Naslovna / Korona

Nedostatak vitamina D pre covid 19 infekcije uzrokuje teži oblik bolesti, tvrde naučnici iz Izraela

Priredio/la: I. V. |16:00 - 09. 02. 2022.

Vitamin D poznat je po svom utcaju na zdravlje kostiju, ali nizak nivo suplementa povezan je sa nizom autoimunih, kardiovaskularnih i zaraznih bolesti

nedostatk vitamina D Foto: Shutterstock

Nedostatak vitamina D pre covid 19 infekcije povezan je sa povećanom ozbiljnošću i mortalitetom među inficiranim pacijentima. Vitamin D je najčešće prepoznat po svojoj ulozi koji ima na zdravlje kostiju, ali nizak nivo suplementa je povezan sa nizom autoimunih, kardiovaskularnih i zaraznih bolesti. Na samom početku pandemije zdravstveni zvaničnici su počeli da podstiču ljude da uzimaju vitamin D, jer on igra značajnu ulogu u promovisanju imunološkog odgovora i mogao bi da zaštiti od covid 19 infekcije.

Nedostatak vitamina D donosi 14 puta veći rizik od teške forme covid 19

U novoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, istraživači sa Azrieli Faculty of Medicine of Bar-Ilan University u Safedžu i Galilee Medical Center u Nahariji pokazuju korelaciju između nedostatka vitamina D i težine i mortaliteta uzrokovane covid 19 infekcijom. Studija je među prvima koja analizira nivo vitamina D pre infekcije, što omogućava precizniju procenu nego tokom hospitalizacije, kada nivo ovog vitamina može da bude niži zbog virusne bolesti.

U evidenciji 1.176 pacijenata, koji su primljeni između aprila 2020. i februara 2021. u Galilee Medical Center (GMC) sa pozitivnim PCR testovima, pretražen je nivo vitamina D izmeren dve nedelje do dve godine pre infekcije. Pacijenti sa nedostatkom vitamina D (manje od 20 ng/mL) imali su 14 puta veću verovatnoću da će imati teški ili kritičnu formu covid 19 bolesti nego oni sa više od 40 ng/mL. Zapanjujuće je da je mortalitet među pacijentima sa dovoljnim nivoom vitamina D bio 2,3 odsto, za razliku od 25,6 procenata u grupi sa nedostatkom vitamina D.

Nizak nivo vitamina D značajno doprinosi težini bolesti i smrtnosti

Studija je prilagođena uzrastu, polu, godišnjem dobu (leto/zima), hroničnim bolestima, naglašavajući da nizak nivo vitamina D značajno doprinosi težini bolesti i smrtnosti.

Naši rezultati pokazuju da je preporučljivo da se održava normalan nivo vitamina D. Ovo će biti od koristi za one koji se zaraze virusom. Postoji jasan konsenzus o redovnom dodavanju vitamina D, prema preporukama lokalnih zdravstvenih vlasti, kao i globalnih zdravstvenih organizacija – ističe dr Amiel Dror iz Galilee Medical Center, koji je vodio studiju.

Vitamin D ima dodatnu korist za pravilan imuni odgovor

Endokrinolog dr Amir Bashkin, koji je učestvovao u studiji, dodaje da „ovo posebno važi za pandemiju covid 19 kada adekvatan vitamin D ima dodatnu korist za pravilan imuni odgovor na respiratorne bolesti.“

– Ova studija doprinosi stalnom razvoju dokaza koji ukazuju da je istorija nedostatka vitamina D nekog pacijenta prediktivni faktor rizika povezan sa lošijim tokom kliničke bolesti covid 19 i smrtnošću. Još uvek je nejasno zašto neki pojedinci trpe teške posledice covid 19 infekcije, dok drugi ne, tako da naše otkriće dodaje novu dimenziju rešavanju ove zagonetke – naglasio je koautor studije profesor Michael Edelstein sa Azrieli Faculty of Medicine of Bar-Ilan University. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo