Naslovna / Lepota

Koži stopala prijaće i serum i krema koji su vam prejaki za lice

Priredio/la: I. V. |17:00 - 15. 12. 2020.

To što vaša stopala i pete tokom zime nisu izložena tuđim pogledima, ne znači da ne treba da im pružite malo nege. I vrlo su zahvalna, prijaće im i negovaće ih svi oni preparati koji su prejaki za vaše lice

piling stopala Koža stopala je jaka i izdržljiva, ali i njoj treba nega Foto: Shutterstock

Da li su stopala deo tela kojem pokazujete najmanje ljubavi? Ako je to tačno, promenite svoj odnos prema njima jer ona vas nose kroz život, trpe trenje usled hodanja i tračnja, a podnose i pretesne cipele u koje ste se zaljubili… Zimski period je idealno vreme da im posvetite malo pažnje, uronite ih u toplu i lekovitu kupku i očistite pete od naslaga izumrle kože skupljene tokom prethodnog perioda. Da bi stopala bila glatka, bez pukotina na petama, prvo što morate da uradite je da uklonite višak „mrtve“ kože. To  možete da napravite po principu „uradi sam“ piling za stopala sa proizvodima koje već posedujete u kući, a postićićete zadovoljavajuće rezultate. Ili, da priuštite sebi tretman u pedikir salonu gde ćete dobiti kompletnu uslugu sređivanja stopala, a i noktiju.

Zašto je važan piling stopala

Možda o nezi stopala niste razmišljali na neki poseban način, posebno zbog toga što je koža stopala prilično jaka i izdržljiva. Mešutim, dermatolozi naglašavaju da ako ne radite piling stopala, posebno peta, koža može da pukne. Tada se javlja svrab i bol i nervi počinju da pucaju. Pukotine na peti, na primer, postaju otvorene prema okruženju i vrlo lak plen za zarazu raznim bakterijama koje tako mogu da uđu u kožu. Stručnjaci takođe ističu da je koža na stopalima područje sa visokim traumama, te se hiperkeratoza (zadebljanje površinskog sloja kože, epidermisa tj. njegovog rožnatog sloja) često javlja. Zato je važno raditi piling kože, čišćenje, iako se stopala i prirodno ljušte, a nekim ljudima se taj proces ubrzava dok, na primer, hodaju bosi.

Ne bacajte kozmetičke proizvode, prenamenite ih

Osim što možete sami da napravite piling, ili kupite proizvod specijalno formulisan za tu namenu, dermatolozi imaju i jednu odličnu ideju kako da iskoristite kozmetičke preparate koji, na primer, ne odgovaraju vašoj koži lica. Ukoliko ste na primer probali serum za lice sa glikolnom ili salicilnom kiselinom, koji je bio pretežak za vašu kožu, nemojte da bacite tu bočicu. Prenamenite je i iskoristite za fini piling stopala. Setite se da je koža na stopalima izdržljivija – tako da će naši tabani i pete bolje podneti preparate sa jačim dejstvima. Evo šta treba da uradite:

Pomešajte piling serum po izboru (glikolni, mlečni, salicilni…) sa hidratantnom kremom (može da bude i za lice i za telo). Mešanje dva proizvoda možete obaviti na dlanu ili direktno sipati serum u teglicu kreme pa dobro izmešati. Dojeni proizvod koristite za negu stoplala i peta tako što će te ga dobro umasirati u kožu.

Piling-kupka od limuna i sirćeta

Potopite stopala u rastvoru limunovog soka i sirćeta. Limunov sok i sirće sadrže neke prirodne AHA kiseline, a sve popularnije jabukovo sirće sadrži „AHA poput mlečne, limunske i jabučne kiseline. Kada se lokalno primenjuju, ove kiseline deluju na „piling najgornjih, najdebljih i najgrubljih slojeva kože, otkrivajući kožu koja izgleda glatko i hidrirano

U kadicu sipajte 1 deo limunovog soka, 1 deo sirćeta i 2 dela tople vode. Mere odredite sami. Važno je da stopala budu potopljena u tečnost. Držite stopala u kupki oko 10 minuta, a zatim ih potpuno osušite. Kožu namažite hidratantnom kremom ili losionom za telo jer limunov sok i sirće mogu da isuše kožu (čak i stopala).

Koristite šupljikavi kamen

Šupljikavi kamen, bogat kiselinama, poznat kao plovućac, odličan je za piling stopala. Ovaj porozni kamen može ručno ukloniti žuljeve i zapravo je sjajan za naknadan piling, nakon grubljih tretmana, za dodatno fino „brušenje“ odnosno zaglađivanje kože.

Nakon skidanja površinskog sloja „mrtve“ kože uz neki od gore dva navedena načina, potopite stopala u malo tople vode, 5 minuta pre nego što kružnim pokretima počnete da trljate kamen po stopalima. Srednjim pritiskom trljajte oko 2 do 3 minuta, da biste postigli željenu glatkoću. Osušite peškirom, a zatim nanesite hidratantnu kremu kako biste „zatvorili“ eventualne pukotine na koži.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo