Naslovna / Korona

EMA najavila da će započeti analizu efikasnosti i bezbednosti molnupiravir leka protiv covid 19

Priredio/la: I. V.|11:00 - 07. 10. 2021.

Nakon uočenih rezultata posle upotrebe molnupiravir leka, EMA može čak i da ubrza njegovo odobrenje, koje može da traje i mesecima

molnupiravir covid 19 lek vropska agencija ispitaće efikasnosi bezbednost leka Foto: Shutterstock

Nakon što je Evropska agencija za lekove EMA u ponedeljak odobrila treću dozu vakcine Pfizer/BioNTech za osobe starije od 18 godina, koja bi trebalo da se primi 6 meseci nakon prve dve doze, EMA je juče saopštila i da bi u roku od nekoliko dana mogla da započne pregled oralnog leka molnupiravir protiv covid 19 koji proizvodi američka farmaceutska kompanija Merck.

Blizu sna o jednostavnoj piluli za lečenje korona virusa

Kompanija Merck prošle nedelje je izvestila javnost da je pokazano da njihov lek molnupiravir smanjuje hospitalizacije za 50 odsto, čime su se, kako navode, približili snu o jednostavnoj piluli za lečenje korona virusa.

– Ono što mogu reći je da ćemo zaista razmotriti da li ćemo narednih dana započeti tekući pregled ovog jedinjenja –  rekao je novinarima Marco Cavaleri, šef strategije za vakcine pri Evropskoj agenciji za lekove. Cavaleri je rekao da je agencija sa sedištem u Amsterdamu svesna nekih „vrhunskih rezultata koje je kompanija Merck saopštila“ o svom novom leku.

EMA moža da ubrza odobrenje leka

Merck je u petak saopštio da će podneti prijavu za lek američkoj FDA i drugim regulatornim telima širom sveta za odobrenje za upotebu leka molnupiravir s obzirom na to da su rezultati ispitivanja na 770 pacijenata pokazali da nema smrtnih slučajeva među pacijentima koji su primili lek, u poređenju sa 8 smrtnih slučajeva u placebo grupi.

Pod stalnim nadzorom, EMA može da ubrza odobrenje za lekove ispitivanjem podataka o njihovoj bezbednosti i efikasnosti, umesto da čeka dok proizvođač ne podnese zvaničnu prijavu za odobrenje. Odobrenje, naravno, može da potraje i nekoliko meseci.

Imaćemo antitela i duže od 6 meseci

Evropska agencija za lekove je u međuvremenu podigla nadu da bi povećane doze covid 19 vakcina mogle da ponude  dug period zaštite od covid 19, zbog čega je i odobrena treća doza vakcine za sve punoletne osobe, kako bi se predupredio strah da vakcine nude sve manju zaštitu.

– Ono što barem vidimo sa covid 19 vakcinom je da je imunološki odgovor zaista mnogo veći od onog što smo videli nakon druge doze. Što znači da ćemo potencijalno imati prilično izuzetne količine neutralizujućih antitela, takođe mnogo duže od 6 meseci – izjavio je Marco Cavaleri, visoki zvaničnik EMA.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo