velike Britanije, studija Oxford University otkrila je da je 90 dana nakon druge doze vakcine Pfizer ili Astra Zeneca njihova efikasnost u sprečavanju infekcija pala na 75 odsto, odnosno 61 procenat. Pad efikasnosti bio je izraženiji kod osoba starijih od 35 godina.

– Obe ove vakcine, date u dve doze, još uvek su jako dobre protiv Delta soja, s obzirom na to da su obe vakcine imale visoki stepen efikasnosti, što znači da je dug put do opadanja procenata efikasnosti – izjavila je Sarah Walker, profesor medicinske statistike sa Oxford University i glavni istraživač. Istraživački tim ne može da predvidi koliko će zaštita vremenom pasti, ali su predložili da se efikasnost dve proučene vakcine ponovo analizira u roku od 4 do 5 meseci nakon druge doze. 

Virusno opterećenje vakcinisanih slično nevakcinisanim osobama

Ističući povećani rizik od zaraze Delta sojem, studija je takođe pokazala da oni koji se zaraze, uprkos potpunoj vakcinaciji, imaju tendenciju da imaju virusno opterećenje slično nevakcinisanoj osobi sa infekcijom, što je jasno pogoršanje od vremena kada je Alfa varijanta još uvek bila dominantna u Velikoj Britaniji.

Nalazi Oxford University u skladu su sa analizom Američkog centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i usledili su u trenutku kada američka vlada iznosi planove o tome da sledećeg meseca, usled porasta infekcija Delta varijantom, vakcina za pojačavanje zaštite od covid 19 bude široko dostupna.

Izrael je, na primer, prošlog meseca počeo da primenjuje treću dozu Pfizer vakcine kako bi se suočio sa porastom lokalnih infekcija izazvanih Delta sojem. Očekuje se i da će nekoliko evropskih zemalja početi da nudi pojačivače za starije osobe i osobe sa slabim imunološkim sistemom.

Imunitet krda sada postao izazovniji

Kompanija Pfizer/BioNTech je saopštila da efikasnost njihove vakcine s vremenom opada. Prošlog meseca AstraZeneca je rekla da još razmatra koliko traje zaštita vakcine i da li će biti potrebna pojačana doza za održavanje imuniteta.

Činjenica je, kao što vidimo, da je zbog sve više sojeva korona virusa, imunitet krda sada postao izazovniji – rekao je jedan od autora studije Koen Pouwels sa Oxford University. Imunitet stada je, kako je podsetio, kada je dovoljno veliki deo populacije imun na neki patogen, bilo vakcinacijom ili prethodnom infekcijom, sprečavajući rast broja infekcija.

– Vakcine su verovatno najbolje u sprečavanju teških oblika bolesti, a nešto manje u sprečavanju prenošenja virusa – izjavio je Koen Pouwels.

Delta soj zaražava vakcinisane i  oni mogu lakše da prenose infekciju

Autori studije upozorili su da je koncentracija virusa u grlu samo grub pokazatelj težine simptoma i da nemaju novih podataka o trajanju infekcija. Istraživanje, koje tek treba da bude recenzirano pre objavljivanja u naučnom časopisu, naglašava zabrinutost naučnika da Delta varijanta, prvi put identifikovana u Indiji, može zaraziti potpuno vakcinisane ljude većom stopom nego prethodni sojevi i da bi vakcinisani mogli lakše da prenose virus.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Tanja
16:31, 20. 08. 2021.
Odgovori

Proveriti prevod: Takođe je otkriveno da oni koji se zaraze, nakon što su primili dve doze vakcine Pfizer/BioNTech (22UAi.DE) ili AstraZeneca (AZN.L) mogu da budu u većem riziku od zaraze u odnosu na prethodne mutacije virusa.

Ljubo
19:49, 22. 08. 2021.
Odgovori

NISTA BOLJE NIJE SE MOGLO I OCEKIVATI.LJUDI POSLE PEDESET GODINA ZIVOTA GUBE SPOSOBNOST ZA STVARANJE IMUNITETA,PA ZATO I VISE OBOLJEVAJU.
VAKCINU JE TREBALO PRVESTVENO DATI LJUDIMA OD 1 DO 50 GODINA,ONI BI BILA GLAVNA PREPREKA ZA COVID19.,DZABA KRECITE.

Olga
13:46, 24. 08. 2021.
Odgovori

Primila sam 2 doze kineske vakcine i od tada je proslo 6 meseci.Dobila sam.poziv za trecu,jer ove godine punim 70 godina.Imam hasimoto ,hipotireozu i povecan proj antitela.Da li da trecom dozom povecam.imunitet na covid ili ce mi treca doza jacanjem imuniteta povecati antitela koja su mu napala tiroidnu zlezdu? Molim za savet.

Nadežda
17:41, 24. 08. 2021.
Odgovori

Suprug star 91 godinu nakon dve primljene doze vakcine Sputnjik V imao je samo 30 antitela a donja granica je 50 kontrolisano u Konzilijumu.Koju booster vakcinu da primi kad sa Sputnjikom nema dovoljno antitela

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo