Naslovna / Korona

Komisija FDA odobrila Pfizer vakcinu za decu od 5 do 11 godina

Priredio/la: I. V. |22:00 - 26. 10. 2021.

S obzirom na to Pfizer covid 19 vakcina ima više prednosti za zaštitu dece od rizika, odlučeno je da bude odobrena za decu od 5 do 11 godina

vakcinacija-dece-covid 19 FDA odobrila Pfizer vakcinu za decu od 5 do 11 godina Foto: Shutterstock

S obzirom na to da utvrđene prednosti Pfizer covid 19 vakcine za decu uzrasta od 5 do 11 godina prevazilaze rizike, Komisija američke Uprave za hranu i lekove FDA odobrila je korišćenje ove vakcine. Sedamnaest od 18 članova Savetodavnog odbora za vakcine i srodne biološke proizvode (VRBPAC) glasalo je za preporuku vakcine od 10 mikrograma za decu, što je jedna trećina doze koja se daje odraslima.

Vakcine bi mogle biti dostupne za nekoliko dana

Ako FDA sledi preporuku, kao što to obično čini, i izda odobrenje za hitnu upotrebu za vakcinu, vakcine bi mogle biti dostupne za nekoliko dana. Nakon konačne odluke FDA, Savetodavni komitet CDC za praksu imunizacije sastaće se kako bi dao konkretne preporuke za upotrebu vakcine. Komitet CDC mora strogo da se pridržava uslova za upotrebu tako da će njegove preporuke verovatno biti slične onima koje je dala FDA. Sledeći sastanak odbora zakazan je za 2. i 3. novembar.

Opravdan oprez zbog miokarditisa

Neki su smatrali da je, čak i sa visokoefikasnom vakcinom (podaci koje je predstavio Pfizer pokazali su da je doza za decu bila 90 odsto efikasna u prevenciji simptomatskih infekcija kod dece) oprez bio opravdan, jer se još uvek mnogo ne zna o zapaljenju srca, retkom neželjenom efektu mRNA vakcina. Upala, koja se naziva miokarditis ili perikarditis, češća je kod mlađih starosnih grupa. Obično nestaje tokom vremena, ali zahteva bolničku negu. Nije poznato da li bi miokarditis mogao imati dugotrajne posledice za one koji ga imaju. U studijama koje sprovela Pfizer kompanija kod dece nije zabeležen nijedan slučaj miokarditisa, a nisu primećeni ni drugi ozbiljni događaji.

Koristi naspram rizika

FDA je modelirala koristi i rizike za decu prema različitim scenarijima. Prednosti vakcina za decu u velikoj meri zavise od količine prenošenja u zajednici. Kada je prenos visok, koristi za decu — u smislu infekcija, hospitalizacija, prijema u odeljenje intenzivne nege, očigledno su veće od rizika koji može izazvati vakcina.

Ali, kada su stope covid 19 niske u zajednici, kao što su bile u junu, analitičari FDA su predvideli da bi vakcine mogle poslati više dece u bolnicu zbog miokarditisa nego što bi to uradio virus. FDA je primetila da deca koja su hospitalizovana zbog miokarditisa obično nisu bolesna kao deca sa miokarditisom.

Misliti da će ovo trajno biti kraj talasa može biti malo previše optimistično – rekao je predsednik komiteta dr Arnold Monto, profesor javnog zdravlja i epidemiologije na University of Michigan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo