Naslovna / Korona

Pomažu li narodni lekovi u borbi sa korona virusom?

Piše: e-Klinika|9:42 - 26. 10. 2020.

Ono što deluje kod gripa i prehlade nije nužno efikasno za Covid-19. Međutim, izvesno je da treba jesti hranu koja provereno jača imunitet

devojka seče limun Jačanje imuniteta je važno u vreme koronavirusa Foto: Shutterstock

Kada su u januaru iz Kine krenule vesti o novoj zarazi, svet je manje-više nezainteresovano posmatrao šta se dešava u Vuhanu, a onda je korona stigla do svih nas. O virusu se u početku znalo tek ponešto, danas nam korona nije potpuna misterija, ali smo daleko od toga da možemo stopostotno da se zaštitimo.

Čak ni vakcina ne pruža 100 odsto zaštite

Dok lekari tragaju za vakcinom, pristalice narodne medicine istražuju koje bi namirnice mogle da nam pomognu u borbi s kovidom, a u tome su, izgleda, najdalje odmakli Kazahstanci. Nešto od onoga što oni preporučuju, sudeći po portalu BaigeNevs.kz, i mi rado konzumiramo. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) već mesecima naglašava da beli luk, susamovo ulje i votka ništa ne leče, posebno ne koronavirus. S druge strane, lekari nemaju ništa protiv upotrebe namirnica koje pozitivno deluju na opšte zdravstveno stanje u koje spadaju ren, med i đumbir i kiseli kupus.

Cena ljutog korena skočila deset puta

Ne zna se od koga je i kada krenula „pouzdana informacija“ da ren leči koronu, ali se zna da mu je cena za samo nekoliko dana skočila 10 puta. Zbog toga su u kazahstanska sela pohrlile armije lopova, povadile sav ren iz tuđih njiva i zgrnule bogatstvo na „čudesnom korenu“. A onda su im lekari pomrsili konce…
„Ren je antibakterijski prirodni proizvod koji je u Kazahstanu od pamtiveka, pomešan s medom, korišćen za ublažavanje prehlade. Ren, ako se uzima u velikim količinama, može da izazove opekotine unutrašnjih organa, a koronu svakako neće izlečiti“, emitovano je na TV Astana kao znak upozorenja.

Svež koren rena uništava bakterije

– Ren je hrana, nije lek, iako dobro deluje na disajne organe i na imunitet. To svakako pojačava odbrambene moći organizma zato što ren ima skoro pet puta više vitamina C nego limun i pomorandža. Obiluje fintocidima, prirodnim antibioticima, glukozom, kalijumom i etarskim uljima. Svež koren rena pomaže organizmu da uništi bakterije, sok od rena razblažen vodom delotvoran je kod upale grla, a poznat je i kao lek za kašalj – objašnjava za e-kliniku Marija Prčić, nutricionista.

Zbog đumbira „pao“ kol-centar e-uprave

Kada je u Kazahstanu krajem marta i početkom aprila proglašen karantin, cena đumbira je skočila 20 puta. Bilo je gotovo nemoguće naći ga. I dok je za ovaj egzotični koren to koliko-toliko razumljivo, isto se desilo i sa limunom. Poskupeo je, a onda je zavladala nestašica. Ljudi su masovno putem društvenih mreža delili i širili recepte za eliksir od đumbira i limuna. U jednom trenutku je zbog pitanja o đumbiru blokiran kol centar e-uprave koji inače služi za izdavanje dokumenata i digitalnih potpisa.

U sezoni virusa važan je jak imunitet

– Ni đumbir nije lek iako sadrži više od 100 dragocenih nutritiijenata. Ima svega… Od vitamina B6 i B12, preko magnezijuma, natrijuma i kalcijuma, do gvožđa. Zahvaljujući ovakvom sastavu, đumbir, bilo svež, bilo u prahu, jača otpornost organizma i popravlja cirkulaciju. Eliksir za to se lako pravi. Pomešajte pola tegle meda, sok od tri limuna i dve ravne kašike narendanog korena đumbira. To se izmućka, drži u frižideru i uzima jedna kašičica svako jutro. Ovaj miks ne štiti od korone, ali jača odbrambene moći organizma. To će nam dobro doći u sezoni virusnih i bakterijskih infekcija – ističe naša sagovornica.

Kiseli kupus je OK, ali ne u sarmi

Među namirnice koje imaju blagotvorno dejstvo na imuni sistem i celokupno zdravlje, nesumljivo spada i kiseli kupus. Međutim, ni on nije u stanju da eliminiše opasnost od koronavirusa. No, to nije sprečilo Kazahstance da ovaj zimski specijalitet proglase lekom. Podšku njihovim tvrdnjama dala je studija grupe naučnika iz Evrope koji, kako je preneo The Sun, smatraju da antioksidansi iz kiselog kupusa jačaju imuni sistem i sprečavaju ulazak infekcije u telo.
Naučnici su primetili da je u Nemačkoj i Južnoj Koreji stopa smrtnosti od koronavirusa ispod svetskog proseka jer oni redovno jedu kiseli kupus.

– Dobar je i svež, ali je kiseo bolji, jer se kišeljenjem poboljšavaju nutritivna i lekovita svojstva kupusa. Pun je folne kiseline, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Po sadržaju vitamina C kiseli kupus nadmašuje limun, narandžu i paprike. Ali to nije jedini vitamin kojim obiluje, jer su tu i A i D, B3, B5 i B6. Njih ima i u rasolu, koji kod korone ne pomaže, ali je zato delotvoran kod mamurluka – poručuje Marija Prčić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo