Naslovna / Korona

Da li je ZAPUŠEN NOS simptom korona virusa? Evo šta kažu stručnjaci

Piše: I. V.|Izvor: Health.com|10:26 - 22. 11. 2020.

Ako u poslednje vreme imate zapušen nos, često šmrkćete ili kijate, ne znači da imate covid 19, ali ako se niste pridržavali mera, razloga za brigu ima…

zapušen nos prehlada kijavica Ove godine nazalni problemi nas više brinu nego inače Foto: Shutterstock

Ove 2020. godine, bilo koji nazalni problemi počinju mnogo više da nas zabrinjavaju nego inače jer pandemija korona virusa i dalje besni. Činjenica je da su prema izveštajima svetskih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti „zapušen“ nos ili „curenje iz nosa“ klasifikovani kao simptomi korona virusa. Međutim, ove dve nazalne kongestije ne smatraju se nužno „najistaknutijim simptomima“.

Pa, koliko bi trebalo da brinete ako trenutno počnete da šmrkćete i kijate malo više nego obično? Evo šta treba da znate.

Koliko često je zapušen nos kod infekcije covid 19?

U februaru ove godine, neposredno pre početka pandemije covid 19 Svestska zdravstvena organizacija objavila je izveštaj u kojem je analizirala 55.924 laboratorijski potvrđenih slučajeva covid 19 u Kini. Taj izveštaj otkrio je da je samo 4,8 odsto pacijenata pokazalo nazalnu kongestiju kao znak ili simptom infekcije covid 19. Pokazalo se da je taj  broj mnogo manji od procenta pacijenata koji su prijavili češće simptome, poput groznice (87,9 odsto), suvog kašlja (67,7 odsto) i umora (38,1 odsto).

Kako da znate da li je zapušen nos simptom korone?

– Kao i mnogi simptomi korona virusa, zapušen nos je nespecifičan simptom, što znači da može biti povezan sa brojnim bolestima. To je posebno tačno u ovo doba godine kada grip, alergije i prehlada počinju da cirkulišu – objašnjava dr Neha Vjas, lekar porodične medicine na KLivelend klinici u SAD. To znači, kako navodi, da je testiranje jedini pravi način da saznate da li je vaš zapušen nos znak covid 19 infekcije. Naravno, o testiranju odlučuje vaš doktor, na osnovu ostalih simptoma i okolnosti.

– Ako već nekoliko dana patite od zapušenog nosa, dobra polazna osnova je zakazivanje pregleda kod vašeg lekara. Osim, ako imate ozbiljnije simptome poput otežanog disanja, kada bi trebalo posetiti hitnu pomoć – naglašava dr Neha Vjas.

A možda je alergija ili obična prehlada

Ako joj pacijent dođe da se požali na zapušen nos, prvo što će dr Vjas učiniti je da pokuša da stekne uvid u pacijentov rizik od infekcije covid 19, kao i njegovo opšte zdravstveno stanje.
– Ukoliko mi neko kaže da ima problema samo za zapušenim nosom, šmrktanjem i kijanjem, i ništa drugo, mogu da saznam rizik od korona virusa, ali ne zaključujem da to jeste covid 19. Umesto toga, treba obratiti pažnju da li pacijent pati od alergija ili ne ili utvrditi da li je reč o običnoj prehladi – objašnjava lekar.

Nakon toga, kako naglašava, u obzir se uzima životni stil pacijenta sa zapušenim nosem. Ako je ignorisao preporuke o fizičkoj i socijalnoj distanci, izlazio bez maske i nije stalno prao i dezinfikovao ruke, test na covid 19 mogao bi da bude sledeći korak.

Jer, kako ističe dr Vjas – „ako imate zapušen nos i niste se pridržavali fizičke i socijalne distance – imate puno pravo da budete zabrinuti“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo