Naslovna / Korona

Deltakron nije laboratorijska greška, već savršeno mogući soj virusa

Priredio/la: I. V. |10:30 - 12. 01. 2022.

Kombinacija Delta i Omikron soja je savršeno moguća, kažu naučnici, a i liči na „strašnu” mutaciju koja izaziva globalni strah

deltakron Deltakron soj korona virusa, otkriven kod 25 pacijenata na Kipru, nije laboratorijska greška proizašla iz rekombinacije virusa, već je rezultat evolucionog pritiska na soj početnog SARS-CoV-2 Foto: Shutterstock

Deltakron soj korona virusa, otkriven kod 25 pacijenata na Kipru, nije laboratorijska greška proizašla iz rekombinacije virusa, već je rezultat evolucionog pritiska na soj početnog SARS-CoV-2, odnosno „pretka“ svih dosadašnjih varijanti da dobije ove mutacije, objasnio je kiparski naučnik Leonidos Kostrikis, nakon spekulacije nekih istraživača da se radi o grešci koja je mogla da bude rezultat laboratorijske kontaminacije.

Deltakron pre Kipra izlovan u Izraelu

Kostrikis, koji je i dao ime novoj mutaciji, brani svoju tvrdnju da postoji novi soj korona virusa koji kombinuje karakteristike dve varijante – Omikron i Delta.
– Deltakron infekcija je veća među pacijentima hospitalizovanim zbog covid 19 nego među nehospitalizovanim pacijentima, tako da to isključuje hipotezu o kontaminaciji – rekao je Leonidos Kostrikis, profesor bioloških nauka na University of Cyprus i šef Laboratorije za biotehnologiju i molekularnu virusologiju.

– Štaviše, uzorci su obrađeni u višestrukim procedurama sekvenciranja u više od jedne zemlje. I najmanje jedna sekvenca iz Izraela deponovana u globalnoj bazi podataka, pokazuje genetske karakteristike Deltakron soja. Ovi nalazi pobijaju nedokumentovane izjave da je Deltakron rezultat tehničke greške – naveo je profesor Kostrikis.

Stručnjaci upozoravaju da je Deltakron moguć

Dok su dokazi o Deltakron mutaciji, kao mogućoj novoj hibridnoj varijanti i dalje oskudni, francuski virolozi upozoravaju da je pojava takvih hibridnih sojeva očigledna mogućnost. Dok su neki istaknuti naučnici požurili da upozore na rizik od širenja dezinformacija, drugi su tvrdili da su neobuzdane varijante, kao što je Deltakron, stvarna pretnja od takvih mutantnih sojeva.

Budućnost će pokazati da li je Deltakron zarazniji

Nalazi kiparskog profesora 7. januara su poslati GISAID sa sedištem u Minhenu, telu osnovanom 2008. godine koje obezbeđuje otvoren pristup genomskim podacima o virusima gripa.
Do sada, nijedan međunarodni zdravstveni organ nije priznao ili odredio varijantu Deltacron. Iako tek treba da se uradi detaljna studija o tome kako će nova Deltakron varijanta uticati na svet, profesor Kostrikis je rekao da će „novi soj verovatno biti zamenjen visoko zaraznom varijantom Omikron“.

– Videćemo u budućnosti da li je ovaj soj zarazniji i da li će prevladati – izjavio je Leondios Kostrikis.

Da li je Deltakron nova varijanta ili nešto strašno, što izaziva globalni strah

Nalazi kiparskog tima, nakon slanja u GISAID, dali su drugim naučnicima pristup genetskim detaljima Deltakron mutacije. Početne reakcije su u najboljem slučaju bile skeptične, a istaknuti stručnjaci ukazuju da očigledna nova mutacija više liči na „strašni” – nepotvrđeni soj, koji izaziva globalni strah, nego na varijantu.

Od početka pandemije, naučnici su se borili da se izbore sa poplavom dezinformacija o covid 19, od kojih veliki deo kruži internetom. Tako su se prošle nedelje pojavili neprovereni izveštaji o virusu „flurona“ ili „fluron“ – kombinaciji gripa i korona virusa, koje je Svetska zdravstvena organizacija  odbacila kao netačne.

U ovom kontekstu, Christian Bréchot, šef Global Virus Network i bivši direktor Institut Pasteur izjavio je da „nema razloga da se dovodi u pitanje kvalitet rada kiparskog tima“.

– Naravno, sa tehničke tačke gledišta, važno je obezbediti da nijedan artefakt, odnosno kontaminacija u laboratoriji, pogrešno ne sugeriše slučajeve rekombinacije – rekao je Bréchot za FRANCE 24, dodajući da će „biti potrebni dodatni podaci da se potvrdi novi varijanta.”

– U principu, rekombinacija različitih varijanti je savršeno moguća. Generalno, to važi za viruse, a posebno za korona viruse. Kada imate visok nivo cirkulacije dve varijante, verovatnoća da će se ponovo kombinovati značajno je povećana. I ne bi bilo prvi put da se ovakva mutacija dogodi – istakao je  Christian Bréchot.

Pretnja od budućih Deltakron mutacija

Takav scenario je zaista potpuno moguć, kaže virusolog Christine Rouzioux, profesor emeritus na Paris-Descartes University, naglašavajući potrebu da se sazna više podataka o konkretnom slučaju Deltakron.

– Još je prerano donositi zaključke o Deltakron soju. Prvo moramo da proverimo sekvencioniranje, a zatim analiziramo rezultate na grupi slučajeva. Ali u teoriji, kombinacija je savršeno moguća – ocenila je profesorka Christine Rouzioux.

Bez obzira da li je ova konkretna nova vrsta potvrđena ili ne, pojava takvih hibridnih varijanti u budućnosti ostaje mogućnost, upozorio je Christian Bréchot:

Sve dok varijante nastave da napreduju širom sveta, mi ćemo biti prepušteni na „milost il nemilost“ ovakvoj vrsti razvoja. Ova situacija je još jedan dokaz da je strategija zasnovana na davanju povlašćenog pristupa vakcinama bogatim zemljama – osuđena na propast. Imperativ je da definišemo globalnu strategiju, zasnovanu na vakcinisanju ljudi širom sveta.

Da li je Deltakron soj zvanično priznat?

Svetska zdravstvena organizacija nije dala nikakvo priznanje o Deltakron soju. U stvari, nijedna nova varijanta nije zvanično priznata od pojave Omikron soja krajem decembra 2021. Kiparski ministar zdravlja Michael Hadjipantela rekao je da nova varijanta nije zabrinjavajuća, a više detalja biće dato na konferenciji za novinare tokom ove nedelje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo