Naslovna / Korona

„Tri doze Pfizer vakcine štite od 70 do 75 odsto od covid 19“, kaže direktor BioNTech

Priredio/la: D. T.|16:30 - 20. 12. 2021.

Predstavnici Pfizer/BioNTech kompanije upozoravaju da su maske i dalje obavezne, jer kažu da „nećemo moći da kontrolišemo brzinu širenja Omikron virusa“

covid 19 Foto: Shutterstock

Tri doze Pfizer vakcine štite od 70 do 75 odsto od covid 19, kaže Ugur Sahin, izvršni direktor nemačke kompanije BioNTech koja stoji iza mRNK vakcine Pfizer/ BioNTech . I pored toga on upozorava da mere zaštite protiv covid 19 ostaju i dalje na snazi, maske su obavezne, jer kaže da nećemo moći da kontrolišemo brzinu širenja Omikron varijante virusa. Sahin najavljuje da će ta kompanija za tri meseca imati vakcinu koja će moći da bude efikasna i protiv Omikron soja.

Efikasnost dve doze Pfizer vakcine 70 odsto

Velike farmaceutske kuće rade na novim vakcinama protiv covid 19 koje bi pružale zaštitu i protiv Omikron soja. Efikasne vakcine najavljuju i kompanije Moderna i Pfizer/BioNTech . Najnovije istraživanje iz Južne Afrike, gde je Omikron varijanta, prvi put prijavljena, sugeriše da dve doze Pfizer/BioNTech vakcine nude 70 odsto zaštite od najtežih oblika covid 19.

Ugur Sahin kaže da podaci iz Velike Britanije i Južne Afrike, gde je i registrovan najveći broj zaraženih Omikron sojem, pružaju ohrabrujuće informacije.
Prvi podaci iz Velike Britanije ukazuju da su postojeće vakcine posle treće doze 70 odsto efikasne protiv Omikron soja, i oko 20 do 40 odsto nakon druge doze – rekao je Sahin i dodao da Južnoafrikanci imaju slična zapažanja. Njihovi podaci takođe pokazuju da bi zaštita od teških oblika covid 19, nakon dve doze vakcine bila 70 odsto, kaže Sahin.

Još nije do kraja poznato koliko bi postojeće vakcine mogle dugo da nas štite. Grupa naučnika iz Nemačke prijavljuje veoma brz pad efikasnosti vakcine, čak i posle tri doze. Posle tri meseca zaštitni efekat vakcina iznosilo je samo 25 odsto.

I dalje dobar rezultat

– Veoma je verovatno da će vremenom doći do gubitka efikasnosti vakcina, ali još uvek merimo brzinu kojom se širi Omikron varijanta. Ne bih da dajem prognoze na osnovu preliminarnih laboratorijskih podataka, već na osnovu podataka iz stvarnog života, što je mnogo prikladnije. Moramo da posmatramo situaciju na drugačiji način. Očigledno je da smo daleko od 95 odsto efikasnosti koju smo imali na početku. Nakon treće injekcije čini se da naša vakcina pruža 70 ili 75 odsto zaštite kada je u pitanju bilo koji soj, što je i dalje dobar rezultat – kaže Sahin.

Maske još na snazi

Sahin dodaje i da je važno da se posebno starije osobe tokom zime testiraju na covid 19 i da svi poštuju zaštitne mere, poput nošenja maski.

Inače nećemo moći da kontrolišemo brzu širenja Omikron varijante virusa – ističe Sahin. Nemačka kompanija BioNTech, već radi na novoj vakcini koja bi bila prilagođena Omikron soju. Sve bi trebalo, kako kaže Sahin, da bude završeno do marta 2022. godine

Nova vakcina

Prve vakcine efikasne protiv Omikron soja trebalo bi sa odobrenjem regulatornog tela da imamo isporučene u martu 2022. – kaže Sahin. S druge strane, ima nekih istraživača koji izražavaju sumnju u efekte novih vakcina i misle da one, neće biti u stanju da pruže dovoljno jak imunološki odgovor na novi soj virusa. Sahin smatra da su sve ovo nedovoljno dokazane hipoteze.

Ne mislim da je to problem. Imuni sistem ima visok stepen prilagodljivosti i trebalo bi da jača postojeće imune odgovore dok generiše nova antitela. Ali i to ćemo morati da procenimo – kaže Sahin.

Moderna i zaštita od Omikron soja

Kompanija Moderna, koja je takođe proizvođač mRNA vakcine, saopštila je pojačana doza njene vakcine može pružiti dobru zaštitu od Omikron soja. Na osnovu laboratorijskih testova u kojima je učestvovalo 20 osoba, utvrđeno je da doza od 50 mikrograma Moderna vakcine, povećala je nivo antitela za 37 puta. Puna doza od 100 mikrograma uvećala je nivoe antitela 83 puta, dodaju u Moderna kompaniji.

Omikron soj prodro u 89 zemlje

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Omikron soj otkriven u 89 zemalja i da se brzo širi čak i tamo gde je visok nivo vakcinisanih osoba. Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da će Omikron soj sigurno nadjačati Delta varijantu. Još nema dovoljno podataka koje mogu da potvrde u kojoj meri postojeće vakcine mogu da nas zaštite od nove Omikron varijante.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo