Naslovna / Lekovito Bilje / Konoplja

Konoplja

Seme konoplje olakšava pražnjenje crevnog sadržaja

Ulje od semena konoplje zamenjuje ulje od badema Foto: Shutterstock

KONOPLJA – Cannabis sativa

Kudelja, grsnica je jednogodišnja biljka poreklom iz Indije, a u nas sađena i vrlo često podivljala. Cveta od juna do septembra. Gaji se zbog vlakna od kojeg se izrađuju tkanine. Konoplja je jakog mirisa, od kojeg može glava da zaboli i nesvest da dođe. Kad bi čovek zaspao blizu useva od konoplje, može tako da se zanese kao da je pijan.

Lekovita svojstva

Konoplja brzo leči, kad se njeno seme utuče i po debeo oblog na bolna mesta privije. Protiv kostobolje i vatre u glavi i ostalom telu treba utući po više lišća od zelene konoplje i bolna mesta time podebelo obložiti. Za lečenje telesnih bubuljica dobro je piti tej (čaj) od konopljina semena i lišća. Piju se 2 čaše dnevno, a čaj se pravi kao i ostali čajevi.

Mleko skuvano sa semenom od konoplje dobro je piti protiv kašlja, nadutosti i stezanja u grudima, dnevno po četiri čaše. Mleko od konopljina semena se pravi ovako: Uzeti malu pregršt čistog konopljinog semena i preliti vrelom vodom, da se tako lakše zrna od ljuske očistiti mogu. Pošto se tako od ljuske otrebi, valja ga dobro u stupi (avanu) utući. Onda usuti u nju pola litra mlake vode i seme s vodom trti  dok voda ne pobeli kao mleko. Tad procediti u čisto staklo i iznova toliko mlake vode dosuti.
Opet trti po stupi dok i ona kao mleko postane, te tad tu smesu procediti kroz čistu krpu. Gnječiti obema rukama da sok bolje izađe. Tad se može upotrebiti to mleko za lek, pijući na dan po tri­-četiri čaše.

Mleko od konopljina semena dobro je piti protivu tromosti telesne, jakog umora i nekog naprezanja. Dobar je i za uzrujanost, stezanje u grudima, gušenje, astmu, trudnog govora, opstipaciju; navale krvi u glavu, bunila u glavi. I bolove pri mokre­nju posve brzo i temeljno izleči. Veruje se da nerotkinje sprema da i one imaju od srca poroda.

Gde nema zgode praviti svaki dan takvo mleko, tamo nek se upo­trebi rečeni odvar ­(čaj) od semena konopljina. Međutim, on je bolji kad se uz seme doda nešto malo i suva lišća konopljinog. Ipak ovo piće sporije dejstvuje od mleka tog.

Ulje isceđeno od semena može da zameni u apotekama ulje od ma­slina i od badema.