Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Omikron ne treba potcenjivati, sve više je smrtnih slučajeva u svetu, upozorava SZO

Priredio/la: I. V.
11:00 - 02. 02. 2022.

„Preuranjeno je da se bilo koja zemlja preda ili da proglasi pobedu. Ovaj virus je opasan i nastavlja da se razvija pred našim očima“, upozorava Svetska zdravstvena organizacija

omikron Omikron virus je opasan i nastavlja da se razvija pred našim očima Foto: Shutterstock

Omikron soj korona virusa otkriven je pre 10 nedelja i od tada je, prema navodima šefa Svetske zdravstvene organizacije dr Tedrosa Adhanoma Ghebreyeusa, prijavljeno 90 miliona slučajeva korona virusa, što je više nego tokom cele 2020. godine, prve godine pandemije covid 19.

Omikron izaziva zabrinjavajući porast smrtnih slučajeva

S obzirom da mnoge zemlje ublažavaju svoje restriktivne mere jer je očigledan zamor javnosti od njih, generalni direktor SZO upozorio je da Omikron ne treba potcenjivati, iako se pokazalo da izaziva manje teške bolesti od ranijih varijanti, ali je naveo i „veoma zabrinjavajući porast smrtnih slučajeva u većini regiona sveta“.

– Zabrinuti smo što je u nekim zemljama zavladao narativ da zbog vakcina i zbog visoke prenosivosti i manje ozbiljnosti Omikron soja, sprečavanje prenošenja više nije moguće i više nije potrebno. Ovo je daleko od istine. Preuranjeno je da se bilo koja zemlja preda ili da proglasi pobedu. Ovaj virus je opasan i nastavlja da se razvija pred našim očima – upozorio je dr Ghebreyeus na redovnom brifingu SZO o pandemiji kada je saopšteno da 4 od 6 regiona širom sveta beleže sve veći trend smrtnih slučajeva.

„Nije vreme da se sve mere ukinu odjednom“

Mnoge evropske zemlje počele su da ublažavaju mere izolacije, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Irsku i Holandiju, Finska će ovog meseca ukinuti covid ograničenja, Danska vlada je juče ukinula većinu covid ograničenja u cilju borbe protiv pandemije, saopštivši da više ne smatra covid 19 „društveno kritičnom bolešću“. Nacija od 5,8 miliona je poslednjih nedelja imala više od 50.000 novih slučajeva dnevno, ali je broj pacijenata u jedinicama intenzivne nege opao.

Sada nije vreme da se sve ukida odjednom. Uvek smo pozivali na oprez u primeni intervencija, kao i da se te intervencije podižu na stabilan i postepen način, deo po deo – naglasila je  Maria Van Kerkhove iz SZO.

„Nemojte slepo pratiti šta druge zemlje rade“

Dr Michael Ryan, šef SZO za hitne slučajeve, rekao je da zemlje sa višom stopom vakcinacije „imaju više izbora“ da li da ublaže svoja ograničenja, ali je naveo da treba da procene faktore kao što su njihova trenutna epidemiološka situacija, rizična populacija, imunitet u populaciji i pristup alatima zdravstvene zaštite za borbu protiv pandemije.

Svaka zemlja mora da stane na svoje noge, da zna gde je, da zna kuda želi da ide i da zacrta svoj put… Možete pogledati šta druge zemlje rade. Ali molim vas, nemojte „samo slepo pratiti ono što svaka druga zemlja radi“ – naglasio je dr Ryan, obraćajući se vladama zemalja.

Dr Ryan je izrazio zabrinutost da će „politički pritisak dovesti do toga da se ljudi u nekim zemljama prerano otvore“ i to će dovesti, kako je naveo, do nepotrebnog prenosa, nepotrebne teške bolesti i nepotrebne smrti.

TEME:
Nadja
19:17, 02. 02. 2022.
Odgovori

Eto sad mi se ponadali da ce talas omikrona brzo proci i da sipmtomi mnogo laksi a ono oces …situacija se pogorsava broj zarazenih samo raste kao i preminulih nazalost,zato trba voditi racuna,postovati mere ,piti vitamine i uzimati redovno Best of Bee,najbolje od pcele,posebno deca i da se nadamo da ce ovo stvarno proci…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor