Naslovna / Lepota

Opadanje kose čest je problem kod žena u menopauzi i znak manjka nekih vitamina

Priredio/la: D. T.|17:00 - 19. 07. 2024.

Psihička stanja, kao što su veliki stres usled smrtnog slučaja u porodici, jak fiziološki napor posle teške operacije, brzi gubitak telesne težine mogu da dovedu do problema

opadanje kose Ni jedan šampon, maska, regenerator neće delovati „preko noći“ Foto: Shutterstock

Opadanje kose, tanja dlaka i ne tako sjajna kosa, uglavnom su posledice nepravilnog korišćenja farbi za kosu, neodgovarajuće nege, menopauze, ali i nedostatka bitnih vitamina i minerala. Opadanje kose je i znak starenja. Istraživanja su otkrila da je ovo neprijatnost sa kojom se suočava više od polovina žena starijih od 50 godina.

Vreme nije na našoj strani

Stručnjaci kažu da „vreme nije na našoj strani“ kada je u pitanju kosa. Od 15 do 30 godine života kosa je najsjajnija i najjača, objašnjava dermatolog dr Mary Lupo iz Nju Orleansa.

– Nakon 30 godine života dolazi do slabljenja i postepenog opadanja kose, nagle promene su moguće u periodu menopauze. Estrogen je hormon koji jača kosu, u menopauzi dolazi do pada nivoa ovog hormona i slabljenja kose – objašnjava dr Lupo.

Svakog dana gubimo do 150 vlasi kose

Normalno je da izgubimo 50 do 150 dlaka svakog dana, od ukupno oko 100.000 vlasi kojih ima u kosi.

Pramen ljudske kose ima svoj životni ciklus sastavljen od četiri faze: anagen je aktivan rast kose i traje nekoliko godina; potom se javlja prelazni „katagenski“ period od nekoliko nedelja. Treća faza – telogen je faza mirovanja u trajanju tri do četiri meseca i četvrta egzogen, to jest, opadanje kose, najčešće tokom pranja ili češljanja.

Kada opadanje kose nije u granicama normale?

Dermatolog dr Doris Day sa Langone Health navodi da je opadanje kose problem koji pojedine osobe doživljavaju subjektivno, s tim da postoje objektivni znaci koji mogu da ukažu da opadanje kose nekada nije u granicama normale.

Proširen razdeljak, skalp koji se vidi, znaci su mogućeg problema. Pojedine žene jasno primete da je na primer kosa kada je svežu tanja nego što je nekada bila, primetni su jači pramenovi kose posle pranja kose ili na jastuku.

Pojačano opadanje kose posle jakog stresa, bolesti

Problem opadanja kose obično ima i genetsku osnovu. Psihička stanja, kao što su veliki stres usled smrtnog slučaja u porodici, jak fiziološki napor usled teške operacije, brzi gubitak telesne težine, covid 19, mogu dovesti do značajnog gubitka kose. Moguće je da se promena neće odmah primetiti, ali da nakon tri ili četiri meseca dođe do pojačanog opadanja kose.

Opadanje kose često je i posledica poremećaja rada tiroidne žlezde, anemije, sindroma policističnih jajnika. Uočava se i kod upotrebe antidepresiva, lekova za kontrolu hipertenzije, problem se javlja i kod osoba sa manjkom proteina, vitamina D, gvožđa.

I neodgovarajuća frizura može da bude „krivac“

Neodgovarajuće frizure, suviše agresivne farbe, dovode do tanjenja i pojačanog opadanja kose.

– Oko 40 odsto žena ima ovaj problem zbog načina na koji oblikuju kosu, sa čvrstim punđama, visokim repovima i ekstenzijama za kosu – kaže dermatolog dr kaže dr Elizabeth Bahar Houshmand.

Povrh svega problem se dodatno produbljuje sa procesom starenja. Sa svakom dodatnom godinom kosa se tanji, jače opada, dok je rast novih vlasi usporen. Istraživanja navode da se kosa tanji posle 45. godine života.

Kako da zaustavimo opadanje kose?

U slučaju da je pojačano opadanje kose posledica određene bolesti, leči se osnovno stanje, na primer disfunkcija štitne žlezde ili sindrom policističnih jajnika. Ukoliko se potvrdi nedostatak bitnih vitamina i minerala, koriste se dodaci vitamina D, gvožđa.

Pojačano opadanje kose je i posledica seboroičnog dermatitisa koji izaziva upornu perut, svrab i crvenilo na koži. Ovaj dermatitis se javlja na licu, grudima, leđima i delovima tela sa više lojnih žlezdi. Preporuka stručnjaka jeste da, ako imamo ovaj problem, kosu peremo šamponom sa cink piritionom (smanjuje rast glivica i bakterija) ili ketokonazolom. Savet je i da se pri pranju kose snažno masira glava kako bi se pojačala prokrvljenost, kosa se ne ispira odmah, dobro je da šampon „odstoji“ par minuta.

Stručnjaci kažu da bi osobe sklone pojačanom opadanju kose, trebalo da izmene i način na koji tretiraju kosu. Izbegavajte čvrste punđe i konjske repove kao frizuru, farbanje, „peglanje“ kose.

Ni jedan šampon, maska, regenerator neće delovati „preko noći“, potrebno je da prođe najmanje šest meseci primene, pre nego što se osete prva poboljšanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo