Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Danas se navršava godinu dana od kada je korona okrenula svet naopačke

10:57 - 17. 11. 2020.
Izvor: rts.rs

Na današnji dan registrovan je prvi slučaj zaraze korona virusom u Kini. Iako je tada izgledalo da je virus daleko od nas i da će tamo i nestati, proširio se velikom brzinom po celom svetu i odneo mnoge živote

korona porobila svet

Za godinu dana od posledica zaraze korona virusom umrlo je više od 1.300.000 ljudi Foto: Shutterstock

Pre godinu dana registrovan je prvi slučaj koronavirusa. Bio je to 55-godišnji muškarac iz kineske provencije Hubei. Od tada do danas broj zaraženih u svetu premašio je 55 miliona, a od posledica koje je izavao ovaj virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi.

Verovali ili ne, ali koronavirus proslavlja svoj prvi rođendan. Kada je zabeležen prvi slučaj, niko nije ni slutio da će virus toliko opstati, a kamoli da će od njega umreti toliko ljudi.

Nulti pacijent registrovan je, prema pisanju „Čajna Morning posta“, 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei.

To je više od mesec dana pre nego što su lekari registrovali prve slučajeve u Vuhanu.

Naučnici sumnjaju da je covid 19 sa slepog miša prešao na drugu životinju koju je kasnije konzumirao čovek, pa je tako počeo da se širi među ljudima.

Stručnjaci tvrde da je od 17. novembra prošle godine svakodnevno prijavljivalo nekoliko pacijenata da bi 15. decembra 2019. godine taj broj bio 27.

Brojke su potom počele vrtoglavo da rastu, a zaraza da prelazi kinesku granicu.

Iako se za godinu dana oporavilo više od 38 miliona ljudi, virus ne posustaje i čini se da vrhunac tek sledi.

Danas najmnogoljudnija zemlja sveta, u kojoj je sve počelo, beleži nekoliko slučajeva dnevno, dok SAD imaju i po 150.000 novozaraženih, a neke evropske zemlje preko 40.000.

Poređenja radi, u Kini je od početka pandemije zaraženo nešto više od 86.000 ljudi, a preminulo je  4.634.

Trenutno najviše zaraženih ima u SAD, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Rusiji.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor