Naslovna / Korona

Moderna vakcina ne preporučuje se mlađima od 30 godina u Francuskoj, Kanadi, Švedskoj i Finskoj

Priredio/la: D. T.|12:15 - 10. 11. 2021.

Moderna covid 19 vakcina pokazala se kao nešto efikasnija u populaciji starijoj od 30 godina

moderna vakcine za starije od 30 godina Rizik od pojave srčanih problema pet puta je manji kod mlađih od 30 godina posle upotrebe Pfizer vakcine Foto: Pixabay

Vakcina Moderna protiv covid 19, nosi sa sobom rizik od pojave miokarditisa kod osoba mlađih od 30 godina, pa se zato ne savetuje ovoj populaciji, saopštila je Francuska agencija za javno zdravlje (Haute Autorite de Sante).

Redak rizik od pojave srčanih problema

Agencija ja navela, pozivajuči se na francusku studiju od ove nedelje, da kada je u pitanju Moderna vakcina, postoji veoma redak rizik od pojave srčanih problema kod mlađih od 30 godina, pa se zato ovoj populaciji savetuje Pfizer vakcina protiv covid 19. Rizik od pojave srčanih problema 5  puta je manji kod mlađih od 30 godina posle upotrebe Pfizer vakcine Comirnaty, nego posle Moderna vakcine Spikevax, ističe agencija, koja nema ovlašćenja da odobrava ili zabranjuje upotrebu lekova u Francuskoj, već istupa kao savetnik francuskog zdravstvenog sektora.

Isto učinile Kanada, Švedska, Finska

Pariz se odlučio da ne savetuje upotrebu Moderna vakcine mlađim od 30 godina, pošto su to isto uradile Kanada, Finska, Švedska. Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je u, oktobru ove godine, buster dozu Moderna vakcine za sve starije od 18 godina, šest meseci nakon druge doze. Ovo evropsko regulatorno telo saopštilo je da postoji redak rizik od pojave srčanih problema posle upotrebe i Pfizer i Moderna vakcine. EMA je naglasila i je da korist od obe ove mRNA vakcine, prevazilazi moguće rizike bolesti covid 19. Isti stav zastupa i Svetska zdravstvena organizacija i regulatorna tela u Sjedinjenim Američkim Državama.

Moderna efikasnija kod starijih od 30

S druge strane Moderna se preporučuje starijim od 30 godina, uz napomenu da se ova vakcina pokazala kao nešto efikasnija u ovoj populaciji. Francuska agencija za javno zdravlje saopštila je da će se njihova preporuka, primenjivati za sve doze Moderna vakcine.

Moderna vakcina i za decu od 6 do 11 godina?

Inače, kompanija Moderna zatražila je pre neki dan odobrenje od FDA za primenu njihove vakcine deci utrasta od 6 do 11 godina. Evropska agencija za lekove (EMA) već je započela procenu upotrebe Moderna vakcine protiv covid 19 za decu  od 6 do 11 godina. Trenutno, vakcina se koristi za straije od 12 godina, a prema najavama Evropske agencije za lekove procena bezbednosti i efikasnosti vakcine na najmlađima biće završena u naredna dva meseca. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo