Naslovna / Lepota

Lak za kosu: Saveznik vaše frizure ili skriveni neprijatelj

Sanja Stijović Mićković|19:00 - 11. 09. 2024.

Lak za kosu sastoji se od polimera koji formiraju sloj preko folikula dlake, održavajući oblik frizure. Međutim, postoje određeni načini za korišćenje ovog proizvoda

lak za kosu Postoji mnogo različitih vrsta lakova za kosu koji služe različitim svrhama Foto Shutterstock

Za većinu žena veoma je važno kakva im je frizura i da li može da se održi tokom čitavog dana. Lak za kosu obično je ono za čim posežu da bi bile sigurne da svaka dlaka ostane na svom mestu. Ali, po laku za kosu postoje mnoge kontradiktornosti. Da li je lak za kosu bezbedan za korišćenje, može li da ošteti kosu, samo su neka od uobičajenih pitanja koja nam padaju na pamet.

Šta je lak za kosu i zašto nam je potreban

Lak za kosu koristi se kao pomoćno sredstvo za oblikovanje kose uz dodatak volumena i teksture.

– Lak za kosu pomaže da se frizura održi tokom dužeg vremenskog perioda i u izazovnim vremenskim uslovima, što je posebno važno za neke značajne događaje – kaže dermatolog Priyanka Kuri. Studija objavljena u International Journal of Cosmetic Science navodi da lakovi za kosu sadrže agense za fiksiranje koji se bore protiv vremenskih uticaja. Osim toga, kosi daju sjaj. Sadrže polimerne sastojke koji formiraju tanak film na površini kose.

Koje se vrste lakova za kosu nude na tržištu

Na tržištu su dostupne mnoge vrste lakova za kosu.

1. Osnovni lak za kosu

Koristi se za svakodnevno oblikovanje kose. Lagan je i pomaže kod neuredne kose.

2. Lak za volumen kose

Ovo pomaže da kosi doda volumen, čineći je gušćom. Obično se nanosi na koren kose.

3. Lak za zaštitu od toplote

Ovaj lak nanosi se pre upotrebe pegle za kosu i fenaPomaže da se kosa zaštiti od oštećenja, kao i da je nahrani. Studija objavljena u Journal of Cosmetic Science navodi da predtretman kose polimerima u takvim lakovima može pomoći u smanjenju termičkog oštećenja od vrelih presa za kosu.

4. Lak za teksturu kose

Ovaj lak za kosu pomaže u izgradnji teksture, čineći kosu življom i sjajnom. Pomaže da se kosa ne bude teška, jer ima laganu formulaciju. Proređivanje kose takođe može da se izbegne odgovarajućim proizvodima.

5. Lak za oblikovanje kose

Ovaj lak koristi se neposredno pre nego što kosa treba da se očešlja ili iščetka. Ovaj lak pomaže da kosa zadrži željeni oblik. I on ima laganu formulaciju.

6. Završni lak za kosu

Ovo je lak za kosu koji se nanosi na kraju stilizovanja kose. On obezbeđuje da kosa zadrži željeni oblik. Postoje i veoma jaki lakovi za kosu koji ne dozvoljavaju da se ni pramen kose ne pomeri i pokvari frizuru.

Koji su glavni sastojci koji se koriste u svim lakovima za kosu

Aktivni sastojci u lakovima za kosu su polimeri i kopolimeri koji sprečavaju vlažnost kose i pomažu da kosa bude mekša. Tu su i polivinil pirolidon, sredstvo za fiksiranje kose ili dibutil akrilat, koji pomaže u zaglađivanju kose, kao i lak, etanol ili voda. Postoje i modifikatori za sjaj kose i smanjenje naelektrisanosti. Mogu postojati i dodatne komponente kao što su mirisi koji uključuju UV filter i vitamine navedene za proizvode.

Koje su prednosti upotrebe laka za kosu

Lak za kosu nudi mnogo prednosti:

  • drži frizuru na svom mestu, čini da kosa izgleda punije
  • umiruje kovrdžavu kosu
  • deluje protiv vodene pare koja uzrokuje nadimanje kose
  • određeni lakovi za kosu mogu pružiti zaštitu od toplote
  • daje sjajnu završnicu

Neželjeni efekti upotrebe laka za kosu

Prekomerna upotreba laka za kosu može dovesti do sledećih neželjenih efekata:

1. Mogu se stvoriti naslage laka na kosi

Prekomerna upotreba laka za kosu može dovesti do njegovog taloženja na kosi. Ovo može stvoriti naslage laka na kosi. Posledica može da bude suva kosa, ali i otežala kosa. Ovo takođe dovodi do gubitka kose i lomljenja kose. Prekomerna upotreba takođe može dovesti do iritacije vlasišta ili peruti, posebno ako se ne opere kako treba.

2. Čini kosu krutom, bez sjaja i teškom za upravljanje

Previše laka za kosu može dovesti do toga da kosa postane veoma kruta. Prema studiji objavljenoj u Cosmetic Dermatology, kada se lak za kosu nanosi prečesto, kosa može da postane krta.

3. Može da isuši kosu

Lak za kosu takođe može isušiti kosu zbog sadržaja alkohola, što može dovesti do lomljenja ili ispucanih krajeva. To može odstraniti vlagu iz kose i dovesti čak i do gubitka kose.

4. Može promeniti nijansu naše kose

Iako lakovi za kosu ne mogu da promene boju naše kose, mogu da izravnaju prirodni nagib u kutikulama kose. Zbog toga kosa može da izgleda kao da ima drugačiju nijansu. Studija objavljena u International Journal of Cosmetic Science navodi da jače formulacije mogu imati ovaj uticaj na kosu.

Da li je bezbedno koristiti lak za kosu

Kada se koristi prema uputstvima, lak za kosu je generalno bezbedan:

  • koristite ga umereno: veoma je važno da ne preterujete sa upotrebom laka za kosu; prekomerna upotreba može dovesti do suve, lomljive kose, peruti kao i do pucanja kose
  • izaberite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kose: zašto koristite lak za kosu i kako vaša kosa reaguje na lak veoma je važno da biste odlučili koji lak da koristite
  • ne koristite prese za kosu: važno je da ne koristite lak za kosu pre upotrebe presa za oblikovanje kose, jer u tom slučaju kosa može da postane još suvlja; naravno, mogu se koristiti sprejevi za kosu za zaštitu od toplote
  • prskajte lak kako treba: važno je da se lak uvek prska u dobro provetrenom prostoru kako biste izbegli udisanje proizvoda; treba se odlučiti za lakove koji ne sadrže agresivne hemikalije; bocu sa lakom za kosu držite na udaljenosti od najmanje 25-30 cm od kose; ako ga držite previše blizu, vaša kosa može da izgleda beživotno
  • češljanje kose: ovo posebno važno kod stilizovanja ili fiksiranja lakovima za kosu; češljanje kose nakon nanošenja laka može dovesti do pucanja krajeva

Šta treba koristiti kao negu posle upotrebe laka za kosu

Kada je kosa oblikovana lakom za kosu, nema druge opcije osim da se kosa temeljito opere kako bi se uklonili svi tragovi laka i stavi kvalitetan i bogat regenerator kako bi se kosi vratila vlažnost. Često korišćenje maski za kosu i pažljivo četkanje kose mogu da neutrališu efekat isušivanja koji neki lakovi za kosu imaju, kako bi bila laka za oblikovanje i hidrirana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo