Naslovna / Korona

Znaci da ste imali covid 19, a da niste to znali

Priredio/la: D. T.|11:00 - 27. 01. 2022.

Omikron varijantu je teže dijagnostikovati, jer ona može biti praćena simptomima koji izgledaju kao grip ili prehlada

covid 19 Grip i covid 19 oštećuju respiratorni sistem i izazivaju simptome koji se preklapaju, kao što su kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu Foto: Shutterstock

Postoje znaci da ste imali covid 19, a da to niste znali. Smatra se da je veliki broj osoba došao u jedom momentu u kontakt sa nekim od sojeva virusa SARS-CoV-2, bez očitih znakova bolesti, kao što su povišena temperatura ili kašalj. Bilo je dosta asimptomatski potvrđenih slučajeva covid 19, ali nije nezanemariv broj i onih koji nisu znali da su imali covid 19.

Znaci da ste imali covid 19 i Omikron

Delta i druge varijante koje su prethodile Omikron soju bile su prepoznatljive, po simptomima kao što su: uporni kašalj, povišena telesna temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa. S druge strane Omikron varijantu je teže dijagnostikovati, jer ona može biti praćena simptomima i znacima bolesti koji izgledaju kao grip, prehlada, ili bol u grlu. Ovo su znaci da ste imali covid 19, a da niste znali.

Bili ste bolesni, ali niste testirani

Za razliku od prethodnih varijanti, simptomi Omikron soja su blagi kod potpuno vakcinisanih ljudi. Prvi slučajevi Omikron varijante primećeni su krajem 2021. godine. Neke osobe nisu imale primetne simptome zaraze, niti su se osećale bolesnima da bi se testirali. Moguće je da su ti ljudi imali bolest, a da nisu znali. Ako se niste osećali dovoljno bolesnim da biste se testirali, možda ste imali korona virus i oporavili se.

Mislili ste da imate grip, ali to je flurona

Moguće je da osoba ima temperaturu koja traje danima, da kašlje i da se oseća iscrpljeno. Doktori su uglavnom na osnovu ovih simptoma i znaka, dijagnostikovali grip. Ipak, ima dosta stručnjačka koji kažu, da je to možda bio Omrikon soj, jer su se sezona gripa i pojava ove varijante poklapali. Lekari primećuju i slučajeve flurone, istovremene infekcije gripom i virusom SARS-CoV-2.

Grip i covid 19 oštećuju respiratorni sistem i izazivaju simptome koji se preklapaju, kao što su kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu, temperatura, glavobolja i umor. I grip i covid 19 se lako prenose i zarazni su putem fragmenata kapljica, koje se emituju u vazduh i šire, kada bolesna osoba govori, diše ili kašlje.

Naglo opadanje kose

Opadanje kose može biti posledica zaraze. Studija objavljena časopisu The Lancet, pre godinu dana pokazala je da 22 odsto bolesnih od covid 19, patilo od gubitka kose. Ovo stanje je trajalo i do šest meseci od infekcije, a žene su bile u većem riziku. Istraživanja su otkrila da je naglo opadanje kose jedna od dugotrajnih posledica zaraze. Stručnjaci smatraju da je opadanje kose zajedno sa umorom, nedostatkom daha, vrtoglavicom i bolovima u zglobovima, jedan do znakova dugotrajnog covid 19.

Porodica je bila bolesna

Ukoliko su u porodici svi bolesni osim jednog člana, veoma je moguće da je i ta osoba imala covid 19, ali da nije to znala. Mnoge zaražene osobe imaju sasvim blage simptome bolesti ili uopšte nemaju nikakve simptome. Omikron varijanta, daje blaže simptome u odnosu na prethodne sojeve virusa i to posebno, kao vakcinisanih, smatraju stručnjaci.

Imali ste stomačnih problema

Covid 19 ne ispoljava se uvek kašljem i plitkim disanjem. Dijareja, nekada može biti prvi i jedini znak infekcije. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) smatraju da je dijareja jedan od simptoma bolesti. Prema nekim izveštajima osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, posle infekcije su u većem riziku da razviju simptome koji se dovode u vezu sa gastrointestinalnim traktom. Stručnjaci bolnice Johns Hopkins primetili su da je oko 20 odsto osoba imalo dijareju ubrzo nakon infekcije.

Imali ste infekciju oka

Upala oka, ili konjunktivitis, može biti retka posledica preležanog covid 19, prema navodima Američke akademije za oftalmologiju (American Academy of Ophthalmology). Izveštaji, na osnovu kojih je upala oka jedan od znaka covid 19. Pojavili su se krajem marta prošle godine, kada je Čelsi Ernest, medicinska sestra rekla da svi pacijenti zaraženi virusom imali crvene oči. Ona je tada rekla da su oči pacijenata izgledale, kao posle alergijske reakcije.

Imali ste čudni osip ili infekciju na nožnim prstima

Mala španska studija otkrila je pet vrsta osipa na koži, uključujući i onaj koji je nazvan „kovid nožni prst“. Prema nalazima, osip se javlja uglavnom kod mlađih pacijenata i traje nekoliko dana. Osip je dobro poznat simptom nekih virusa, ali istraživači kažu da bili iznenađeni kada su videli slične simptome, kod pacijenata bolesnih od covid 19.

Bilo je mnogo izveštaja o „korona virusnim prstima“, osipu koji se javlja na stopalima pacijenata. Vodeći istraživač, dr Ignacio Garcia Doble, rekao je da je najčešći oblik kod covid 19, makulopapulozni osip (sličan kao kod malih boginja), u vidu malih crvenih tačkica najčešće u gornjim delovima tela.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo