Naslovna / Korona

Britanska studija precizira kako sada izgledaju novi simptomi covid 19

Priredio/la: I. V. |13:00 - 18. 07. 2022.

Omikron podsojevi BA.4 i BA.5  izazivaju više simptoma, jer je u pitanju virulentnija infekcija, i s obzirom na to da se tako brzo šire, češće utiču na imunitet sluzokože

simptomi covid 19 Omikron podsojevi BA.4 i BA.5  izazivaju više simptoma Foto: Pixabay

Novi simptomi covid 19 infekcije menjaju se kako se mutira korona virus i svaki novi soj ili podsoj korona virusa ima neke svoje karakteristike, navodi se u studiji naučnika sa britanskog Imperial College London. Studija pacijenata sa covid 19 u Velikoj Britaniji pokazala je da gubitak ukusa i mirisa više nisu među najizrazitijim simptomima.

Gubitak mirisa tek na 20 mestu na listi simptoma covid 19

Nedavno istraživanje sprovedeno na oko 17.500 pacijenata otkrilo je da je 58 odsto prijavilo bol u grlu, 49 procenata glavobolju, po 40 odsto zapušen nos, kašalj bez šlajma i curenje iz nosa. Oko 37 procenata ispitanih imalo je kašalj kojim su izbacivali sluz, 35 odsto promukao glas, a 32 procenata ih kijalo kada su se zarazili. Istraživanje pokazuje i da je samo 27 odsto inficiranih prijavilo umor, 13 procenata izmenjen miris, 11 odsto kratak dah i 10 procenata je izgubilo miris. Na osnovu analize simptoma inficiranih osoba gubitak mirisa rangiran je tek na 20. mestu, a zna se da su tokom prvih dana pandemije, gubitak mirisa i ukusa bili među najizrazitijim simptomima covid 19 infekcije.

Simptomi covid 19 menjaju se kako virus mutira

Studiju REACT (Real-time Assessment of Community Transmission) razvio je Imperial College London i urađena je tako što je nasumično odabranim ljudima jednom mesečno slao testove briseva koji se uzimaju kod kuće. Prema studiji, simptomi su se promenili jer je korona virus mutirao od početka pandemije. Varijante BA.4 i BA.5 sada dominiraju u skoro svim zemljama sveta. Nalaz o promenama simptoma objavljen na drugim mestima. Studija objavljena u maju u Otolaryngology – Head and Neck Surgery  navodi da su stope gubitka mirisa i ukusa bile 17 odsto za Omikron, u poređenju sa 44 procenata za Delta i 50 odsto za Alfa soj korona virusa. Iako gubitak mirisa poslednjih meseci nije bio karakterističan simptom covid 19 infekcije, istraživanja pokazuju da se širenjem Omikron varijanti BA.4 i BA.5 ovaj simptom ponovo javlja. Stručnjaci navode, da ove godine ima više inficiranih koji opet prijavljuju gubitak mirisa, ali, kako ističu, znatno manje nego u slučaju Delta soja.

Zbog virulentnije infekcije simptomi covid 19 sve brojniji

Trenutno, veoma zarazne Omikron podvarijante BA.4 i BA.5 predstavljaju većinu prijavljenih slučajeva ovog leta. Te podvarijante, po rečima stručnjaka, izazivaju više simptoma gornjih disajnih puteva, poput prehlade i gripa, kao i temperaturu, noćno znojenje i bol u grlu. Neki pacijenti, iako ne svi, ponovo doživljavaju gubitak čula ukusa i mirisa.

– Simptomi ostaju slični prethodnim slučajevima, sa jednim primetnim pomeranjem. Omikron podsojevi BA.4 i BA.5 naime izazivaju više simptoma jer je u pitanju virulentnija infekcija, a dugotrajan kašalj uobičajen je među onima koji su zaraženi najnovijim varijantama korona virusa – ističe dr Allison Arwady, komesarka odeljenja za javno zdravlje Čikaga.

Lekari i istraživači veruju da zbog toga što se ove nove varijante tako brzo šire, češće utiču na imunitet sluzokože, a ne na dugotrajniji imunitet. Kako navode, najnovije varijante korona virusa imaju tendenciju da se zadržavaju u nosnom prolazu i izazivaju infekciju, umesto da se talože u plućima. Ta promena bi, kažu, mogla da dovede do masovnije upotrebe nazalne covid 19 vakcine u budućnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo