Naslovna / Korona

Šta su bivalentne covid 19 vakcine i za šta se koriste

Priredio/la: I. V. |13:00 - 15. 08. 2022.

Dostupne covid 19 vakcine štite od teškog oblika bolesti i smrti, a bivalentna vakcina izaziva imuni odgovor protiv dva različita antigena i to može da znači da štiti od dva različita virusa ili dve varijante jednog virusa

bivalentne covid 19 vakcine Bivalentna vakcina izaziva imuni odgovor protiv dva različita antigena Foto: Pixabay

Bivalentne covid 19 vakcine ciljaju dva soja virusa – originalni soj potekao iz kineskog grada Vuhana i podvarijante Omikron soja. To znači da se ove vakcine prave od mešavine stare formule, koja cilja originalni SARS-CoV-2 virus, a u nju se dodaju i elementi Omikron soja virusa. Na taj način bivalentna vakcina izaziva imuni odgovor protiv dva različita antigena. To može da znači da štiti od dva različita virusa ili dve varijante jednog virusa. Zbog pojačane formule i zaštite koju je obezbeđivala osnovna covid 19 vakcina, ove vakcine smatraju se pojačivačima u pravom smislu te reči. Prema najava svetskih zdravstvenih regulatora, bivalenta vakcina biće dostupna od ove jeseni.

Kako deluju bivalentne covid 19 vakcine?

Trenutno dostupne covid 19 vakcine ciljaju na originalni takozvani „vuhanski“ soj korona virusa  otkriven krajem 2019. i smatraju se „monovalentnim“ vakcinama. Kompanija Pfizer kreira dvovalentnu, bivalentnu vakcinu koja će ciljati i originalni SARS-CoV-2 virus i Omikron varijantu. Konkretno, formulisana je da cilja šiljasti – S protein BA.1 podvarijante Omikron soja. S druge strane, biotehnološka kompanija Moderna pravi bivalentnu vakcinu koja će ciljati novije Omikron podvarijante BA.4 i BA.5, zajedno sa originalnim sojem korona virusa.

Šta su multivalentne vakcine?

Uprkos medijskoj pažnji, kandidati za bivalentnu covid 19 vakcinu nisu ni revolucionarne, ni prvi put razvijene. U stvari, i druge vakcine su dizajnirane da zaštite od čak više od dve vrste virusa, što znači da multivalentne vakcine nisu nove. Različiti stepeni multivalentnih vakcina postoje godinama i koriste se za zaštitu ljudi od stanja kao što su polno prenosive infekcije (SPI), grip i pneumonija. Neke (ne-covid 19) multivalentne vakcine su i:

Gardasil-9: Gardasil je vakcina koja cilja na 9 sojeva virusa humanog papiloma virusa (HPV), uobičajenog STI.
Vakcina protiv gripa: Sve vakcine protiv gripa u SAD, na primer, su četvorovalentne, ciljaju četiri različita soja gripa.
Pneumokokna polisaharidna vakcina (PPSV23): Ova vakcina cilja na 23 vrste bakterija koje izazivaju pneumokoknu bolest, štiteći od pneumonije, infekcija uha, sinusnih infekcija, meningitisa i bakterijemije.

Zašto su multivalentne vakcine korisne?

Umesto da stvaraju multivalentne verzije vakcine, proizvođači bi mogli da osmisle mnogo različitih vakcina kako bi ciljali svaku jedinstvenu varijantu ili podvarijantu virusa kao što je SARS-CoV-2.  Ali, kao što smo do sada videli, uvođenje vakcine u primenu, formulisanje, testiranje, autorizacija i distribucija bilo koje vakcine – nije lak zadatak. Kombinovane vakcine, međutim, malo olakšavaju proces. Pored toga, istraživači ukazuju da multivalentne vakcine ublažavaju teret rutinskog davanja nekoliko različitih vakcina— i rutinski doživljavaju njihove neželjene efekte.

Da li su Pfizer i Moderna bivalentne covid 19 vakcine najbolje za zaštitu?

Dok su Moderna i Pfizer bivalentne covid 19 vakcine „na čekanju“ pokazuju dobru zaštitu od Omikron soja. Ali, neki stručnjaci postavljaju pitanje da li su oni pravi bivalentni kandidati i da li dolaze u pravo vreme. Jer, na kraju krajeva, nova podvarijanta Omikron soja ili drugi, novi soj korona virusa, može se pojaviti već na jesen. Na sreću, kao što su zdravstveni organi ponavljali mesecima, vakcine za bilo koji soj korona virusa može da zaštiti od teškog oblika bolesti i smrti, čak i ako postanu manje efikasne u sprečavanju prenošenja virusa.

Nemačka sprema da proizvodi bivalentne covid 19 vakcine

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da očekuje da će se Evropska agencija za lekove EMA sastati 1. septembra kako bi razmotrila vakcinu koja bi obezbedila zaštitu od originalnog korona virusa i omikron varijante  BA.1. Agencija EU će se verovatno ponovo sastati 27. septembra kako bi pregledala kombinovanu bivalentnu covid 19 vakcinu protiv originalnog virusa i Omikron varijante BA.5, odgovorne za najnoviji globalni porast slučajeva novoobolelih od covid 19. Nemačka je nabavila dovoljne količine obe vakcine i mogla bi da počne da ih proizvodi dan nakon što dobiju odobrenje, najavio je nemački ministar zdravlja.

Američka Uprava za hranu i lekove FDA saopštila je da će kombinovane – bivalentne ili multivalentne vakcine, odnosno pojačivači, zadržati dokazane prednosti originalnih vakcina protiv korona virusa, istovremeno pružajući dodatnu zaštitu od potencijelnih novih sojeva. Takav pristup se koristi kod vakcina protiv gripa, koje se svake godine prilagođavaju u zavisnosti od varijanti koje kruže i mogu zaštititi od četiri soja gripa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo