Naslovna / Lepota

Mislite da strije nikad neće nestati? Ipak, jedan tretman učiniće ih skoro nevidljivim

4:00 - 17. 09. 2020.

Terapija fraksel laserom može mnogo da pomogne kod ublažavanja strija. Efikasnija je kod svežih, crvenkastih strija, kao i kod mlađih osoba, koje prirodno imaju više kolagena

Fraksel laser ublažava strije Foto: Shutterstock

Izvor: webmd.com

Kada u organizmu nema dovoljno kolagena, koža gubi elastičnost. Usled toga lakše dolazi do pucanja elastičnih vlakana u srednjem sloju kože (dermisu) i nastaju strije. Ovo pucanje obično iniciraju oscilacije u težini, trudnoća, ali i bodibilding, to jest nagli porast mišićne mase.

Strije su u početku su crvenkaste, ljubičaste, a sa vremenom postaju bele li srebrnkaste. Kasnije, s godinama, zbog svetlije boje mogu da postanu manje vidljive same od sebe.

Fraksel laser najmoćniji tretman za strije 

Terapija fraksel laserom može mnogo da pomogne kod ublažavanja strija. Efikasnija je kod svežih, crvenkastih strija, kao i kod mlađih osoba, koje prirodno imaju više kolagena. Međutim, prilično dobri rezultati postižu se i kod starijih.

„Strije nisu ništa drugo nego ožiljci nastali pucanjem kolagenih vlakana. Kada je koža glatka i bez ožiljaka, ta vlakna su paralelna. Kada koža pukne, pa nastanu strije, poredak vlakana se promeni i ona se bukvalno umrse. Fraksel laser prodire u dermis i kida ta „zamršena“ vlakna, polako ih vraćajući u pravilan raspored“, objašnjava asist. dr Branislav Trifunović, plastični i rekonstruktivni hirurg.

Dr Trifunović kaže da se efekti fraksel lasera vide već posle prvog-drugog tretmana, a za maksimalan efekat potrebno je oko šest tretmana, mada je to individualno. Tretmani se rade jednom mesečno i bezbolni su.

Retinolske kreme odlične za održavanje rezultata

Retinol podstiče zamenu izumrlih ćelija sa površinskog sloja kože novim ćelijama. Takođe poboljšava tonus i čvrstinu kože.

Savet: Preparate sa retinolom počnite da koristite čim primetite strije, a  najbolje tokom i posle laserskih tretmana. Koristite ih redovno. Najefikasnija vrsta retinola za tretiranje strija je tretinoin, koji može da vam prepiše dermatolog.

Dobri su i pilinzi, mikrodermoabrazija i mezoterapija 

Hemijski pilinzi i mikrodermabrazija (uklanjanje površinskog sloja kože) čine da koža postane glatka. Za mikrodermoabraziju se koriste dijamantski kristali koji pod pritiskom padaju na kožu i skidaju njen površinski deo, stimulišu metabolizam novih ćelija i podstiču stvaranje novog kolagena i elastina.

Mezoterapija podrazumeva ubrizgavanje vitaminskih koktela sitnim iglicama duž linije strija da bi se nadoknadio izgubljeni kolagen i elastin. I ovi tretmani daju najbolje efekte u kombinaciji sa laserskom terapijom.

Losioni i kreme nisu dovoljni

Mnoge kozmetičke kuće garantuju da će strije da izblede ako koristite njihove proizvode. Međutim, malo je dokaza da proizvodi koji se kupuju bez recepta i nisu medicinski mogu da spoje popucala vlakna koja uzrokuju strije. Stručnjaci ne mogu da garantuju ni da li će mazanje ulja ili proizvoda namenjenih za strije sigurno sprečiti njihovu pojavu tokom trudnoće. Ali oni će svakako doprineti da koža bude bolje hidrirana i nahranjena, što smanjuje rizik od pucanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo