Naslovna / Korona

RoActemra lek za teške covid 19 pacijente menja aktivnost imunog sistema

Priredio/la: I. V. |10:30 - 07. 12. 2021.

RoActemra lek koji se sada preporučuje za lečenje teškog oblika covid 19 i pacijenata na respiratoru, već se koristi u EU za brojna inflamatorna stanja

RoActemra lek RoaActemra leke preporučen je za teško obolel od covid 19, koji su na respiratoru Foto: Roche/Shutterstock

RoActemra lek preporučen je kao deo terapije za lečenje odraslih sa covid 19 koji primaju sistemski tretman kortikosteroidima i zahtevaju dodatni kiseonik ili mehaničku ventilaciju (respirator), saopštila je  Evropksa agencija za lekove EMA.

Preporučeni RoActemra lek već se koristi za inflamatorn stanja

Proširenje indikacije RoActemra leka (tocilizumaba) kompanije Roche Registration GmbH, koji je već je odobren u EU za lečenje inflamatornih stanja reumatoidnog artritisa, sistemskog juvenilnog idiopatskog artritisa, juvenilnog idiopatskog poliartritisa, arteritisa gigantskih ćelija i sindroma oslobađanja citokina (CRS) preporučio je Komitet EMA za humane lekove (CHMP), a konačnu odluku o upotrebi leka doneće Evropska komisija.

RoActemra lek omogućio da se bolnica napusti nakon 28 dana

U donošenju zaključka, CHMP je procenio podatke iz glavne studije koja je uključivala 4.116 hospitalizovanih odraslih osoba sa teškim oblikom covid 19 kojima je bio potreban dodatni kiseonik ili mehanička ventilacija i koji su imali visoke nivoe C-reaktivnog proteina u krvi (što ukazuje na upalu).

Studija je pokazala da lečenje RoActemra primenom infuzije, uz standardni tretman, smanjuje rizik od smrti u poređenju sa samim standardnim tretmanom. Ukupno 31 odsto pacijenata lečenih RoActemra plus standardnim tretmanom (621 od 2.022) umrlo je u roku od 28 dana lečenja u poređenju sa 35 procenata pacijenata koji su primali samo standardni tretman (729 od 2.094). Pored toga, 57 odsto pacijenata (1.150 od 2.022) koji su primali RoActemra mogli su da napuste bolnicu u roku od 28 dana u poređenju sa 50 procenata pacijenata (1.044 od 2.094) koji su primali samo standardni tretman.

Studija je takođe pokazala da se povećanje mortaliteta ne može isključiti kada se koristi RoActemra kod pacijenata koji ne primaju sistemske kortikosteroide. Međutim, bezbednosni profil leka je bio povoljan kod onih koji su već na lečenju kortikosteroidima i CHMP je zaključio da su koristi od leka veće od rizika za ove pacijente.

Lek je sposoban da menja aktivnost imunog sistema

RoActemra je imunomodulatorni lek (lek koji menja aktivnost imunog sistema). Aktivna supstanca u leku RoActemra, tocilizumab, je monoklonsko antitelo, vrsta proteina dizajnirana da se veže za specifičnu metu (nazvanu antigen) u telu. RoActemra se vezuje za receptor molekula glasnika ili „citokina“ koji se zove interleukin-6 (IL-6). IL-6 proizvodi imuni sistem tela, kao odgovor na sistemsku upalu (zapaljenje u celom telu), koja igra važnu ulogu u teškom obliku bolesti covid 19 i povezanoj respiratornoj insuficijenciji. Sprečavajući IL-6 da se veže za njegove receptore, RoActemra smanjuje upalu i poboljšava simptome teškog oblika covid 19.

*Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo