Naslovna / Korona

Lek kolhicin mogao bi da bude spasonosan za najteži oblik covid 19 infekcije

Priredio/la: D. T.|16:30 - 15. 12. 2021.

Ovaj lek pominje se još kod starih Egipćana, a koristi se za lečenje gihta i nasledne porodične mediteranske groznice

lek kolhicin Lek na bazi šafrana je i jeftin i bezbedan Foto: Shutterstock

Lek kolhicin (Colchicine), koji se do sada koristio uglavnom u terapiji gihta, mogao bi da bude spasonosan kada je reč o teškim oblicima covid 19 jer za 50 odsto smanjuje stopu smrtnosti od ove bolesti, tvrde izraelski naučnici sa Hebrew University of Jerusalem and Hadassah Medical School.

Lek kolhicin koristi se za giht i porodičnu mediteransku groznicu

Lek kolhicin star je hiljadama godina, koristio se u starom Egiptu i jedan je od retkih drevnih lekova koji se primenjuje i u savremenoj medicini. Koristi se za lečenje i sprečavanje upala izazvanih gihtom i nasledne bolesti porodične mediteranske groznice. Kolhicin je alkaloid koji se dobija iz osušenog semena Colchicum autumnale, poznatog i kao jesenski krv ili lavov šafran i mogao bi da bude spasonosan kada se radi o teškim oblicima covid 19, zaključak je istraživanja naučnika iz Izraela, koje je objavljeno u časopisu European Journal of Internal Medicine.

Profesor dr Ami Schattner analizirao je, tokom poslednjih 20 godina, stanje pacijenata lečenih, ovim lekom i smatra da bi kolhicin mogao da bude delotvoran u lečenju covid 19. Do sada su objavljene četiri kontrolisane studije o dejstvu kolhicina u kojima je ispitivano oko 6.000 pacijenata obolelih od covid 19.

Uočeno je bitno poboljšanje stanja kod teških oblika bolesti i što je najbitnije došlo je do smanjenja mortaliteta za oko 50 odsto u grupi pacijenata koji su lečeni kolhicinom, u odnosu na grupu koja nije koristila ovaj lek – kaže Schattner.

Osim što je bezbedan, lek kolhicin je i jeftin

Stručnjaci ističu da je ovaj lek jeftin, bezbedan za upotrebu i da je potrebna mala doza leka kolhicin kako bi došlo do poboljšanja, zato je, kako se navodi, ovo otkriće koje bi moglo značajno olakšati lečenje teških oblika covid 19 i smanjiti u bitnoj meri stopu smrtnosti. Lek se dobro podnosi, rekao je Schattner i dodao da dijareja jedina nuspojava kod nekih pacijenata. Oko 10 odsto osoba lečenih ovim lekom moralo je zbog dijareje da prestane s upotrebom leka. Lek je testiran u lečenju covid 19 u Kanadi, Grčkoj, Južnoj Africi, Španiji i Brazilu. Mnogi od testova su bili dvostruko slepe placebo studije, a istraživači tvrde da su prvi rezultati impresivni.

Lek kolhicin na bazi šafrana iz 1550. pre nove ere

Kolhicin se prvi put pominje u drevnom egipatskom papirusu iz 1550. godine pre nove ere, korišćen je u staroj Grčkoj, Vizantiji, arapski lekari su ga primenjivali pre više od 1.000 godina. Pre nekih 50 godina, počeo je da se koristi za lečenje porodične mediteranske groznice. U skorije vreme, nekoliko studija je izučavalo efikasnost kolhicina u lečenju akutnog perikarditisa i atrijalne fibrilacije.

-Kao što je poznato, pacijenti koji su imali srčani udar su povećanom riziku od pojave recidiva, ali i moždanog udara. Studije iz poslednjih nekoliko godina naglašavaju antiinflamatorno delovanje ovog leka, smatra se da kolhicin u malim dnevnim dozama može efikasno da zaštiti pacijente od komplikacija bolesti – kaže Schattner. Povoljan efekat postignut je i kod pacijenata koji su već bili podvrgnuti terapijskoj kateterizaciji i primali preventivno aspirin.

Nema šta da se izgubi, može dosta da se dobije

Stručnjaci ističu, ipak, da su potrebna dalja ispitivanja kako bi se potvrdili ovi preliminarni rezultati i kako bi se možda proširile indikacije za niske doze kolhicina. Schattner , ipak, navodi da nema nema razloga da, ovaj lek ne počne da se koristi već danas.

– Mada su početni podaci o dejstvu kolhicina na pacijente sa covid 19 veoma obećavajući, morala bi da se organizuju i dodatna ispitivanja. Ipak, sve to me ne bi sprečilo da koristim lek kod pacijenata sa visokim rizikom, kako bih nadam se, smanjio šanse za razvoj teške kliničke slike covid 19. Lek je jeftin, ukoliko ga dajemo pacijenata sa covid 19, nemamo šta da izgubimo, a možemo mnogo toga da dobijemo – kaže Schattner.

 

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo