Naslovna / Lepota

Suva koža ume da svrbi, evo jednog prostog trika kako da pomognete sebi

Priredio/la: I. N.|18:00 - 11. 02. 2021.

Zaštitne barijera kože u ovo doba godine slabi, pa se ona lakše isušuje

Svrab je jedna od najgorih nedaća tokom zime Foto: Shutterstock

Svrab je jedna od najgorih nedaća tokom zime. Oni sa osetljivom kožom dobro znaju o čemu je reč, pogotovo ako pate od ekcema, psorijaze i drugih stanja. Isušeni vazduh i suvo okruženje veoma su nemilosrdni prema najvećem organu ljudskog tela.
Bez obzira na tip vaše kože, zimsko vreme joj svakako ne prija. Zaštitne barijera kože u ovo doba godine slabi, pa se ona lakše isušuje. Lako gubi vlažnost, a potencijalni iritanti tada je uzimaju pod svoje.

Ne češite se!

Pored pojačanog nanošenja krema i seruma, mleka za telo i drugih preparata, koža ume i dalje neprijatno da svrbi. Savet stručnjaka je uvek isti: ne češite se, jer će to dodatno samo da pojača ovu neprijatnost i da pogorša problem. Bolje je da se oslonite na druge načine za trenutno olakšanje, poput ovog saveta dermatologa. Svraba možete da se rešite u trenu, i to bez tragova noktiju.

Trik koji ništa ne košta

Većina nije navikla da „hladi“ svoje kozmetičke proizvode, ali oni sa osetljivom kožom koji znaju za ovaj trik i rado će ga preporučiti. Hidratantne kreme sadrže hranljive sastojke, poput keramida, ječma, skvalana. Ako preparate držite u frižideru, oni će zadržati svežinu. Ovo pomaže jačanju kožne barijere, a takođe doprinosi smirivanju suve kože, sklone perutanju.
Osobama koje imaju problem sa svrabom, nanošenje hladne kreme će pružiti trenutno olakšanje, a evo i zašto.

Šta izaziva svrab?

Kad telo generiše toplotu ako, recimo, trčite ili vam je vruće ispod džempera, to može da dovede do širenja kapilara. Kad su oni prošireni, stimulišu okolne nervne ćelije u telu, a mozak taj signal tumači kao svrab.
Hladnije temperature efektivno rade suprotno. Umesto da proširuju kapilare, oni sužavaju krvne sudove. Ovaj proces se naziva vazokonstrikcija i on dovodi do hlađenja, koje daje umirujući efekat.

„Instant rešenje“ ipak ne postoji

Ako se suočite sa svrbom, upaljenom kožom i treba vam trenutno olakšanje, pokušajte da stavite hidratantne kreme za lice i telo na nekoliko minuta u frižider i nanesite ih dok su hladni. Ovo će dovesti do skupljanja krvnih sudova i sprečiti reakciju koja izaziva osećaj svraba.
Shvatite ovaj trik kao privremeno rešenje. On će vas lišiti ove neprijatnosti u tom času, ali je i dalje potrebno da vlažite svoje lice i telo, kako biste sprečili hladnoću i suv vazduh unutar prostorija tokom zime da vašoj koži nanesu veću štetu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gogo
8:57, 07. 03. 2021.
Odgovori

Postoji dermatolog u u okolini niša. Ima kremu za ekceme. Nama je pomogla, neverovatno.

Da li biste mogli da nam date adrsu
10:22, 23. 10. 2021.
Odgovori

Da li biste mogli da mi posaljete adresu. Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo