Naslovna / Zdravlje

SUDAR KORONE i GRIPA: Spremite se, ojačajte imunitet

Priredio/la: eKlinika|9:00 - 28. 10. 2020.

Sudeći po najavama Svetske zdravstvene organizacije, sada se očekuje više različitih virusa i njihov sudar sa koronavirusom. Čak ni uz najveće mere opreza, nije moguće sprečiti širenje virusnih, ali i bakterijskih infekcija, pa bi valjalo da ojačamo imunitet

sezona korona virusa i gripa Svet ima još jednu vakcinu Foto: Shutterstock

Ulazak u zimu 2020, kada se očekuje sudar covid 19 infekcije i gripa, situacija je od koje već mesecima unazad strahuje ceo svet. Posebno zdravstveni radnici. Malaksalost, prehlada, virusi, zapušen nos, kašalj… i ostala stanja karakteristična za zimski period, sada imaju sasvim novo značenje. Jer, kako u ovoj situaciji razlikovati simptome „običnog“ gripa od korona virusa.

– Sudar korone, gripa i svih ostalih virusa predstavlja veliko opterećenje za svaki zdravstveni sistem. Zato je važno da se pridržavamo mera opreza, jer na taj način sprečava se ne samo širenje virusa covid 19, već i ostalih respiratornih infekcija − rekao je šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

On je napomenuo da ni uz fizičku distancu, pojačanu higijenu ruku, izbegavanje mesta na kojima ima mnogo ljudi, i uz najveći oprez, nije moguće sprečiti širenje virusnih i bakterijskih infekcija. Zato SZO, epidemiolozi i imunolozi, preporučuju vakcinaciju protiv sezonskog gripa i jačanje imuniteta.

Izbacite duvanski dim iz vašeg okruženja

Zaboravite na sve one priče o tome kako pušenje štiti od korone i gledajte da se što pre odreknete ove štetne navike. Ako pušite, prestanite, a ako ste pasivni pušač, utičite na one koji vas truju da to više ne rade. Duvanski dim sadrži više od 7.000 štetnih hemikalija, od kojih su skoro sve pogubne po imunitet. Verovali ili ne, ostavljanje cigareta je daleko lakše nego što mislite. Fizička kriza traje samo nekoliko sati, a psihička nekoliko dana. Mala je to muka u odnosu na sve benefite. Rešite, probajte, izdržaćete.

Pojačajte unos svežeg voća i povrća

Za jačanje imuniteta ishranom nema boljeg trenutka od ovog jer je ponuda svežeg voća i povrća neverovatna. Sve lepše od lepšeg, sve ukusnije od ukusnijeg, sve zdravije od zdravijeg. Paprika, plavi patlidžan, grožđe,  kruške, kao i svo ostalo voće i povrće obiluju fitonutrijentima koji jačaju imunitet. Osim što pomažu organizmu da se izbori sa mikroorganizmima, i virusima i bakterijama, fitonutritijenti štite od raka i hroničnih bolesti srca. Iz tog razloga gledajte da makar trenutno konzumirate pet porcija svežeg voća i povrća dnevno.

prirpema zelene salate

Vitamini iz povrća i voća doprineće jačanju imuniteta Foto: Shutterstock

Obezbedite organizmu dovoljno odmora i sna

Manjak sna nas čini podložnijima za bolesti jer nam opada broj ćelija koje se smatraju odbrambenom vojskom imunog sistema. Nedostatak sna najodgovorniji je za pad imuniteta, ali i za četvorostruko veći rizik od prehlade, pa se odraslim osobama preporučuje da tokom noći, u kontinuitetu, spavaju sedam do devet sati. Nedostatak sna podstiče pojačano lučenje beta-amiloida, toksičnog hormona, jednog od glavnih uzročnika brojnih oboljenja, uključujući malignitete, kardiovaskularne bolesti i moždani udar. Zato je, savetuju imunolozi, važno da se na spavanje ide pre ponoći, najbolje uvek u isto vreme, i da se ustaje približno u isto vreme.

Trudite se da vežbate što češće

Vežbanje povećava broj ćelija koje mogu uspešno da se odupru napadu virusa, bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama na organizam. Ove ćelije rade sporije kod osoba koje ne vežbaju i zato nemojte da oklevate – vežbajte. Ne morate da se iscrpljujete, da prelazite desetine kilometara, da obarate rekorde i pomerate granice sopstvene izdržljivosti. Računa se svaka fizička aktivnost koja malo podiže puls, čak i „brza šetnja“ po kraju. Vozite bicikl ili rolere, igrajte badminton, trčite, šetajte… Gledajte da u tome uživate jer je i to važno za popravljanje imuniteta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo