Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Suncokret

Suncokret

Suncokret se prvenstveno gaji zbog jestivog ulja, a mnogi ga sade u vrtovima i kao ukrasnu biljku

Lišće suncokreta se upotrebljava za jačanje apetita Foto: Shutterstock

SUNCOKRET – Helianthus annuus

Suncokret je posve korisna biljka. Raste na svakoj zemlji, njegov je list dobra hrana stoci, osobito kravi muzari. Od njegovog semena cedi se ulje za jelo, koje je i za slikarske boje i lepe sapune vrlo dobro. To ulje je dobro kao maslinsko, a brašno, što ostane iza oceđenja ulja, pomešano sa pšeničnim brašnom, daje najslađi hleb. Od semena se može načiniti piće, koje je kao i bademovo mleko.

Danas se suncokret gaji u našoj zemlji radi dobijanja jestivog ulja. Ulje iz semena suncokreta (Oleum Helianthi) upotrebljava se i u farmaciji za izradu lekovitih masti i drugih lekova za mazanje i trljanje. Njegova primena je takođe velika i u kozmetici za izradu masnih kremova i sličnih proizvoda. Suncokret se gaji i kao ukrasna biljka u vrtovima. Kad sazri, deca rado jedu njegove ukusne semene jezgre.

Lekovita svojstva

U nas se lišće i cvetovi suncokreta malo koriste u narodnoj medicini. Međutim, u Rusiji se beru žuti obodni jezičasti cvetići i krupno lišće za izradu narodnih lekova. Lišće se upotrebljava kao gorko sredstvo koje podstiče apetit, a cvetovi se dodaju raznim biljnim čajevima umesto cveta od divizme. U njima ima flavonskih jedinjenja.
Suncokretu je slična morska repa, topinambur, čičoka ili slatki krompir (Helianthus tuberosus).

Send this to a friend