Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Vakcine protiv covid 19 i dalje efikasne protiv Omikron soja, iako nivo zaštite vremenom opada

Priredio/la: Ma.R.
12:00 - 25. 03. 2022.

Zaštita koja se dobija nakon treće doze mRNA covid 19 vakcina opada u roku od nekoliko meseci, ali istraživanja kažu da se jedino na ovaj način i dalje sprečavaju teške forme bolesti

vakcine Vakcine rađene po mRNA tehnologiji i dalje nude sličan stepen zaštite od Omikron soja i njegovih podvarijanti Foto: Shutterstock

Razlog što još uvek zvanično nije proglašen kraj epidemije covid 19, u najvećoj meri je Omikron varijanta virusa koja je u poslednjem periodu dobila i svoju podvarijantu Stelt (BA.2). Ova podvarijanta praktično je zamenila svoju sestrinsku verziju (BA.1) kao dominantni oblik SARS-CoV-2 u mnogim zemljama. Zbog toga su naučnici pozivali na oprez zbog objektivnog straha da bi moglo da dođe do novog, jačeg talasa. Studija objavljena 13. marta pokazuje, na sreću, da vakcine rađene po mRNA tehnologiji i dalje nude sličan stepen zaštite od ovog soja i njegovih podvarijanti.

Vakcine Pfizer i Moderna dale dobru zaštitu protiv obe podvarijante Omikrona

Naučnicima je bilo jasno da Omikron soj ima mehanizme da izbegne veliki deo zaštite koju mRNA vakcine (Pfizer i Moderna) nude protiv blage, do umerene forme bolesti. Takođe, shvatili su da se Stelt podvarijanta širi još brže od BA.1. Međutim, deo koji nije bio odmah jasan, odnosio se na to da li će i koliku sposobnost nova podvarijanta pokazati u veštini izbegavanja dejstva antitela koje daju mRNA vakcine.

Dr Laith Abu-Raddad, epidemiolog iz Dohe, sa kolegama je izveo ogromnu opservacionu studiju. Korišćena je evidencija o vakcinaciji uz rezultate testova na SARS-CoV-2 iz katarskog zdravstvenog sistema. Otkriveno je su da su stanovnici Katara koji su primili dve doze vakcine Pfizer-BioNTech ili Moderna nekoliko meseci imali značajno visoku zaštitu od bolesti izazvane ili BA.1 ili BA.2 podvarijantom (Omikron soj). Zaštita je oslabila na oko 10 odsto nakon 4-6 meseci. To znači da su vakcine sprečile samo 10 odsto novih  slučajeva koji bi se desili da su svi pojedinci bili nevakcinisani.

Treća doza vakcine podigla nivo zaštite od teške forme bolesti sa 20 na 68 odsto

Činilo se, takođe, da zaštita od Stelt podvarijante ne slabi brže od primarne zaštite od Omikron soja. Naime, pojačanje u vidu treće doze vratilo je zaštitu od simptomatske infekcije bilo koje podvarijante na 30–60 odsto. Podaci iz Velike Britanije otkrivaju sličan trend. Prema njima, efikasnost vakcine protiv simptomatskog covid 19 je niža od 20 odsto za obe podvarijante 25 nedelja ili više nakon druge doze. Ali, raste na otprilike 70 odsto 2-4 nedelje nakon treće doze.

Istraživači iz Katara su takođe analizirali stepen zaštite koji mRNA vakcine nude od teških formi bolesti. Bilo je neophodno objediniti podatke o slučajevima infekcije obe varijante Omikron soja u svim starosnim grupama stanovništva. Naime, u Kataru ima dosta mladih ljudi. To je podrazumevalo i niže procente težih kliničkih slika. Ova analiza pokazala je da je zaštita od teških formi bolesti ostala na nivou od 68 odsto ili više tokom najmanje 7 meseci. To važi i za ljude koji su primili samo dve doze vakcine, a koji su imali više od 80% zaštite nakon druge doze.

Budući da je 70-80 analiziranih slučajeva bila Stelt podvarijanta Omikron soja,  dr Abu-Raddad zaključuje da ove vakcine vakcine i dalje nude visok nivo zaštite od teških bolesti. To važi čak i u uslovima lakog širenja, što je odlika Omikron varijante virusa SARS-CoV- 2.

Ohrabrujući rezultati, uz neophodan oprez

Katar je jedna od zemalja koja je prednjačila u izveštajima o efikasnosti vakcina protiv covid 19. Dr Laith Abu-Raddad kaže da ovi rezultati daju nadu. Potvrdili su, naime, da vakcine sprečavaju mnoge teške slučajeve covid 19, uz odgovor i na Stelt varijantu. S obzirom na brojne izazove, vakcine zapravo funkcionišu izuzetno dobro, mišljenja je epidemiolog.

I drugi stručnjaci su saglasni, uz napomenu da rezultati naglašavaju važnost pojačivač – doza vakcina. Ističe se da raspored primarne vakcinacije više nije dovoljan, a da se određene grupe stanovništva moraju efektivno vakcinisati.

Abu-Raddad misli i da bi istraživači trebalo da se odustanu od dizajniranja vakcina protiv pojedinačnih varijanti. Trebalo bi, prema njegovim rečima, fokusirati se na pan-koronavirusne vakcine. Ove vakcine imale bi širi spektar delovanja i zaštite. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend