Naslovna / Korona

FDA odložila odluku da se Moderna vakcina daje deci od 12 do 17 godina

Priredio/la: I. V. |11:00 - 01. 11. 2021.

Revizija dejstva Moderna covid 19 vakcine za decu mogla bi da traje do januara 2022. godine, a dotle mogu da je prime samo stariji od 18 godina

vakcinacija dece- od 12 do 17 godina Odložena primena moderna vakcine za decu od 12 do 17 godina Foto: Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove FDA odlažila je svoju odluku kojom se odobrava davanje Moderna covid 19 vakcine deci od 12 do 17 godina sve dok se proučava retki rizik od upale srca, saopštila je juče Moderna kompanija. Kako je navedeno u saopštenju, revizija FDA mogla bi da traje do januara 2022. godine. Zbog ove situacije kompanija Moderna saopštila je da će odložiti podnošenje zahteva za hitnu upotrebu manje doze vakcine za decu uzrasta od 6 do 11 godina.

Zapaljenje srca je redak rizik, klinički se teško otkriva

Zapaljenje srca je izuzetno redak rizik i za Pfizer i za Moderna vakcinu, i češće se viđa kod mladića ili dečaka. Kliničkim ispitivanjima veoma je teško otkriti tako redak problem kao što je upala srca. Zvaničnici javnog zdravlja su više puta naglašavali da sam covid 19 može da izazove upalu srca po većoj stopi od retkih slučajeva izazvanih vakcinom. Kompanija Moderna je saopštila da je više od 1,5 miliona adolescenata širom sveta primilo njenu vakcinu i da broj izveštaja o upali srca „ne ukazuje na povećan rizik“ za mlađe od 18 godina.

Za sada samo za starije od 18 godina

U SAD, na primer, vakcina Moderna je dozvoljena za osobe starije od 18 godina, a prema najavama domaćih zvaničnika ova vakcina bi do kraja nedelje trebalo da stigne u Srbiju i to bi bila peta covid 19 vakcina dostupna građanima. Moderna takođe testira dve injekcije, u razmaku od mesec dana, za decu od 6 do 11 godina, i to u pola doze koja se daje odraslima, Za sada, prema odluci FDA za decu između 5 i 11 godina odobrena je Pfizer covid 19 vakcina. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo