Naslovna / Korona

Jedan od šest pacijenata ima samo OVE NEPRIJATNE simptome KORONE!

Priredio/la: V. M. B.|9:08 - 09. 11. 2020.

Simptomi infekcije korona virusom nisu samo gubitak  mirisa i ukusa, temperatura i kašalj, već i bolovi u stomaku

Kod nekih pacijenata antitela napadaju domaćina, a ne virus Foto: Shutterstock

COVID-19 uglavnom se prepoznaje po temperaturi, kašlju, gubitku čula mirisa i ukusa, ali namanje 16 odsto zaraženih pacijenata ima samo gastrointestinalne simptome (stomačne tegobe), pokazali su rezultati velikog kanadskog istraživanja. pregledu istraživanja, prenosi webmd.com.

Tim sa Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Alberti, u Kanadi, pregledao je 36 studija objavljenih do sredine jula. Istraživači su otkrili da 18 odsto ima i gastrointestinalne simptome, dok kod 16 odsto  osoba su samo stomačne tegobe simptomi covid 19.

Stomačni simptomi covid 19  mogu da budu veoma različiti, oni mogu uključivati gubitak apetita, mučninu, povraćanje, dijareju i  bol u abdomenu.

– Sve je više literature  koja pokazuje da su abdominalne tegobe uobičajena manifestacija covid 19 –  rekao je koautor studije Mič Vilson, radiolog i klinički predavač na univerzitetu.

Istraživači pozivaju radiologe abdomena da ostanu na oprezu dok snimaju pacijente tokom pandemije. Tokom snimanja trebalo bi da traže znakove  upale creva, vazduha unutar crevnog zida i perforacije creva. Iako su ovi znakovi veoma retki, mogli bi biti pokazatelji da pacijenti imaju uznapredovalu bolest.

– Ako se i uoče ovakve promene to ne znači nužno da pacijent ima covid 19“.Uzroci mogu da budu razni. Ali jedan od tih potencijalnih uzroka je infekcija virusom, a u okruženju u kojem je covid 19 veoma rasprostranjen, to treba razmotriti i ispitati – rekao je Vilson u univerzitetskom saopštenju.

Nalazi su nedavno objavljeni u časopisu „Abdominal Radiologi“.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo