Naslovna / Lepota

Dr Elena Arsova: Zašto žene gube kosu i kako to sprečiti

19:00 - 29. 10. 2020.

Policistični jajnici uzrokuju veliki gubitak kose, ali tretmani stimulacije folikula dlake mogu da podstaknu njihov rast

Sindrom policističnih jajnika dovodi do opadanja kose Foto: Shutterstock

Razlozi opadanja kose kod žena su brojni, a jedan od tri najčešća je policistični ovarijalni sindrom (PCOS). Policistični ovarijalni sindrom (PCOS) je čest hormonalni poremećaj među devojkama i ženama tokom reproduktivnog perioda. Ženski organizam normalno proizvodi male količine muških hormona kao što je testosteron. Međutim, žene sa PCOS proizvode veće količine tih androgena.

Pored toga, kod sindroma policističnih jajnika postoji problem i sa drugim hormonima, progesteronom i insulinom. Ovaj hormonalni disbalans uzrokuje niz zdravstvenih problema kao što su  neredovni menstrualni ciklusi, insulinska rezistencija, dlakavost na telu i licu, akne, istanjivanje i gubitak kose.

Kako sindrom policističnih jajnika deluje na opadanje kose? 

Istanjivanje kose se javlja kao rezultat genetske predispozicije za gubitak kose koja može da bude nasleđena od oba roditelja. Ta genetika određuje osetljivost folikula dlake muških polnih hormona. Sve žene prirodno imaju muške hormone, ali samo neke imaju folikule koji su osetljivi na njih. Ako osteljivost postoji, kada je jednom aktivirana, folikuli dlake postepeno postanju manji i ulaze u proces minijaturizacije. Manji folikuli proizvode sve tanje dlake tokom godina, a kao rezultat smanjuje se broj dlaka, gustina i kvalitet kose. Dodatno, ako vaše telo proizvodi višak muških polnih hormona, onda će ovaj proces da se ubrza i znatno pogorša stanje vaše kose.

Kako se manifestuje gubitak kose zbog PCOS?

Gubitak kose usled sindroma policističnih jajnika je forma ženske nasledne ćelavosti koja se manifestuje smanjivanjem gustine kose u prednjem i gornjem delu skalpa, na kruni glave. Kosa ultimativno postaje sve tanja i kraća u tim regijama, ali ne dolazi do kompletne ćelavosti kao kod muškaraca. Velika razlika između gubitka kose kod žene sa policističnim jajnicima i muškarca koji gube kosu je u tome što kod žena folikul ostaje živ. Zbog toga su veće šanse da te žive, ali neaktivne folikule, aktiviramo i stimulišemo rast nove kose.

Mezoniti su efikasno rešenje 

Jedino tretman mezonitma može da aktivira “uspavane” folikule i da ih natera da ponovo proizvedu novu dlaku. Mezoniti postavljeni u nivou folikula dlake deluju na matične ćelije korena i daju im signale za aktivaciju i funkciju. Te ćelije se aktiviraju i počinju da proizvode dlaku. KIT mezotretman se izvodi sa specijalnim iglicama od dva milimetra, pomoću kojih formiramo mikroubode na koži glave. Tokom zaceljenja tih povreda koren dlake se regeneriše. PRP je isto tako odličan u kombinaciji sa mezonitima, naročito kod kombinovanih formi gubitka kose. Neophodan je i tretman hormonalnog disbalansa u koordinaciji sa endokrinologom. Kontraceptivne pilule ili spironolokaton (vrsta diuretika), kao i njihova kombinacija, od velikog su značaja za regulaciju hormona.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo