Naslovna / Korona

Moderna saopštila: Pojačivač vakcina efikasna protiv Omikron soja

Priredio/la: I. V. |14:43 - 20. 12. 2021.

Moderna pojačivač od 50 mikrograma povećao nivo neutralizujućih antitela protiv Omikron varijante za 37 puta

moderna Moderna saopštila da njihova pojačivač covid 19 vakcina efikasna protiv Omikron soja Foto: Pixabay

Moderna je danas saopštila da je njihova pojačivač covid 19 vakcina efikasna protiv Omikron soja,  a najavljen je i razvoj nove injekcije. Farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da je njen trenutno odobren pojačivač od 50 mikrograma povećao nivo neutralizujućih antitela protiv Omikron varijante za 37 puta u poređenju sa nivoom pre davanja pojačavača.

Moderna pojačivač obezbeđuje povećan nivo antitela za neutralizaciju virusa

U današnjem saopštenju, kompanija je saopštila je da su preliminarni podaci iz laboratorijskog testiranja otkrili da verzija njenog pojačivača vakcine, koji se trenutno koristi u SAD, obezbeđuje povećan nivo antitela za neutralizaciju virusa. Ali, takođe je otkriveno da dvostruka doza pojačane injekcije obezbeđuje mnogo veće povećanje tih nivoa. Ova vest je najnoviji znak da su pojačane injekcije efikasan način zaštite od nove varijante, koja je dovela do brzog povećanja broja slučajeva otkada se prvi put pojavila prošlog meseca. U međuvremenu, otkriveno je da doza od 100 mikrograma daje 83 puta povećanje nivoa neutralizujućih antitela.

Moderna nastavlja rad na razvoju vakcine za Omikron soj

Kompanija je saopštila da će i dalje raditi na razvoju vakcine specifične za Omikron soj, i očekuje se da će injekcija započeti klinička ispitivanja početkom 2022. U saopštenju, izvršni direktor Moderna kompanije Stéphane Bancel rekao je da bi nalazi kompanije trebalo da budu „ohrabrujuća“ vest.

– Da bi odgovorila na ovu visoko prenosivu varijantu, Moderna će nastaviti da brzo unapređuje kandidat-vakcinu za Omikron u slučaju da to bude neophodno u budućnosti – izjavio je Stéphane Bancel.

Dodatna doza od 100 mikrograma je „generalno bezbedna i dobro se podnosi“

Kompanija je testirala nekoliko različitih pojačivača u različitim dozama, od kojih su neki još u kliničkim ispitivanjima. Podaci, koji još nisu recenzirani, testirali su krv ljudi koji su primili vakcinu protiv pseudovirusa dizajniranog da liči na varijantu Omikron. Saopšteno je da podaci o bezbednosti ukazuju da je dodatna doza od 100 mikrograma „generalno bezbedna i dobro se podnosi“, ali da izgleda da postoji trend ka nešto češćim neželjenim reakcijama.

I Pfizer i Moderna nemaju precizne informacije kako Omikron zaobilazi imunitet

Vesti it Moderna komapnije stižu skoro dve nedelje nakon što je otkriveno da Pfizer-BioNTech covid 19 pojačivač pruža snažnu zaštitu od varijante omikrona ranije ovog meseca. Obe kompanije su  navele da su studije otkrile da je nova varijanta bila veštija u izbegavanju imunološke zaštite koju pružaju postojeće vakcine od prethodnih sojeva. Međutim, još im nejasno kako Omikron varijanta ima sposobnost da izbegne odbranu tela. Neizvesnost takođe postoji i u vezi sa odnosom između Omikron soja i teške bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo