Naslovna / Korona

Prednosti nadmašuju rizike od covid 19 vakcine za decu od 5 do 11 godina, saopštila FDA

Priredio/la: I. V. |11:00 - 25. 10. 2021.

Pre konačne odluke o vakcinaciji dece od 5 do 11 godina, FDA je uporedila koristi i rizike za decu, i to u nizu scenarija

covid 19 vakcine-miokarditis-deca-od-5-do-11-godina FDA naučnici razmotrili sve negativne pojave usled vakcinisanje deec od 5 do 11 godina Foto: Shutterstock

Američka Uprava za hranu i lekove FDA pregledala je podatke kliničkog ispitivanja Pfizer covid 19 vakcine za decu i zaključila da su prednosti serije sa dve injekcije veće od rizika koje bi mogle da imaju za decu. Kompanija Pfizer je, prema detaljima studije objavljenim u petak, saopštila da su se doze za decu Pfizer covid 19 vakcine pokazale bezbedne i skoro 91 odsto efikasne u sprečavanju simptomatskih infekcija kod dece uzrasta od 5 do 11 godina.

Miokarditis – neželjeni efekat koji je pod lupom

Naučnici FDA kasno u petak uveče saopštili su da su koristili podatke za modeliranje koristi i rizika za decu, uzrasta od 5 do 11 godina, i to u nizu scenarija. Kako su naveli, nisu otkriveni slučajevi upale srca ili miokarditis ili perikarditis kod dece uključene u početna klinička ispitivanja vakcine, koja su primila jednu trećinu doze koja se daje odraslima i tinejdžerima. Ovaj neželjeni efekat je jedan na koji istraživači posebno paze kada su deca u pitanju, jer izgleda da ga mladi ljudi doživljavaju češće od odraslih.

I kod dece od 5 do 11 godina može biti isti broj retkih slučajeva miokarditisa

Da bi bili posebno na oprezu, vladini naučnici i statističari su u svom modelovanju pretpostavili da bi, kad bi se injekcije dale milionima dece, mogao postojati isti broj tih retkih slučajeva kod mlađe dece, kao što je bilo i u populaciji mladih od 12 do 15 godina. Iako su prednosti ovih vakcina za decu „u velikoj meri zavisne“ od prenošenja covid 19 u zajednici, broj „klinički značajnih“ sprečenih šteta od covid 19 infekcije bi vidno nadmašio broj slučajeva miokarditisa povezanih sa vakcinom.

Deca bolesna od covid 19 bolesnija su od dece sa miokarditisom

Međutim, postojalo je jedno upozorenje. Kada su nivoi infekcija covid 19 niski, poput onog u junu ove godine, broj dece hospitalizovane zbog miokarditisa mogao bi biti veći od broja hospitalizovanih zbog covid 19. Ali, analitičari FDA su primetili da deca koja su hospitalizovana zbog covid 19 imaju tendenciju da budu mnogo bolesnija od onih primljenih zbog miokarditisa, što znači da je vakcinacija i dalje vredne toga, jer bi mogla da spreči druge štete, poput ozbiljne, odložene reakcije na virus, takozvani MIS-C i produženi covid 19.

– Sve u svemu, korist od covid 19 vakcine i dalje mogu da nadmaše rizike prema ovom scenariju niske incidence – naveli su stručnjaci FDA, a ovaj naučni pregled je deo materijala pripremljenog za grupu stručnjaka, koja će se sastati sutra kako bi dali konačan savet FDA o odobrenju vakcine za decu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo