Naslovna / Korona

NeoCov je novi korona virus pronađen u Južnoj Africi, i još jedna pretnja čoveku

Priredio/la: D. T.|16:00 - 31. 01. 2022.

NeoCov se sada širi među slepim miševima, ali mutacije mogu da ga učine opasnijim

NeoCov Mutacije virusa se brže šire, ali nepoznato i da li su smrtonosnije Foto: Shutterstock

NeoCov je nova vrsta korona otkrivena među slepim miševima u Južnoj Africi i širi se isključivo među ovim životinjama. Ali, ako počne da mutira, NeoCov bi mogao da bude opasnost za ljude, smatraju istraživači sa Chinese Academy of Sciences i Wuhan University.

NeoCov u tesnoj vezi sa MERS virusom

Nedavno objavljena studija, na platformi BioRxiv, ukazuje da je NeoCov u tesnoj vezi sa bliskoistočnim respiratornim sindromom (MERS), koji je prvi put otkriven u Saudijskoj Arabiji 2012. Korona virusi su velika porodica virusa, koji mogu da izazovu bolesti u rasponu od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). NeoCoV nije nov virus. Prvi put je otkriven 2012. i 2015. godine u zemljama Bliskog istoka i ima zapanjujuće sličnosti sa SARS-CoV-2 kod ljudi.

NeoCov za sada samo među slepim miševima

Istraživači sa Chinese Academy of Sciences i Wuhan University otkrili su NeoCov među slepim miševima u Južnoj Africi, i ova vrsta virusa za sada se širi isključivo među populacijom slepih miševa. NeoCov infekcija se u sadašnjem obliku ne može preneti na ljude, ali moguće dalje mutacije, mogu ga učiniti opasnijim, smatraju naučnici.

– U ovoj studiji, otkrili smo da NeoCov i njegov bliski srodnik, PDF-2180-CoV, mogu da koriste neke vrste enzima koji konvertuje angiotenzin 2 (ACE2) – smatraju autori studije. ACE2 je receptor na površini ćelija koji se veže za virus i omogućava mu da uđe i inficira zdrave ćelije.

Naša studija ukazuje na prvi slučaj delovanja ACE2 u virusima povezanim sa bliskoistočnim respiratornim sindromom MERS i baca svetlo na potencijalnu pretnju za ljude – navode naučnici.

Ima mogućnosti da se proširi i na ljude

Istraživači su primetili da infekcija NeoCov ne može biti unakrsno neutralizovana antitelima koja ciljaju SARS-CoV-2 ili MERS-CoV. S obzirom na značajne mutacije SARS-CoV-2, virusa koji izaziva bolest covid 19, u delovima RBD i posebno jak Omikron soj, ovi virusi mogu imati mogućnost da se prošire i na ljude tokom procesa dalje adaptacije, smatraju autori studije. Domen koji se vezuje za receptore (RBD) je ključni deo virusa, koji mu omogućava da se veže, uđe u ćeliju i dovede na kraju do infekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Deen
23:04, 31. 01. 2022.
Odgovori

Ma vi ste pukli , korona odavno prosla stvar , samo vas jos izgleda nisu obavestili !!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo