Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Da li imam Covid-19, grip ili prehladu? Evo kako da budete sigurni o čemu je reč

Priredio/la: J. M.
14:00 - 10. 10. 2020.

Prehladu, grip i Covid-19 uzrokuju različiti virusi, ali mogu imati slične simptome. Zato je teško odrediti šta je u pitanju. Evo kako da „prepoznate“ koronu…

Kovid ima jače simptome od prehlade i gripa Foto: Shutterstock

Većina ljudi koja se oseća bolesno od korona virusa imaće barem jedan od ključnih simptoma: visoku temperaturu, novi, kontinuirani kašalj, gubitak ili promena osećaja mirisa ili ukusa. Šta treba da znate o drugim bolestima koje ćete možda zakačiti u narednim mesecimaDa li groznica znači da imate korona virus?

Imate visoku temperaturu – 37,8 stepeni Celzijusa ili više. Ovakva groznica može da se dobije i kada se telo bori protiv bilo koje infekcije – ne samo od korona virusa, piše BBC. 
Za merenje je najbolje koristiti toplomer. Ali ako ga nemate, proverite da li ste vi ili osoba zbog koje ste zabrinuti vrući na dodir na grudima ili leđima.
Iako je povišena temperatura ključni simptom korona virusa, može da se dogodi i da imate grip ili drugu infekciju.
Visoka temperatura nije uobičajena za prehladu. Šta je sa kašljem? Kada imate prehladu ili grip, verovatno i kašljete, zajedno sa drugim simptomima. Grip se obično javlja iznenada, a zaraženi će često, uz kašalj, osetiti i bolove u mišićima, hladnoću, glavobolju, umor, upalu grla i curenje ili začepljen nos.

Simptomi kod korone su jači nego kada imate prehladu

Prehlada se razvija postepeno i manje je teška, mada se i dalje osećate loše. Zajedno sa kašljem, možete i kijati ili imati bolove u grlu i curiće vam nos. Groznica, bolovi u mišićima i glavobolje su retki. Kašalj kod korona virusa može da traje i duže od sat vremena ili ćete imati tri ili više napada kašlja za 24 sata. Ako često kašljete zbog hroničnih pulmoloških bolesti, kašalj usled korona virusa može da bude još jači nego obično. Trebalo bi da se testirate na korona virus ako se pojavi novi, kontinuirani kašalj. 

Šta znače gubitak ili promena čula mirisa ili ukusa? Ovo su ključni simptomi korona virusa i znače da bi trebalo da se testirate. Ipak, moguće je da ste samo prehlađeni, Ali, bitno je da utvrdite o čemu se radi.

Da li kijanje znači da imam korona virus?

Kijanje nije simptom korona virusa, a osim ako imate groznicu, kašalj ili gubitak mirisa i ukusa, nije vam potreban test. Kapljice kijavice mogu da šire infekciju, pa koristite maramice koje ćete zatim baciti u kantu i oprati ruke.
Bitno je da zapamtite:

– Koristite masku za lice kada fizičko distanciranje nije moguće
– Pokušajte da se držite podalje od onih koji nisu u vašem domaćinstvu

Šta je sa curenjem iz nosa ili začepljenim nosem?

Kako se približavamo zimi, mnogi će se prehladiti. Curenje nosa nije razlog za testiranje na korona virus. Rezultati aplikacije za simptome korona virusa iz Velike Britanije, pokazuju da se deca ređe javljaju sa respiratornim simptomima i da je veća verovatnoća da imaju groznicu, glavobolju, da osećaju umor i osip na koži.

Važno je na vreme se javiti lekaru Foto: Shutterstock

Šta ako vam je jako loše?

Oni koji imaju korona virus imaju širok spektar simptoma, u rasponu od blagih do teških, mada neki uopšte neće ništa osetiti, a i dalje mogu da šire zarazu. Simptomi se mogu pojaviti do dve nedelje nakon izlaganja korona virusu, ali obično se javljaju oko petog dana. Osećaj da teško dišete može biti znak ozbiljnije infekcije korona virusom. Ako imate problema sa disanjem pozovite 19819 ili neki od brojeva telefona koje je preporučilo Ministarstvo zdravlja na sajtu Kovid19.

Šta da radite ako osetite simptome i kako se sprovodi trijaža u Srbiji?

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od korona virusa, treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađeni rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura i brzi test. Posle toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, treba se javiti u trijažnu službu Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije ili KBC Bežanijska kosa, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja. Nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja.

Uz institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, na spisku laboratorija za PCR testiranje na lični zahtev u Srbiji su i Gradsko zavod za javno zdravlje Beograd, Zavod za biocide i medicinsku tehnologiju i Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend