Naslovna / Korona

Nova hibridna Deltakron varijanta korona virusa registrovana i u Velikoj Britaniji

Priredio/la: I. V. |10:30 - 15. 02. 2022.

Sve dok sojevi korona virusa nastave da napreduju širom sveta, mi ćemo biti prepušteni na „milost il nemilost“ ovakvoj vrsti razvoja hibridnih mutacija, poručuju naučnici

deltakron Deltakron hibridna mutacija je kombinacija Delta i Omikron soja Foto: Shutterstock

Deltakron (Deltacron) nova hibridna varijanta pronađena je i u Velikoj Britaniji, kako je sinoć  saopštila državna Health Security Agency UKHSA, zvanična agencija za zdravstvenu bezbednost,  koja sada prati novu super-varijantu. Deltakron se smatra mutantno-hibridnom varijantom korono virusa koja je nastala kombinacijom dva soja Delta i Omikron.

Deltakron nastao kao hibrid Delta i Omikron soja

Stručnjaci tvrde da je novi hibrid evoluirao kod pacijenata koji su se inficirali sa oba soja virusa u isto vreme. Još uvek se ne zna da li su slučajevi u Velikoj Britaniji razvijeni na britanskom tlu ili je mutacija „uvezena“ sa strane. Zvaničnici UKHSA takođe su objavili da još ne znaju koliko je Deltakron zarazan, niti koliko simptomi mogu biti ozbiljni. Rekombinantne varijante su retke, ističu stručnjaci, ali su se dogodile tri puta ranije tokom covid 19 pandemije i zarazile stotine ljudi.

Pojedini izvori, na primer, navode da nema posebne zabrinutosti oko ove hibridne varijante. Međutim, profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na University of East Anglia, izjavio je:

Ako i su Delta i Omikron soj sada u opadanju, onda bi, u teoriji, ova hibridna varijanta trebalo da se bori da „uzleti“. 

Početkom januara Deltakron otkriven na Kipru, a pre toga u Izraelu

Deltakron hibridna varijanta Delta i Omikron soja korona virusa  prvi put je otkrivena kod 25 pacijenata na Kipru, početkom januara ove godine, a pre toga je virus izolovan u Izraelu. Tada se mislilo da je reč o laboratorijskoj grešci, proizašloj iz rekombinacije virusa. Međutim, naučnici su utvrdili da je hibridna mutacija rezultat evolucionog pritiska na soj početnog SARS-CoV-2, odnosno „pretka“ svih dosadašnjih varijanti. Sekvence 25 slučajeva Deltakrona poslate su u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati promene u virusu. Na taj način su i drugi naučnici dobili pristup genetskim detaljima Deltakron mutacije.

„Sve dok se sojevi šire svetom, prepušteni smo im na milost il nemilost“

Christian Bréchot, šef Global Virus Network i bivši direktor Institut Pasteur izjavio je da „nema razloga da se dovodi u pitanje kvalitet rada kiparskog tima“.

– U principu, rekombinacija različitih varijanti je savršeno moguća. Generalno, to važi za viruse, a posebno za korona viruse. Kada imate visok nivo cirkulacije dve varijante, verovatnoća da će se ponovo kombinovati značajno je povećana. I ne bi bilo prvi put da se ovakva mutacija dogodi – istakao je  Christian Bréchot i dodao:

 Sve dok varijante nastave da napreduju širom sveta, mi ćemo biti prepušteni na „milost il nemilost“ ovakvoj vrsti razvoja. Ova situacija je još jedan dokaz da je strategija zasnovana na davanju povlašćenog pristupa vakcinama bogatim zemljama – osuđena na propast. Imperativ je da definišemo globalnu strategiju, zasnovanu na vakcinisanju ljudi širom sveta.

Detalji o Deltakron soju i dalje oskudni

Dok su dokazi o Deltakron mutaciji, kao mogućoj novoj hibridnoj varijanti i dalje oskudni, ne zna se koliko je i da li zarazniji od virusa od kojih je nastao i kojom brzinom može da se prenosi, francuski virusolozi su još u januaru upozorili da je pojava takvih hibridnih sojeva očigledna mogućnost, kao i da neobuzdane varijante, kao što je Deltakron, mogu da budu stvarna pretnja. S druge strane, neki stručnjaci su ukazali da nova mutacija više liči na „strašni” – nepotvrđeni soj, koji izaziva globalni strah, nego na novu varijantu SARS-CoV-2.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo