Naslovna / Lepota

Podmlađivanje hranom – namirnice koje su eliksir mladosti

Priredio/la: O.M.|11:00 - 30. 06. 2022.

Ako u organizam unosimo namirnice bogate antioksidansima, zdravim mastima i esencijalnim hranljivim materijama , naše telo će pokazati zahvalnost prvo preko kože

Hrana koja nas čuva od starenja Neke namirnice su za naš organizam pravi eliksir mladosti. Foto:Shutterstock

Podmlađivanje je uglavnom asocijacija na razne hiruške i antiejdž tretmane, ali moguće je telo i kožu podmladiti i hranom punom antioksidanasa, zdravih masti, vode i esencijalnih hranljivih materija. Ako u organizam unosimo namirnice bogate nekim nutritijentima, naše telo će pokazati zahvalnost prvo kroz kožu. Ona je je često prvi organ koji pokazuje unutrašnje probleme.Istraživači su zaključili da je jedenje voća i povrća najsigurniji i najzdraviji način za podmlađivanje kože, ali i za održavanje njenog blistavog izgleda.

Izdvojili su 10 namirnica koje pomažu u podmlađivanju:

1. Potočarka – unutrašnji antiseptik

Zdravstvene prednosti potočarke su iznenađujuće.Ova ukusna i zdrava zeljasta biljka puna je kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora, kao i vitamina A, C, K, B-1 i B-2.

Potočarka deluje kao unutrašnji antiseptik kože i pojačava cirkulaciju i isporuku minerala svim ćelijama tela, što dovodi do poboljšane oksigenacije kože.

2.Crvena paprika

Crvene paprike su pune antioksidansa koji su najvažniji kada je u pitanju antiejidžing. Pored visokog sadržaja vitamina C, koji je dobar za proizvodnju kolagena, crvena paprika sadrži moćne antioksidante zvane karotenoidi.

Karotenoidi su biljni pigmenti odgovorni za jarko crvene, žute i narandžaste boje koje vidite u mnogim vrstama voća i povrća. Imaju različita anti-inflamatorna svojstva i mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca, zagađenja i  eliminisanju toksina.

3. Papaja poboljšava elastičnost kože

Ova ukusna tropska voćka  je bogata raznim antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći da se poboljša elastičnost kože. Bogata je vitaminima A, C, K, kalcijumom,kalijumom, magnezijumom i fosforom,  kao i B vitaminima.

Širok spektar antioksidanata u papaji pomaže u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i može odložiti znake starenja. Papaja takođe sadrži enzim zvan papain, koji pruža dodatne prednosti protiv starenja delujući kao jedan od najboljih prirodnih antiinflamatornih agenasa.

4. Borovnice su riznica antioksidanasa

Još jedna čarobna bobičasta voćka za podmlađivanje kože su borovnice. One su bogate vitaminima A i C, kao i antioksidansom koji prkosi starenju, a koji se zove antocijanin. To je ono što borovnicama daje tamno – plavu boju.

Ovi moćni antioksidansi mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih suncem, stresom i zagađenjem tako što ublažavaju upalni odgovor i sprečavaju gubitak kolagena.

5. Brokoli za podmlađivanje

Brokoli ima anti-inflamatorno dejstvo na kožu, odličan je protiv starenja i prepun je vitamini C i K. Sadrži razne antioksidanse, vlakna, folne kiseline, luteina, kalcijuma… Brokoli možemo jesti sirov za  užinu, ali ako imate vremena,  blanširajte ga blago  pre jela, jer su tako njegova svojstva još blagotvornija.

6. Spanać protiv starenja

Spanać je super hidratantna namirnica, prepuna antioksidansa koji pomažu da se kiseonikom „nahrane“ telo i koža. Takođe je bogat vitaminima  A, C, E i K, magnezijumom, gvožđem i luteinom.

Visok sadržaj vitamina C u ovom lisnatom, zelenom povrću povećava proizvodnju kolagena što koži omogućava da bude čvrsta i glatka. Ali to nije sve. Vitamin A kojm spanać obiluje pomaže i jačanju kose,, dok se pokazalo da vitamin K pomaže u smanjenju upale u ćelijama.

7. Moć oraha

Mnogi orašasti plodovi,posebno bademi, su odličan izvor vitamina E, koji može pomoći u obnavljanju kožnog tkiva, održavanju vlage kože ii zaštiti od štetnih UV zraka. Orasi čak sadrže i antiinflamatorne omega-3 masne kiseline, koje mogu biti od pomoći u ojačavanju ćelijske membrane kože, zaštiti od oštećenja od sunca, daju koži sjaj očuvanjem njene prirodne barijere.

8. Avokado za glatku kožu

Avokado je bogat masnim kiselinama koje se bore protiv zapaljenja koje promovišu glatku, gipku kožu. Oni takođe sadrže niz esencijalnih hranljivih sastojaka koji mogu sprečiti negativne efekte starenja, uključujući vitamine K, C, E i A, B vitamine,  kao i  kalijum.

Visok sadržaj vitamina A u avokadu može nam pomoći da odbacimo mrtve ćelije kože što će je učiniti blistavom.  Sadržaj karotenoida takođe može pomoći u blokiranju toksina i oštećenja od sunčevih zraka, a od velike je koristi i u zaštiti od raka kože.

9. Slatki krompir podstiče obnavljanje ćelija

Narandžasta boja slatkog krompira potiče od antioksidansa zvanog beta-karoten koji se pretvara u vitamin A, koji pomaže u obnavljanju elastičnosti kože, podstiče obnavljanje ćelija  i na kraju doprinosi mladalačkom izgledu kože.

Ovo ukusno korenasto povrće je takođe odličan izvor vitamina C i E, a oba mogu zaštititi kožu od štetnih slobodnih radikala što je važno za održavanje sjaja i zdravlja ovog najvećeg organa na ljudskom telu. .

10. Seme nara

Nar se vekovima koristio kao lekovito voće. Bogat vitaminom C i raznim moćnim antioksidansima  može da zaštiti  naše telo od oštećenja slobodnih radikala i smanji nivoe upale.

Ovo  voće takođe sadrži jedinjenje zvano punicalagins, koje može pomoći u očuvanju kolagena u koži, usporavajući znake starenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo