Naslovna / Korona

Omikron varijanta 70 puta brže se razmnožava od Delta soja u bronhijalnom tkivu

Priredio/la: I. V. |10:32 - 16. 12. 2021.

 Omikron soj može delimično da izbegne imunitet od vakcina i prethodnih infekcija, pa samim tim ukupna pretnja od ove varijante korona virusa verovatno će biti veoma značajna, smatraju naučnici

omikron varijanta Omikron varijanta, razmnožava se oko 70 puta brže od originalnog SARS-CoV-2 i Delta soja korona virusa Foto: Shuttesrtock

Omikron varijanta, kako je otkriveno u laboratorijskim eksperimentima na University of Hong Kong, razmnožava se oko 70 puta brže od originalnog SARS-CoV-2 i Delta soja korona virusa u uzorcima tkiva uzetih iz bronhija, glavnih cevi koje vode od dušnika do pluća, a ovi rezultati mogli bi da pomognu da se objasni brzi prenos Omikron mutacije.

Omikron varijanta razmnožava se 10 puta sporije u plućnom tkivu

Studija, koju je sproveo tim sa Univerziteta u Hong Kongu, takođe je otkrila da se Omikron varijanta razmnožavala 10 puta sporije u plućnom tkivu, što bi, prema autorima, moglo biti pokazatelj blažeg oblika bolesti.  

Michael Chan Chi-wai, koji je vodio ovu studiju, rekao je da rezultat treba tumačiti sa oprezom jer se teška bolest ne određuje samo brzinom repliciranja virusa, već i imunološkim odgovorom osobe i, posebno, da li se imunološki sistem razvija. u preopterećenju, izazivajući takozvanu citokinsku oluju.

Takođe se primećuje da inficiranjem mnogo većeg broja ljudi, veoma zarazni virus može izazvati teži vid bolesti i smrt, iako sam virus može da bude manje patogen. Stoga, zajedno sa našim nedavnim studijama, koje pokazuju da varijanta Omikron može delimično da izbegne imunitet od vakcina i prethodnih infekcija, ukupna pretnja od Omikron soja će verovatno biti veoma značajna – iatiče Chan Chi-wai.

Čak i među vakcinisanima Omikron varijanta se brzo širi

Jeremy Kamil, profesor mikrobiologije i imunologije na Louisiana State University Health Shreveport, istakao je da je Delta soj, koji se pokazao da je patogeniji, pokazao sličan obrazac sporijeg umnožavanja u plućima.

Autori studije otkrili su da se Omikron fantastično dobro razmnožava, čak i daleko bolje od Delta soja ili originalnog virusa u bronhijalnom tkivu. To bi na neki način moglo da doprinese brzini u širenju/prenošenju među ljudima – navodi profesor Jeremy Kamil.

Naravno, ogromna komponenta Omikron prenosivosti u stvarnom životu biće njegov potencijal da „pobegne“ od neutralizujućih antitela koja štite od covid 19 infekcije. Vrlo je verovatno da se dobro širi čak i među vakcinisanim ljudima, posebno onima koji nisu nedavno dobili treću dozu, odnosno dopunsku vakcinu.

Stečena kompletnija slika o Omikron soju

Ovi podaci još uvek nisu recenzirani i deo su eksperimenta u okviru studije koji su koristili uzorke plućnog tkiva uzetih od pacijenata tokom operacije. Do 24 sata, varijanta Omikron se replicirala oko 70 puta više od Delta soja i originalne varijante. Iako bronhiji nisu gornji respiratorni sistem, naučnici kažu da bi to moglo dovesti do toga da ljudi šire više virusa i lakše prenose infekciju. Ovi nalazi, zajedno sa drugim nedavnim radovima, koji pokazuju da Omikron lakše inficira ćelije, kompletiraju sliku da bi Omikron varijanta mogla da bude suštinski prenosiva pored izbegavanja postojećeg imuniteta.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo