Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Zašto nastaju strije, kako da ih sprečimo i čime da ih uklonimo

Piše: Vesna Marić Brajković
15:00 - 27. 10. 2020.

Nagli rast, gojenje, trudnoća dovode do pojave strija, ali pomoću terapije laserom moguće ih je ublažiti

žena gleda strije lupom

Nagli rast može biti uzrok pojave strija Foto: Shutterstock

Strije mogu da se pojave svuda po telu, ali ih najčešće ima tamo gde vaše telo skladišti masnoću – na stomaku, kukovima, bedrima, grudima i zadnjici. Takođe ih možete primetiti na donjem delu leđa ili na nadlakticama. Za pojavu strija ponekad je odgovoran genetski faktor. Ako ih je vaša majka tokom trudnoće dobila na butinama, možda će se i vama pojaviti baš na tom mestu. Istina je da jednom razdvojeno vezivno tkivo ne može ponovo da se spoji u potpunosti, ali fraksel laser može da ih vidno ublaži

Nagli rast

Procenjuje se da strije ima 50 do 90 odsto žena, ali ni muškarci nisu pošteđeni. Takođe je uobičajeno da već u tinejdžerskom dobu i devojčice (grudi, butine, kukovi ili zadnjica) i dečaci (donji deo leđa ili kukova) dobijaju strije zbog naglog izrastanja, koje dovodi do takođe naglog rastezanja kože.

Gojenje donosi i strije

Naglo gojenje i gomilanje kilograma skoro uvek dovode do pojave strija. Ako intenzivno vežbate i brzo dobijate mišićnu masu, kao što to često rade bodibilderi, takođe može da izazove pucanje kože i pojavu strija. Jedino mesto gde strije ne mogu da se pojave je lice.

Nema trudnoće bez strija 

Strije najčešće nastaju tokom šestog meseca trudnoće i kasnije, u zavinosti od toga kako stomak raste. Ali to možda nije jedini razlog za pojavu ožiljaka. Promene hormonalnog statusa u trudnoći mogu da utiču na elastičnost vaše kože i doprinesu pojavi strija.

Strije nastaju i zbog lekova

Neki lekovi mogu da uzrokuju gojenje, oticanje, naduvenost ili druge fizičke promene koje utiču na rastezanje kože. Hormoni poput kontraceptiva i kortikosteroidi mogu da izazovu pojavu strija. Ako uzimate neke od ovih lekova i zabrinuti ste zbog strija, razgovarajte sa lekarom šta treba da preduzmete.

I zbog oboljenja vezivnog tkiva

Svako zdravstveno stanje koje dovodi do povećanja telesne težine, naglog rasta ili problema sa kožom, može da prouzrokuje strije. Problemi sa nadbubrežnom žlezdom poput Kušingove bolesti, kao i retka oboljenja vezivnog tkiva često dovode do pojave strija.

Terapija laserom smanjuje strije Foto: Shutterstock

A da li može da se spoji koža koja je pukla?

Terapija fraksel laserom može mnogo da pomogne kod smanjivanja strija i spajanja popucale kože. Naravno, nije moguće do kraja ukloniti strije, ali one zaista mogu mnogo manje da se vide. Terapija je efikasnija kod svežih, crvenkastih strija, kao i kod mlađih osoba, koje prirodno imaju više kolagena. Međutim, prilično dobri rezultati postižu se i kod starijih. Efekti fraksel lasera vide već posle prvog-drugog tretmana, a za maksimalan efekat potrebno je oko šest tretmana, mada je to individualno. Tretmani se rade jednom mesečno i bezbolni su.

Kako da sprečimo nastanak strija? 

Jedan od najboljih načina da sprečite pojavu strija je održavanje približno iste kilaže. Konzumiranje dovoljno tečnosti, kao i hrana bogata cinkom i vitaminima A, C i D umnogome će sprečiti njihovu pojavu.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor