Naslovna / Korona

GlaxoSmithKline i Medicago kreirali covid 19 vakcinu zasnovanu na biljkama

Priredio/la: I. V. |16:30 - 08. 12. 2021.

Britanska i kanadska farmaceutska kuća kreirale su vakcinu za zaštitu od covid 19 infekcije koja sadrži čestice koje oponašaju svojstva virusa, a nisu infektivne i ne mogu da se umnožavaju

GlaxoSmithKline Dve farmaceutske kompanije napravile vakcinu zasnovanu na biljkama Foto: Shutterstock

GlaxoSmithKline britanski farmaceutski gigant i kanadski Medicago saopštili su da je njihova vakcina, kandidat za vakcinu za covid 19, zasnovana na biljkama, dala pozitivne rezultate u borbi protiv covid 19 infekcije u velikom ispitivanju, iako su testovi sprovedeni pre nego što se pojavila Omikron varijanta.

Nova vakcina 75,3 odsto deluje protiv Delta soja

– U ispitivanju faze 3, ukupna stopa efikasnosti vakcine protiv svih varijanti SARS-COV-2 bila je 71 odsto – navele su ove dve kompanije u svom saopštenju, naglašavajući da je vakcina pokazala  75,3 odsto efikasnosti protiv „globalno dominantne Delta varijante“.

Obe farmaceutske kompanije naglasile su da varijanta Omikron nije kružila u vreme studije na 24.000 odraslih u šest zemalja – Kanadi, SAD, Velikoj Britaniji, Meksiku, Argentini i Brazilu.  Takođe se ističe da brojke nisu uporedive sa studijama o trenutno postojećim vakcinama, od kojih je većina sprovedena dok je cirkulisao izvorni soj virusa.

Tokom studije nisu prijavljeni nikakvi povezani ozbiljni neželjeni događaji, a reaktogenost (nuspojave) je generalno bila blaga do umerena i prolazna. Simptomi su u proseku trajali samo jedan do tri dana“, navedeno je u saopštenju. Samo mali broj teških slučajeva infekcije virusom  otkriven je među pacijentima tokom ispitivanja, a svi su bili u grupi koja je primila placebo, a ne vakcinu.

GlaxoSmithKline i Medicago covid vakcina zasnovana na biljkama

Medicago ističe da je njihova vakcina, koja koristi čestice koje oponašaju svojstva virusa da stimuliše imuni sistem, zasnovana na biljkama.

S obzirom na to da česticama sličnim virusu nedostaje osnovni genetski materijal, one su neinfektivne i ne mogu da se repliciraju – saopštila je kompanija. Na osnovu ovih rezultata, Medicago će odmah tražiti regulatorno odobrenje od Health Canada kao deo svoje tekuće prijave, iako njihovog kandidata za vakcinu još nije odobrilo nijedno regulatorno telo. Zahtev za odobrenje podnet je i američkim i britanskim vlastima.

Osim što radi sa francuskim Sanofi, nemačkim CureVac i južnokorejskim SK Bioscience, GSK razvija i potencijalne tretmane za lečenje covid 19. Jedan, tretman monoklonskim antitelima, kreiran zajedno sa kalifornijskom Vir Biotechnology, britanska regulatorna tela odobrila su prošle nedelje.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo