Naslovna / Lepota

Naučite decu kako se neguje koža lica: Laki i efikasni tretmani protiv akni

Priredio/la: J. M.|19:00 - 10. 03. 2021.

Navike u nezi kože lica stiču se još u detinjstvu, kako bismo što duže zadržali sjaj i mladolikost – kaže ruski dermatolog i kozmetolog

Pravilna nega se uči od malih nogu Foto: Shutterstock

10Priznajte, skupu, omiljenu tašnu svaki dan proveravate – da li je ogrebana, ispucala, da li ima fleku… A usput, zaboravite na negu sopstvene kože. Zato se navike u nezi kože lica stiču još u detinjstvu, kako bismo što duže zadržali sjaj i mladolikost – kaže ruski dermatolog i kozmetolog Stanislav Arkannikov.

Pa, koja su to pravila za negu lica koja treba usaditi detetu dok je još malo, a naročito u adolescenciji, kako bi se izbegli problemi sa kožom u odrasloj dobi?

Primer roditelja je najvažniji

− Negu kože treba započeti od ranog detinjstva. Bebina koža je nežna, tanka, osetljiva i još uvek nije u potpunosti oblikovana – nema zaštitnih svojstava lipidnog sloja, a lojne žlezde ne proizvode dovoljno sebuma za hidrataciju i elastičnost. Zbog toga je neophodno da za bebu odaberemo kozmetiku koja vlaži, neguje, bori se protiv iritacije, preosetljivosti i osipa od pelena.
Kako dete odrasta, uloga ličnog primera roditelja se povećava. Kako se mama i tata brinu o sebi, dete to gleda, a zatim reprodukuje u svom samostalnom životu. Idealno bi bilo da ulaskom u adolescenciju dete već ima osnovne veštine nege. Ali tada počinju problemi – upale, mitiseri, akne, koji zahtevaju poseban pristup – kaže ruski dermatolog.

Cvet mladosti… sa aknama

− U adolescenciji na koži se momentalno odražavaju svi problemi odrastanja i hormonalne promene u telu. Prekomerno aktivne lojne žlezde rezultiraju prekomernom proizvodnjom sebuma. Mešajući se sa prašinom i prljavštinom koja dolazi spolja, pore se zatvaraju, a onda dolazi do pojave mitesera, a kada se pridruži infekcija nastaju upala, akne i gnoj. Ako se ovo ne stavi pod kontrolu i ako ne naučite tinejdžera kako da se nosi sa ovim problemima, postoji šansa da dete dobije post-akne – neprijatne posledice nepravilnog uklanjanja akni u obliku malih ožiljaka na licu, koji se veoma teško uklanjaju ili ostaju zauvek na licu. Da ne bi došlo do ovoga, naučite dete osnovnim pravilima i tehnikama za negu mlade kože. Postoje temeljne razlike između zrele i adolescentne kože. Protokol za negu kože odrasle osobe je čišćenje, vlaženje, ishrana, zaštita. U većini slučajeva kod adolescenata, vlaženje i ishranu najbolje je zameniti „sušenjem“ – objašnjava dermatolog i daje pet osnovnih pravila za negu mlade kože.

1.  Započnite dan umivanjem lica

− Ovo pravilo je najvažnije u nezi bilo koje kože, ali naročito tinejdžerske i naročito ujutro. Najveća aktivnost lojnih žlezda počinje od 4 do 5 sati ujutro, a maksimum dostiže ujutru. Sav proizvedeni sebum mora se oprati. U suprotnom se prljavština prilepi, pore se začepe, a akne se upale.

2. Koristiti samo kozmetiku sa oznakom „za mladu kožu“

− Postoji ogromna grupa kozmetike koja je usmerena na adolescenciju, uzimajući u obzir upravo probleme koji nastaju u ovom periodu života. Ovde se sa velikom tačnošću koriste dobra sredstva za čišćenje sa neagresivnim formulama, tonici, maske, pilinzi i losioni. Upotreba hidratantnih krema za tinejdžere je izuzetak, jer je koža već prevlažna.

3. Suvo, ne i „osušeno“

− U borbi protiv komedona i akni, važno je problematična mesta sušiti posebnim jedinjenjima nakon glavnog čišćenja. Često su to losioni koji sadrže salicilnu kiselinu ili druga sredstva za sušenje. I ovde je glavna stvar ne preterati – ne presušiti i ne pokrenuti procese prevremenog starenja. Lekar će vam pomoći da pronađete ravnotežu.

4. Kada je neophodna poseta kozmetičaru

− Mladići ispod 18 godina i devojke od 14 do 16 godina ne moraju da idu kod kozmetičara ako imaju generalno normalnu kožu sa retkim pojedinačnim osipom koji se lako zaustavlja umerenom upotrebom losiona koji isušuju. Ali ako vaš tinejdžer ima stalni problem sa kožom, ili tinejdžerka koja je počela da se šminka, a ima bubuljice – onda je odlazak specijalisti neophodan. Važno je da to bude lekar sa osnovnim medicinskim obrazovanjem i specijalizacijom iz dermatologije. On će najbolje uvesti odgovarajući protokol za lečenje u skladu sa uzrastom i problemom, on će znati kakve losione dete da koriti kako bi se izbegla suvoća i objasniti glavne principe upotrebe šminke bez štete po kožu.

5. Anti-age kozmetika nije za mlade!

− Sve formule protiv starenja imaju za cilj da aktiviraju umiruće funkcije ćelija kože. Šta se dešava ako na mladu kožu stavite ovakve kreme, serume, tonike? Tako ćete da aktivirate ionako snažnu mladu ćeliju, i okrenuti proces napaoko – ona će onda „zaspati“ kao da je u starosnoj dobi. Zato je važno da mlada osoba koristi kozmetiku za mlade – kaže dermatolog i napominje da neka od ovih pravila treba da ostanu navika tokom celog života. Nega treba da bude prilagođena uzrastu, uravnotežena i redovna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo