Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Dr Brankica Tepavčević: PRP tretman podmlađivanja je prirodan i sve popularniji kod nas

9:55 - 19. 10. 2020.
Dr Brankica Tepavčević, plastični hirurg

Dr sci. med. Brankica Tepavčević je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije sa više od 20 godina iskustva. Posebna oblast interesovanja su joj tumori kože i melanomi i estetska hirurgija

Krv može da bude glavni materijal za dugoročno zatezanje i ishranjivanje kože. Kada se ubrizgaju ispod kože lica, faktori rasta i matične ćelije iz krvi stimulišu stvaranje novog kolagena

Kim Kardašijan posle PRP tretmana, Foto Instagram

Kim Kardašijan je prva poznata ličnost koja je javno pokazala krvavo lice neposredno posle PRP tretmana. Iako je na snimku izgledala zastrašujuće, to je samo zbog boje krvi, koja se u ovom tretmanu koristi kao glavni materijal za dugoročno zatezanje i ishranjivanje kože, kao i za korigovanje raznih nepravilnosti. Tretman je inače bezbolan, savršeno bezbedan i prirodan. Nema negativnih efekata, nema neprirodnog “nabudženog” izgleda i – nema rizika od greške.

Efekti PRP tretmana

Efekti PRP tretmana, koji u ordinacijama u Srbiji košta oko 150 evra, traju u proseku godinu dana. Manje nego što biste platili gonišnju zalihu najpovoljnijih krema za lice. To je samo jedan od razloga što se popularnost i primenljivost PRP tretmana proširila i na obične ljude. Nije danas nemoguće priuštiti sebi PRP, a ima mnogo dobrih razloga za to. O tome govori dr Brankica Tepavčević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Iz naše sopstvene krvi stručnjaci izdvajaju faktore rasta i ubrizgavaju ih pod kožu. Posle tog tretmana znaci starenja blede i skoro da nestaju

Kako i zašto PRP transformiše lice?

– Tretman podmlađivanja lica sopstvenom krvlju temelji se na regenerišućoj moći faktora rasta i matičnih ćelija iz krvne plazme. Faktori rasta stimulišu razvoj matičnih ćelija, koje potom podstiču stvaranje novog kolagena u koži. A novi kolagen dovodi do brojnih i očiglednih promena nabolje u izgledu kože. Primetićete da su vam se smanjili podočnjaci, da su bore između obrva, na čelu, oko očiju, oko usana, kao i one između nosa i usana mnogo pliće –  objašnjava za E-kliniku dr Brankica Tepavčević, ističući da to nije sve.

Prvi rezultati PRP tretmana počinju da se primećuju za 30 dana nakon tretmana, a kako vreme odmiče – efekti postaju sve izraženiji

Deluje protiv ožiljaka, strija i celulita

Tretman ne samo da smanjuje bore na licu, već daje odlične rezultate i u tretiranju ožiljaka od akni, podmlađivanju kože na šakama i ostalim delovima tela. Daje sjajne efekte u tretiranju strija i celulita.

– Prvi rezultati PRP tretmana počinju da se vide 30 dana nakon tretmana, a kako vreme odmiče – efekti postaju sve izraženiji.  Svakim danom postajete sve lepši, a koža je blistava i hidrirana. Potrebno je malo vremena da se podstaknu prirodni procesi regeneracije, koji se vremenom ubrzavaju, pa zato efekat PRP nije instant, kao kod hijaluronskih filera, već se povećava vremenom – objašnjava naša sagovornica i naglašava da u zavisnosti od toga koji efekat želimo da postignemo, krvna plazma se može ubacivati površno ili dublje u derm. Ako je neko mlad i radi tretman preventivno ili za ublažavanje finih bora i popravljanje teksture kože, onda se radi površinsko ubrizgavanje, a za tretiranje dubokih bora, ožiljaka, strija i nadoknadu volumena lica – potreban je dubinski tretman.

Kada se krvna plazma ubrizgava u teme glave, ona stimuliše rast kose i sprečava i leči ćelavost

Tretman ne boli

Za PRP metodu podmlađivanja nije potrebna nikakva priprema.

– Prvo uzimamo uzorak krvi od klijenta i odmah u ordinaciji je centrifugiramo kako bismo odvojili plazmu od krvnih elemenata. Zatim se plazma tankim iglicama ubrizgava u kozu. Kod pacijenata koji se plaše uboda koristimo kanilu kako bi tretman bio sto bezbolniji – kaže dr Brankica  Tepavčević. Kako navodi, tretman se po protokolu radi danas, pa za pet nedelja, pa ponovo nakon šest meseci. Nakon te kure održavanje se radi na godinu dana.

Za održavanje postignutih rezultata idealno je raditi jedan tretman na godinu dana.

Radi kompleksnijih efekata, PRP tretman se uspešno kombinuje sa transplantacijom sopstvenog masnog tkiva, nadoknadom volumena hIjaluronskom kiselinom i laserskim tretmanima. Efekti traju i do godinu i po dana, ali i to zavisi i od životnih navika i same kože. Ako ne pušite, pijete dovoljno tečnosti, negujete se – i efekti će trajati duže.

 

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend